2015-02-06 06:00

2015-02-06 06:00

Att studera är inte ett arbete

Ibland blir jag bara så in i märgen trött.

Som när Angelica Kauntz - som representerar Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige i Lund - föreslår att alla studenter ska få heltidslön och betald semester. Hon beklagar sig över att synen på studier verkar vara att en period i livet där det ska vara lite knapert och osäkert, man likställer inte studier med arbete.

Nej det gör man inte. För studier och arbete är inte samma sak. Man får lön för utfört arbete – inte för att skaffa sig förutsättningar för att kunna skaffa sig det jobb man verkligen vill ha.

Dessutom ska vi ha klart för oss att vi lever i det land som – så vitt jag vet – har de mest generösa systemet för högre studier i hela världen. Alla har ekonomisk möjlighet att studera. Visst kan det bli tufft och jobbigt, men vill man så går det.

En arbetskamrats dotter pluggar i USA – och där är det stipendium eller rika föräldrar som gäller.

När jag pluggade i Valencia träffade jag en tjej från Italien som skulle bli arkitekt och hennes föräldrar hade belånat sitt hus upp över skorstenen för att kunna finansiera detta.

Inget CSN så långt ögat når.

Men i stället för att uppskatta den möjlighet vi har i Sverige, så beklagar sig Angelica Kauntz över att det inte går att leva på studielånen och bidraget utan man måste jobba vid sidan av.

Dumheter

När jag pluggade fick jag inte en krona från mina föräldrar. Och det gick jättebra. Klädkontot var minimalt, liksom resebudgeten. På krogen fick det bli öl och husets vin och taxi hem kunde man drömma om. Mycket pasta och nudlar blev det. Men vi hade det ju likadant allihop, så vem brydde sig? Naturligtvis jobbade vi på somrarna, men det var ju lika mycket för att få in en fot på arbetsmarknaden som för att tjäna pengar. Kan inte påminna mig någon som jobbade vid sidan av under terminerna.

Jag har en väninna som i vuxen ålder pluggade till lärare – med tre barn att försörja, huslån, bil och allt annat som hör Svenssonlivet till. Inte hörde jag henne beklaga sig en enda gång. Tvärtom såg hon detta som en möjlighet att komma ifrån ett jobb hon inte trivdes med för att i stället kunna skaffa sig ett arbete hon verkligen vill ha.

Och avslutningsvis skulle jag bara vilja säga till Angelica Kauntz.

Ja. Studietiden är en period i livet där det är lite knapert och osäkert. När man inte har alla svar. När man får bo i ett rum och dela kök med tio andra studenter. När ens planer kullkastas gång på gång. När det inte alltid känns så tryggt.

Det kallas att bli vuxen.

En process som alla behöver gå igenom.

Catarina Forsberg

Ibland blir jag bara så in i märgen trött.

Som när Angelica Kauntz - som representerar Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige i Lund - föreslår att alla studenter ska få heltidslön och betald semester. Hon beklagar sig över att synen på studier verkar vara att en period i livet där det ska vara lite knapert och osäkert, man likställer inte studier med arbete.

Nej det gör man inte. För studier och arbete är inte samma sak. Man får lön för utfört arbete – inte för att skaffa sig förutsättningar för att kunna skaffa sig det jobb man verkligen vill ha.

Dessutom ska vi ha klart för oss att vi lever i det land som – så vitt jag vet – har de mest generösa systemet för högre studier i hela världen. Alla har ekonomisk möjlighet att studera. Visst kan det bli tufft och jobbigt, men vill man så går det.

En arbetskamrats dotter pluggar i USA – och där är det stipendium eller rika föräldrar som gäller.

När jag pluggade i Valencia träffade jag en tjej från Italien som skulle bli arkitekt och hennes föräldrar hade belånat sitt hus upp över skorstenen för att kunna finansiera detta.

Inget CSN så långt ögat når.

Men i stället för att uppskatta den möjlighet vi har i Sverige, så beklagar sig Angelica Kauntz över att det inte går att leva på studielånen och bidraget utan man måste jobba vid sidan av.

Dumheter

När jag pluggade fick jag inte en krona från mina föräldrar. Och det gick jättebra. Klädkontot var minimalt, liksom resebudgeten. På krogen fick det bli öl och husets vin och taxi hem kunde man drömma om. Mycket pasta och nudlar blev det. Men vi hade det ju likadant allihop, så vem brydde sig? Naturligtvis jobbade vi på somrarna, men det var ju lika mycket för att få in en fot på arbetsmarknaden som för att tjäna pengar. Kan inte påminna mig någon som jobbade vid sidan av under terminerna.

Jag har en väninna som i vuxen ålder pluggade till lärare – med tre barn att försörja, huslån, bil och allt annat som hör Svenssonlivet till. Inte hörde jag henne beklaga sig en enda gång. Tvärtom såg hon detta som en möjlighet att komma ifrån ett jobb hon inte trivdes med för att i stället kunna skaffa sig ett arbete hon verkligen vill ha.

Och avslutningsvis skulle jag bara vilja säga till Angelica Kauntz.

Ja. Studietiden är en period i livet där det är lite knapert och osäkert. När man inte har alla svar. När man får bo i ett rum och dela kök med tio andra studenter. När ens planer kullkastas gång på gång. När det inte alltid känns så tryggt.

Det kallas att bli vuxen.

En process som alla behöver gå igenom.

Catarina Forsberg