2017-07-15 06:00

2017-07-15 06:00

18 år och redan tränare i division 1

INNEBANDY: Möt KIB Karlskogas unga tränare

Samtidigt som Karlskoga IB:s A-lag gjorde en succésäsong med avancemang till division 1 lyckades även U-laget att avancera i seriesystemet. Laget leddes av 18–årige Marcus Lindqvist. När Mikael Heiche valde att lämna sitt uppdrag efter säsongen öppnades en möjlighet för 18–åringen att axla en ny roll inom klubben.
– Jag kände direkt att jag var sugen på uppdraget, säger tränarlöftet.

Lindqvist kommer att kampera ihop med Erik Knutsson och Bosse Parmhed.

– Vi vill inte sätta några tydliga roller, vi har ingen huvudtränare eller sådant. Jag och Erik är innebandyarbetare och kommer att samarbeta mycket, medan Bosse är en sådan som fixar allt så som sjukvård och material.

”Mer modernt”

Utan en utpräglad huvudtränare kommer det finnas större möjligheter att alla röster ska bli hörda.

– Vi kommer att jobba med gruppen mer. Vårt mål är att alla ska få säga sitt samtidigt som vi är där och styr upp. Enligt mig så är det ett mer modernt sätt att leda. Annars har det funkat som att huvudtränaren bestämmer allt och står och skriker medan resten plockar ihop koner i princip. Det ska inte spela någon roll om det är jag eller Erik som håller i träningen liksom. Det känns som att spelarna vill ha det så och har köpt vår ide. Det är grupp som har mycket åsikter och då tycker jag att vi ska ta vara på det.

Självförtroende och trygghet

Att välja en 18–åring som tränare i division 1 är inte något som alla klubbar skulle göra. Den nyblivne A-lagstränaren berättar att KIB alltid har stöttat och trott på honom.

– Jag minns att klubben kallade till ett möte och berättade om sina planer och jag kände direkt att jag var sugen på uppdraget. Jag är ung och är i en inlärningsperiod men klubben vill satsa på mig. Jag har gått på flera utbildningar som klubben har betalat åt mig. De vill verkligen att jag ska komma någonstans. Det har gett mig väldigt mycket självförtroende och trygghet.

Stipendium

Lindqvist fick i januari kultur- och föreningsnämndens årliga stipendium för sitt fina arbete inom Karlskoga IB.

– Jag brinner otroligt mycket för det här. Jag älskar att se utveckling. Ganska tidigt märkte jag när jag tränade yngre och att de kunde utvecklas både som spelare och personer efter bara några månader av träning, det fick jag en kick av liksom. Jag är väldigt engagerad och seriös, ibland för seriös till och med, säger stipendiaten med ett skratt.

Nu väntar division 1, då är det mer resultat än utveckling som gäller, känner du någon press?

– Det är klart att jag gör men jag tror att det är också den som driver mig. Men vi gör det tillsammans, det är ingen som drar ensam och då minskar pressen lite när vi står på startlinjen. Målet är givetvis att hålla sig kvar.

”Halkade in”

Som spelare var Lindqvist en ledare på planen. Han märkte tidigt att de andra spelarna lyssnade på honom men tränarrollen hade han aldrig tänkt på.

– Jag halkade in på det egentligen. För fyra år sedan var jag småskadad hela tiden och kunde inte vara med, då var jag med på bänken i stället och det kändes naturligt och gick bra. Då blev jag assisterande tränare i mitt lag, sedan något år senare fick jag P04–laget och det laget kombinerade jag med att vara spelande tränare i U-laget förra säsongen. Sedan blev jag skadad igen och då blev jag tränare fullt ut, säger 18–åringen, som har som mål att bara fortsätta utvecklas.

– Jag vill få mer rutin, speciellt i det taktiska. Ledarbiten med att få med sig gruppen och så, det känner jag mig trygg i. Det jag behöver träna mest på är den taktiska biten. Sedan att komma in i tempot, det är ett helt annat tempo i ettan. Men det viktigaste är att hela tiden lära sig nya saker och framför allt att köra mitt race, för det har funkat hit tills.

