2017-07-16 20:36

2017-07-16 20:36

Hockeystjärnorna intog Nobelhallen

ISHOCKEY: ”Vi har landslagsmän från tre olika länder”

Den första veckan av JRM Skate & Skills är till ända. Under veckan har ett flertal högkvalificerade spelare deltagit i den berömda hockeyskolan som blir större för varje år som går.
– I år har vi varit fulltecknade sedan fyra månader tillbaka, säger Micke Andersson som är en av grundarna.

För fjärde året i rad arrangerades JRM Skate & Skills i Nobelhallen i Karlskoga. Micke Andersson, Roger Johansson och skridskogurun Jocke Ahlgren är männen bakom konceptet.

Ett koncept som nu för varje år har lockat fler och fler etablerade allsvenska och SHL-spelare. Vi har även fått sett ett och annat utländskt inslag från amerikanska och kanadensiska collegeligan.

Sporten blir snabbare och snabbare för varje år som går. Därför jobbar JRM mycket med skridskoteknik.

– Spelarna som kommer till oss är här för att vi vinner tid åt dem i skridskoåkningen. Vi jobbar med ett unikt koncept som ingen annan gör och vi jobbar oerhört mycket med isättning av skenan, så att spelarna ska få så mycket tid och fart som möjligt på isen. Det ska inte låta något från skridskon, det är när det är tyst som man har den mest optimala farten med sig, säger Andersson.

High Quality Camp

Dagens ishockey ställer höga krav på spelarna. Därför har JRM startat ett nytt koncept som heter High Quality Camp, där spelarna, förutom skridskoutveckling, får jobba mer med klubb- och puckteknik.

– Vi kallar den för intensity-modellen. Den är vi ensamma om. Vi kör tre ispass om dagen i tre dagar, förklarar Micke Andersson.

”Inga som är bekväma”

Företaget jobbar mycket med att hitta rätt teknik för att få ut maximalt i varje skär. Att hitta och jobba i ytterläge, att lära sig vart ytterlägena finns.

– Vi jobbar extremt mycket med balansmuskler, sådana muskler som man aldrig tränar annars. För oss är det viktigt att alltid jobba utanför komfortzonen och våga göra saker. Vi får inga spelare som är bekväma. Spelarna som kommer hit är sådana som vill utvecklas och ta nästa steg.

Hockeyskolan har utökat med två grupper inför den här sommaren så att de kan ta emot så många som möjligt.

350 hockeyspelare, flickor som pojkar, hade anmält sig till lägret.

På isen kunde vi bland andra se Per Ledin, Lukas Vejdemo och Luleås talangfulle U19-landslagsman Kim Johansson. Även den före detta BIK Karlskogajunioren Carl Lydén, som numera blivit signat av ett collegelag i Nordamerika, fanns på plats i Nobelhallen.

– Vi har landslagsmän från tre olika länder. Spelare som är 39 år, som Per Ledin, och vill förlänga sin karriär, sedan är det också spelare som är på väg upp i SHL. Det finns allsvenska spelare och juniorer som vill ta nästa steg. Alla som är här vill lägga ned extra tid på detta.

Aktiva i Toronto

Men det är inte bara i Sverige som företaget är etablerat. Även på andra sidan Atlanten finns JRM aktiva. På de senare åren har företaget kört träningsläger i hockeymeckat Toronto. I Ontario inleddes också ett samarbete med Mike Ellis som är teknikansvarig för Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, Nashville Predators och Carolina Hurricanes.

För två år sedan körde JRM även med Chicago Blackhawks under deras träningscamp i Europa.

Konceptet har spridit sig snabbt, mycket tack vare sociala medier.

– Det är ju så att instagram sprider vårt koncept. Det är ett agentföretag som kontaktar oss för att de vill ha hjälp med optimering av deras spelare. Så vi jobbar med olika partners hela tiden.

Vad vill ni att spelarna ska känna efter att de lämnar lägret?

– De ska känna att de har farten med sig. I detta fall men dessa spelare handlar det om hundradelar som vi ska vinna. De ska kunna hämta en puck utan att få hjärnskakning. De ska kunna vända om och vara de här millimeterna och centimeterna före alla andra och det är det som de får hos oss.

Individuell träning

Träningslägret i Nobelhallen är till för alla. Övriga träningsgrupper är: Youth Skills Camp, Development Camp och Intensity Camps.

– I vår modell spelar det ingen roll om du är 8 år eller 40 år. Det är aldrig för sent om man har viljan, vi ger spelarna verktygen, sedan är det upp till var och en att göra något utav det. Vi jobbar även säsong med ett antal spelare. Detta är en färskvara så det gäller att de fortsätter jobba för att behålla tekniken.

