2017-08-11 18:17

2017-08-11 18:17

Vill hitta världsmästarformen

RACING: Hemmaföraren Emil Persson jagar revansch i Kanonloppet: "Nu får det räcka med strul, nu kör vi stenhårt för dubbelvinst"

Legendsföraren Emil Persson vill ta sin tredje raka världsmästartitel i september. Efter en motig säsong hoppas han nu på ett positivt besked i helgens Kanonlopp.
– Konkurrenterna ska få kämpa... Nu kommer det gå fort, säger Persson med ett leende.

Storforssonen och Karlskogabon Emil Persson, 27, debuterade i Legends Cup 2014 och visade snabbt stor potential. 18 oktober 2015 krönte Persson en fantastisk andrasäsong, som redan innehöll en svensk titel med 65 poängs marginal, med att bli världsmästare på New Hampshire Motor Speedway.

Förra säsongen blev ännu mer minnesvärd. Persson vann samtliga tolv svenska race han ställde upp i och försvarade även sin världsmästartitel med en överlägsen seger på Dominion Raceway i Thornburg, Virginia.

Persson, som representerar Gelleråsenprofilen Lennart Bohlins Team BR Motorsport, inledde i samma stil den här säsongen.

”Hör till sporten”

Persson valde, då årets världsfinal går på Botniaring, att köra den finska Legends Cup-premiären där i stället för den svenska.

– Det började bra i Finland, med en dubbelvinst och banrekord. Första deltävlingen hemma i Sverige gick inte dåligt, jag blev trea i båda racen. Men jag var inte riktigt nöjd med bil och allt. Vi gjorde om en hel del till Solvalla (tredje deltävlingen i svenska serien) och det kändes bra, jag var snabbast på träningen men hade otur i kvalet. Ett bromsok fastnade, säger Persson.

Karlskogabon kvalade som tvåa trots strulet och gick upp i ledning i Solvallahelgens första race.

– Sen slog jag ihop med en kille, det är sånt som händer i racing, och blev trea igen.

I race två tvingades, den länge till synes oslagbare Persson, bryta på grund av motorhaveri.

– Jag har haft två riktigt bra år, det har inte varit något strul alls. Men det här hör till sporten, någon gång vänder det. Det hade gått bra för länge, man har nästan gått och väntat på motgångar och det har det varit nu.

Revanschsugen

I helgen avgörs säsongens fjärde deltävling och det är inte vilken helg som helst. Tävlingen avgörs som en del av Kanonloppet, vars första upplaga arrangerades på Gelleråsen redan 1950, och Persson är av förklarliga skäl trött på strul.

– Nu får det räcka. Nu kör vi stenhårt för dubbelvinst, säger revanschsugne Persson med ett leende.

– Det ska bli kul. Det är på hemmabanan och Kanonloppet är alltid speciellt, med STCC och så. Det är en ganska stor helg för Karlskoga överlag.

”Kommer gå fort”

Totalsjuan Persson har, på grund av säsongens inledande problem, 64 poäng upp till ledande Karlskoga MF-kollegan Mikael Nyman och har gett upp totalen. Nu är det i stället fullt fokus på att ta tredje raka världsmästartiteln på Botniaring den 17 september.

Vad skulle en vinst i Kanonloppet betyda inför världsfinalen?

– Visst skulle det kännas bra, att veta att allt lirar och fungerar. Det är ändå världseliten man ska slåss mot.

Vad har du för hälsning till konkurrenterna inför Kanonloppet?

– De ska få kämpa... Nu kommer det gå fort, säger Persson och ler.

Karlskoga Motorstadion AB:s vd Mike Luff är, efter en problematisk vecka efter skyfallet, väldigt lycklig över väderprognosen.

Luff hoppas på mellan 4 000 och 5 000 åskådare och berättar att 180 deltagare ställer upp i Kanonloppets 12 klasser.

En av de mest meriterade är tveklöst Thed Björk Bang-Melchior, Thed, som har lämnat STCC och ligger tvåa i internationella World Touring Car Championship, har numera sin bas i Göteborg men har fortfarande stark koppling till Karlskoga.

Kör med prinsen

Polestar Cyan Racing-stjärnan återvänder i helgen till Gelleråsen för körning i Swedish GT-serien. Thed kommer kampera tillammans med prins Carl Philip Bernadotte, som bara har 16 poäng upp till ledande Frederik Larsson.

