2017-07-17 06:00

2017-07-17 06:00

Gustafsson efter EM-guldet: "En obeskrivlig känsla"

AMERIKANSK FOTBOLL: Guldhjälten från Karlskoga berättar om känslorna från finalen

Han började som reserv. Men efter en snöplig skada på Vilinthon Tengroth klev Jonathan Gustafsson in och var en högst bidragande orsak till Sveriges junior EM-guld.
– Det kommer ta en stund att smälta detta, säger Karlskoga Wolves-spelaren när sporten når honom efter guldfirandet.

I finalen mellan Sverige och Danmark började regnet ösa ned över Köpenhamn. Då valde svenskarna att byta ut sin store quarterback-stjärna Michael Cox Jr och i stället byta in Jonathan Gustafsson som en wild cat. Väderförhållandena gjorde det svårt att passa bollen, så Sverige valde att föra spelet efter marken och låta Gustafsson springa med boll.

17-åringen fick ta ett ännu större ansvar i finalen än vad han gjorde mot Finland. Något Gustafsson trivdes bra med.

– Jag bara sprang in mot mitten hela tiden och malde ned dem under hela andra halvlek, säger Gustafsson.

”Bästa jag känt”

Gustafsson utsågs efter slutsignal till den mest värdefulle spelaren i Sverige. Enligt experterna i Köpenhamn var Gustafsson den spelare som imponerade mest under turneringen sett till förväntningarna.

Och det var en skärrad värmlänning som tog emot priset på mittplan.

– Det är bland det bästa jag känt i hela mitt liv. Att få ta emot priset var en väldigt obeskrivlig känsla, helt otroligt.

Från att vara bänkad till att bli en matchvinnare, hur känns det?

– Vi har haft samma uttagningar och samma läger under en längre tid. Det var bara det att coacherna såg att Vilinthon var lite bättre just då. Jag var alltid redo att hoppa in och kunde spelboken sedan innan, jag kände väl att jag lika gärna kunde ha startat.

Nu väntar VM i USA nästa år. Gustafsson hoppas att Sverige inte ska bli en slagpåse.

– Målet är att kunna åka dit och vinna matcher, inte bara vara där för upplevelsens skull. Vi är medvetna om att det kommer bli tufft men jag tror att med de här spelarna så har vi goda chanser att nå en bra placering. Det känns som att vi har alla verktygen som behövs, det gäller bara att vi ligger i med träningen och spelar ihop oss.

Ökat självförtroende

Innan dess väntar dock ett slutspel med hemmaklubben. Något som samtliga landslagspelare set fram emot sedan de anlände tillbaka i Karlskoga.

Och de gör det med en rejäl dos självförtroende i bagaget.

– Det känns väldigt bra. Nu har man fått bekräftelse på att man gör saker och ting rätt. Detta ger såklart en stor boost för självförtroendet.

I finalen mellan Sverige och Danmark började regnet ösa ned över Köpenhamn. Då valde svenskarna att byta ut sin store quarterback-stjärna Michael Cox Jr och i stället byta in Jonathan Gustafsson som en wild cat. Väderförhållandena gjorde det svårt att passa bollen, så Sverige valde att föra spelet efter marken och låta Gustafsson springa med boll.

17-åringen fick ta ett ännu större ansvar i finalen än vad han gjorde mot Finland. Något Gustafsson trivdes bra med.

– Jag bara sprang in mot mitten hela tiden och malde ned dem under hela andra halvlek, säger Gustafsson.

”Bästa jag känt”

Gustafsson utsågs efter slutsignal till den mest värdefulle spelaren i Sverige. Enligt experterna i Köpenhamn var Gustafsson den spelare som imponerade mest under turneringen sett till förväntningarna.

Och det var en skärrad värmlänning som tog emot priset på mittplan.

– Det är bland det bästa jag känt i hela mitt liv. Att få ta emot priset var en väldigt obeskrivlig känsla, helt otroligt.

Från att vara bänkad till att bli en matchvinnare, hur känns det?

– Vi har haft samma uttagningar och samma läger under en längre tid. Det var bara det att coacherna såg att Vilinthon var lite bättre just då. Jag var alltid redo att hoppa in och kunde spelboken sedan innan, jag kände väl att jag lika gärna kunde ha startat.

Nu väntar VM i USA nästa år. Gustafsson hoppas att Sverige inte ska bli en slagpåse.

– Målet är att kunna åka dit och vinna matcher, inte bara vara där för upplevelsens skull. Vi är medvetna om att det kommer bli tufft men jag tror att med de här spelarna så har vi goda chanser att nå en bra placering. Det känns som att vi har alla verktygen som behövs, det gäller bara att vi ligger i med träningen och spelar ihop oss.

Ökat självförtroende

Innan dess väntar dock ett slutspel med hemmaklubben. Något som samtliga landslagspelare set fram emot sedan de anlände tillbaka i Karlskoga.

Och de gör det med en rejäl dos självförtroende i bagaget.

– Det känns väldigt bra. Nu har man fått bekräftelse på att man gör saker och ting rätt. Detta ger såklart en stor boost för självförtroendet.

  • Jonas Griberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.