2017-06-18 20:30

2017-06-18 20:31

VM-stjärnor på Karlskogavatten

NÄSET: SM i auquabike för femte året

Aquabikeutövare från hela Norden var samlade när Möckeln blev skådeplats för SM-tävlingar för tredje gången i helgen.

I år är det 30 år sedan sportgrenen auqabike, tidigare kallad jetski, intog svenskt vatten. '

Nu, 2017 har sporten med sitt- och ståmaskiner i stort blivit accepterad som en seriös sport.

Det menar Karlsborgsbon Tommy Jakobsson som i helgen agerade sekreterare vid de tiotalet SM-klassade tävlingarna i Karlskoga.

– Möckeln är en av landets bästa arenor för den här sporten, dels är tävlingsområdet överskådligt och runt om har vi stora ytor att hålla oss till. Men det är också mycket vind vid Näset och det gillar utövarna. Motorsportveckan i sig är också ett väldigt trevligt arrangemang och vi är mycket tacksamma för att vi får vara här, säger Tommy, som tillägger att aquabike varit representerat vid veckan sedan starten för fem år sedan, de senaste tre åren med SM-tävlingar.

Emma-Nellie Örtendahl var på plats i helgen, som efter fjolårets dubbelseger på Möckeln tagit VM-guld och gjort sitt namn känt även för många oinbitna.

Örtendahl tog hem alla tre heat i klassen GP100, där nummertalet står för antalet hästkrafter. I SM-tävlingarna finns tre tävlingsklasser för vardera tävling, sitt och stå.

I resultatlistorna ses många norrmän, av dem flera världsmästare. Bland annat Vegart Liseth från Norge som plockade segern i den största klassen GP300 för ståmaskiner. Liseths seger kom sekunder före dansken Anders Keller passerade mål, följt av Liseths bror, Oliver Liseth. I största sittklassen var det Mikael Vortel som tog segern.

Bland svenskarna totalt sett var det Emma-Nellie Örtendahl, Jonna Borgström och lillasystern Sofie Borgström, Johan Johansson och Lars-Åke Blom bäst.

I år är det 30 år sedan sportgrenen auqabike, tidigare kallad jetski, intog svenskt vatten. '

Nu, 2017 har sporten med sitt- och ståmaskiner i stort blivit accepterad som en seriös sport.

Det menar Karlsborgsbon Tommy Jakobsson som i helgen agerade sekreterare vid de tiotalet SM-klassade tävlingarna i Karlskoga.

– Möckeln är en av landets bästa arenor för den här sporten, dels är tävlingsområdet överskådligt och runt om har vi stora ytor att hålla oss till. Men det är också mycket vind vid Näset och det gillar utövarna. Motorsportveckan i sig är också ett väldigt trevligt arrangemang och vi är mycket tacksamma för att vi får vara här, säger Tommy, som tillägger att aquabike varit representerat vid veckan sedan starten för fem år sedan, de senaste tre åren med SM-tävlingar.

Emma-Nellie Örtendahl var på plats i helgen, som efter fjolårets dubbelseger på Möckeln tagit VM-guld och gjort sitt namn känt även för många oinbitna.

Örtendahl tog hem alla tre heat i klassen GP100, där nummertalet står för antalet hästkrafter. I SM-tävlingarna finns tre tävlingsklasser för vardera tävling, sitt och stå.

I resultatlistorna ses många norrmän, av dem flera världsmästare. Bland annat Vegart Liseth från Norge som plockade segern i den största klassen GP300 för ståmaskiner. Liseths seger kom sekunder före dansken Anders Keller passerade mål, följt av Liseths bror, Oliver Liseth. I största sittklassen var det Mikael Vortel som tog segern.

Bland svenskarna totalt sett var det Emma-Nellie Örtendahl, Jonna Borgström och lillasystern Sofie Borgström, Johan Johansson och Lars-Åke Blom bäst.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.