Lindqvist kommer att kampera ihop med Erik Knutsson och Bosse Parmhed.

– Vi vill inte sätta några tydliga roller, vi har ingen huvudtränare eller sådant. Jag och Erik är innebandyarbetare och kommer att samarbeta mycket, medan Bosse är en sådan som fixar allt så som sjukvård och material.

”Mer modernt”

Utan en utpräglad huvudtränare kommer det finnas större möjligheter att alla röster ska bli hörda.

– Vi kommer att jobba med gruppen mer. Vårt mål är att alla ska få säga sitt samtidigt som vi är där och styr upp. Enligt mig så är det ett mer modernt sätt att leda. Annars har det funkat som att huvudtränaren bestämmer allt och står och skriker medan resten plockar ihop koner i princip. Det ska inte spela någon roll om det är jag eller Erik som håller i träningen liksom. Det känns som att spelarna vill ha det så och har köpt vår ide. Det är grupp som har mycket åsikter och då tycker jag att vi ska ta vara på det.

Självförtroende och trygghet

Att välja en 18–åring som tränare i division 1 är inte något som alla klubbar skulle göra. Den nyblivne A-lagstränaren berättar att KIB alltid har stöttat och trott på honom.

– Jag minns att klubben kallade till ett möte och berättade om sina planer och jag kände direkt att jag var sugen på uppdraget. Jag är ung och är i en inlärningsperiod men klubben vill satsa på mig. Jag har gått på flera utbildningar som klubben har betalat åt mig. De vill verkligen att jag ska komma någonstans. Det har gett mig väldigt mycket självförtroende och trygghet.

Stipendium

Lindqvist fick i januari kultur- och föreningsnämndens årliga stipendium för sitt fina arbete inom Karlskoga IB.

– Jag brinner otroligt mycket för det här. Jag älskar att se utveckling. Ganska tidigt märkte jag när jag tränade yngre och att de kunde utvecklas både som spelare och personer efter bara några månader av träning, det fick jag en kick av liksom. Jag är väldigt engagerad och seriös, ibland för seriös till och med, säger stipendiaten med ett skratt.

Nu väntar division 1, då är det mer resultat än utveckling som gäller, känner du någon press?

– Det är klart att jag gör men jag tror att det är också den som driver mig. Men vi gör det tillsammans, det är ingen som drar ensam och då minskar pressen lite när vi står på startlinjen. Målet är givetvis att hålla sig kvar.

”Halkade in”

Som spelare var Lindqvist en ledare på planen. Han märkte tidigt att de andra spelarna lyssnade på honom men tränarrollen hade han aldrig tänkt på.

– Jag halkade in på det egentligen. För fyra år sedan var jag småskadad hela tiden och kunde inte vara med, då var jag med på bänken i stället och det kändes naturligt och gick bra. Då blev jag assisterande tränare i mitt lag, sedan något år senare fick jag P04–laget och det laget kombinerade jag med att vara spelande tränare i U-laget förra säsongen. Sedan blev jag skadad igen och då blev jag tränare fullt ut, säger 18–åringen, som har som mål att bara fortsätta utvecklas.

– Jag vill få mer rutin, speciellt i det taktiska. Ledarbiten med att få med sig gruppen och så, det känner jag mig trygg i. Det jag behöver träna mest på är den taktiska biten. Sedan att komma in i tempot, det är ett helt annat tempo i ettan. Men det viktigaste är att hela tiden lära sig nya saker och framför allt att köra mitt race, för det har funkat hit tills.

  • Carl Bolinder

Kultur- och föreningsnämndens motivering

”Som ung och ansvarig tränare kombinerar Lindqvist sin ledarstil med tydlighet och inlyssnande av barnens behov. Han har också en empatisk framtoning. Han ser varje individ på dennes nivå, arbetar med gruppdynamik och är mycket omtyckt. Med sitt stora hjärta och engagemang i klubbens aktiviteter, inte minst under lovverksamheterna, är han en förebild för de unga”.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.