Sporten kommer göra intervjuer med lokala deltagare som deltar i Development Camp under veckan.

För fjärde året i rad arrangerades JRM Skate & Skills i Nobelhallen i Karlskoga. Micke Andersson, Roger Johansson och skridskogurun Jocke Ahlgren är männen bakom konceptet.

Ett koncept som nu för varje år har lockat fler och fler etablerade allsvenska och SHL-spelare. Vi har även fått sett ett och annat utländskt inslag från amerikanska och kanadensiska collegeligan.

Sporten blir snabbare och snabbare för varje år som går. Därför jobbar JRM mycket med skridskoteknik.

– Spelarna som kommer till oss är här för att vi vinner tid åt dem i skridskoåkningen. Vi jobbar med ett unikt koncept som ingen annan gör och vi jobbar oerhört mycket med isättning av skenan, så att spelarna ska få så mycket tid och fart som möjligt på isen. Det ska inte låta något från skridskon, det är när det är tyst som man har den mest optimala farten med sig, säger Andersson.

High Quality Camp

Dagens ishockey ställer höga krav på spelarna. Därför har JRM startat ett nytt koncept som heter High Quality Camp, där spelarna, förutom skridskoutveckling, får jobba mer med klubb- och puckteknik.

– Vi kallar den för intensity-modellen. Den är vi ensamma om. Vi kör tre ispass om dagen i tre dagar, förklarar Micke Andersson.

”Inga som är bekväma”

Företaget jobbar mycket med att hitta rätt teknik för att få ut maximalt i varje skär. Att hitta och jobba i ytterläge, att lära sig vart ytterlägena finns.

– Vi jobbar extremt mycket med balansmuskler, sådana muskler som man aldrig tränar annars. För oss är det viktigt att alltid jobba utanför komfortzonen och våga göra saker. Vi får inga spelare som är bekväma. Spelarna som kommer hit är sådana som vill utvecklas och ta nästa steg.

Hockeyskolan har utökat med två grupper inför den här sommaren så att de kan ta emot så många som möjligt.

350 hockeyspelare, flickor som pojkar, hade anmält sig till lägret.

På isen kunde vi bland andra se Per Ledin, Lukas Vejdemo och Luleås talangfulle U19-landslagsman Kim Johansson. Även den före detta BIK Karlskogajunioren Carl Lydén, som numera blivit signat av ett collegelag i Nordamerika, fanns på plats i Nobelhallen.

– Vi har landslagsmän från tre olika länder. Spelare som är 39 år, som Per Ledin, och vill förlänga sin karriär, sedan är det också spelare som är på väg upp i SHL. Det finns allsvenska spelare och juniorer som vill ta nästa steg. Alla som är här vill lägga ned extra tid på detta.

Aktiva i Toronto

Men det är inte bara i Sverige som företaget är etablerat. Även på andra sidan Atlanten finns JRM aktiva. På de senare åren har företaget kört träningsläger i hockeymeckat Toronto. I Ontario inleddes också ett samarbete med Mike Ellis som är teknikansvarig för Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, Nashville Predators och Carolina Hurricanes.

För två år sedan körde JRM även med Chicago Blackhawks under deras träningscamp i Europa.

Konceptet har spridit sig snabbt, mycket tack vare sociala medier.

– Det är ju så att instagram sprider vårt koncept. Det är ett agentföretag som kontaktar oss för att de vill ha hjälp med optimering av deras spelare. Så vi jobbar med olika partners hela tiden.

Vad vill ni att spelarna ska känna efter att de lämnar lägret?

– De ska känna att de har farten med sig. I detta fall men dessa spelare handlar det om hundradelar som vi ska vinna. De ska kunna hämta en puck utan att få hjärnskakning. De ska kunna vända om och vara de här millimeterna och centimeterna före alla andra och det är det som de får hos oss.

Individuell träning

Träningslägret i Nobelhallen är till för alla. Övriga träningsgrupper är: Youth Skills Camp, Development Camp och Intensity Camps.

– I vår modell spelar det ingen roll om du är 8 år eller 40 år. Det är aldrig för sent om man har viljan, vi ger spelarna verktygen, sedan är det upp till var och en att göra något utav det. Vi jobbar även säsong med ett antal spelare. Detta är en färskvara så det gäller att de fortsätter jobba för att behålla tekniken.

Sporten kommer göra intervjuer med lokala deltagare som deltar i Development Camp under veckan.

  • Jonas Griberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.