– Det känns fantastiskt att komma till min hemmabana, Karlskoga, efter ett skönt sommaruppehåll efter min pallplats i Argentina, säger Thed – som bara har tolv poäng upp till WTCC-ledande Tiago Monteiro – till cyanracing.com.

Storforssonen och Karlskogabon Emil Persson, 27, debuterade i Legends Cup 2014 och visade snabbt stor potential. 18 oktober 2015 krönte Persson en fantastisk andrasäsong, som redan innehöll en svensk titel med 65 poängs marginal, med att bli världsmästare på New Hampshire Motor Speedway.

Förra säsongen blev ännu mer minnesvärd. Persson vann samtliga tolv svenska race han ställde upp i och försvarade även sin världsmästartitel med en överlägsen seger på Dominion Raceway i Thornburg, Virginia.

Persson, som representerar Gelleråsenprofilen Lennart Bohlins Team BR Motorsport, inledde i samma stil den här säsongen.

”Hör till sporten”

Persson valde, då årets världsfinal går på Botniaring, att köra den finska Legends Cup-premiären där i stället för den svenska.

– Det började bra i Finland, med en dubbelvinst och banrekord. Första deltävlingen hemma i Sverige gick inte dåligt, jag blev trea i båda racen. Men jag var inte riktigt nöjd med bil och allt. Vi gjorde om en hel del till Solvalla (tredje deltävlingen i svenska serien) och det kändes bra, jag var snabbast på träningen men hade otur i kvalet. Ett bromsok fastnade, säger Persson.

Karlskogabon kvalade som tvåa trots strulet och gick upp i ledning i Solvallahelgens första race.

– Sen slog jag ihop med en kille, det är sånt som händer i racing, och blev trea igen.

I race två tvingades, den länge till synes oslagbare Persson, bryta på grund av motorhaveri.

– Jag har haft två riktigt bra år, det har inte varit något strul alls. Men det här hör till sporten, någon gång vänder det. Det hade gått bra för länge, man har nästan gått och väntat på motgångar och det har det varit nu.

Revanschsugen

I helgen avgörs säsongens fjärde deltävling och det är inte vilken helg som helst. Tävlingen avgörs som en del av Kanonloppet, vars första upplaga arrangerades på Gelleråsen redan 1950, och Persson är av förklarliga skäl trött på strul.

– Nu får det räcka. Nu kör vi stenhårt för dubbelvinst, säger revanschsugne Persson med ett leende.

– Det ska bli kul. Det är på hemmabanan och Kanonloppet är alltid speciellt, med STCC och så. Det är en ganska stor helg för Karlskoga överlag.

”Kommer gå fort”

Totalsjuan Persson har, på grund av säsongens inledande problem, 64 poäng upp till ledande Karlskoga MF-kollegan Mikael Nyman och har gett upp totalen. Nu är det i stället fullt fokus på att ta tredje raka världsmästartiteln på Botniaring den 17 september.

Vad skulle en vinst i Kanonloppet betyda inför världsfinalen?

– Visst skulle det kännas bra, att veta att allt lirar och fungerar. Det är ändå världseliten man ska slåss mot.

Vad har du för hälsning till konkurrenterna inför Kanonloppet?

– De ska få kämpa... Nu kommer det gå fort, säger Persson och ler.

Karlskoga Motorstadion AB:s vd Mike Luff är, efter en problematisk vecka efter skyfallet, väldigt lycklig över väderprognosen.

Luff hoppas på mellan 4 000 och 5 000 åskådare och berättar att 180 deltagare ställer upp i Kanonloppets 12 klasser.

En av de mest meriterade är tveklöst Thed Björk Bang-Melchior, Thed, som har lämnat STCC och ligger tvåa i internationella World Touring Car Championship, har numera sin bas i Göteborg men har fortfarande stark koppling till Karlskoga.

Kör med prinsen

Polestar Cyan Racing-stjärnan återvänder i helgen till Gelleråsen för körning i Swedish GT-serien. Thed kommer kampera tillammans med prins Carl Philip Bernadotte, som bara har 16 poäng upp till ledande Frederik Larsson.

– Det känns fantastiskt att komma till min hemmabana, Karlskoga, efter ett skönt sommaruppehåll efter min pallplats i Argentina, säger Thed – som bara har tolv poäng upp till WTCC-ledande Tiago Monteiro – till cyanracing.com.