2016-10-03 15:18

2016-10-03 15:18

Bästa minnena från 36 år

FOTBOLL: Sonny Laurberg slutar tränarkarriären på topp

Efter 36 år drar sig Sonny Laurberg tillbaka som fotbollstränare.
Och han gör det på topp efter att ha fört Rävåsens IK Karlskoga till en mycket meriterande tredjeplats i division 1.
– Jag har aldrig varit med om något liknande under alla mina år som tränare, säger han.

Laurberg, som kommer från Lindesberg, tillbringade sina tre sista år som tränare inom Karlskogafotbollen. Under 2014 assisterade han Fredric Zetterström och Niklas Christensson när RIK-damerna vann sin division 2-serie och tog steget upp i ettan. Året därpå följde han med Zetterström till KB Karlskoga. Och i år har han varit tillbaka i RIK som huvudansvarig tränare i division 1, det högsta uppdrag han valt att tacka ja till som huvudansvarig.

– Att spela 13 matcher utan förlust, elva segrar och två kryss, kan jag aldrig påminna mig om att jag fått uppleva trots att jag hållit på så länge, säger han.

Den långa sviten började söndagen efter midsommar när RIK i ösregn vände 0–3-underläge till 4–3-seger borta mot Töcksfors och avslutades när samma Töcksfors besegrades med 7–4 på Kilsta IP i lördags.

Mycket meriterande

RIK placerade sig på en mycket meriterande tredjeplats i tabellen, på samma poäng som fyran Rössö Uddevalla och nio poäng efter seriesegrande Jitex Mölndal och tvåan Lidköping; två lag som kom från elitettan – Jitex hade till och med spelat i allsvenskan så sent som 2014.

– Att vi bara fick 3–3 hemma mot Vallen nu under hösten var en missräkning. Ytterligare två poäng där... Man vet ju aldrig men jag tror att vi skaffat oss bättre förutsättningar att vara ännu närmare toppen om matcherna mot Stenungsund och Vallen flyttats då vi hade många spelare borta, säger Laurberg.

Mot de här lagen, som båda åkte ur serien, fick nu RIK nöja sig med 1–1.

Tydliga framsteg

RIK har sammantaget gjort tydliga framsteg under säsongen, inte minst offensivt har laget varit mycket bra.

– Jag tycker definitivt att många tjejer tagit tydliga kliv i positiv riktning, hoppas att de känner så också. När RIK nu får en konstgräsplan vid Kilsta ökar förutsättningar ytterligare inför framtiden, säger Laurberg som hoppas att klubben går en intressant framtid till mötes.

Kommer saknas mest

För hans del får 36 år som tränare räcka. När han nu som 57-åring drar sig tillbaka från fotbollen är han medveten om att han kommer att sakna framför allt matcherna.

– Det är matcherna man tränar för. Det är då man får beviset hur man skött träningen, säger han.

– Just nu, direkt efter att säsongen är slut, kan jag tycka att det är skönt att få lediga kvällar och helger men jag är övertygad om att jag kommer att se mycket fotboll även i framtiden, fortsätter Laurberg.

Vad kommer du att minnas bäst från alla år som tränare?

– Säsongen med Rävåsen platsar definitivt bland de tre bästa. Spontant skulle jag annars säga min första säsong som tränare, när vi blev tvåa med IFK Lindesbergs juniorer. Jag var helt ny och oprövad som tränare, och bara lite drygt 20 år. Jag hade även en väldigt fin tid i Kumla. Att jag alltid kommer att ha med mig året i Rävåsen är det ingen tvekan om. Jag menar; 13 matcher utan förlust – och på den här förhållandevis höga nivån. Det är riktigt, riktigt bra.

Laurberg, som kommer från Lindesberg, tillbringade sina tre sista år som tränare inom Karlskogafotbollen. Under 2014 assisterade han Fredric Zetterström och Niklas Christensson när RIK-damerna vann sin division 2-serie och tog steget upp i ettan. Året därpå följde han med Zetterström till KB Karlskoga. Och i år har han varit tillbaka i RIK som huvudansvarig tränare i division 1, det högsta uppdrag han valt att tacka ja till som huvudansvarig.

– Att spela 13 matcher utan förlust, elva segrar och två kryss, kan jag aldrig påminna mig om att jag fått uppleva trots att jag hållit på så länge, säger han.

Den långa sviten började söndagen efter midsommar när RIK i ösregn vände 0–3-underläge till 4–3-seger borta mot Töcksfors och avslutades när samma Töcksfors besegrades med 7–4 på Kilsta IP i lördags.

Mycket meriterande

RIK placerade sig på en mycket meriterande tredjeplats i tabellen, på samma poäng som fyran Rössö Uddevalla och nio poäng efter seriesegrande Jitex Mölndal och tvåan Lidköping; två lag som kom från elitettan – Jitex hade till och med spelat i allsvenskan så sent som 2014.

– Att vi bara fick 3–3 hemma mot Vallen nu under hösten var en missräkning. Ytterligare två poäng där... Man vet ju aldrig men jag tror att vi skaffat oss bättre förutsättningar att vara ännu närmare toppen om matcherna mot Stenungsund och Vallen flyttats då vi hade många spelare borta, säger Laurberg.

Mot de här lagen, som båda åkte ur serien, fick nu RIK nöja sig med 1–1.

Tydliga framsteg

RIK har sammantaget gjort tydliga framsteg under säsongen, inte minst offensivt har laget varit mycket bra.

– Jag tycker definitivt att många tjejer tagit tydliga kliv i positiv riktning, hoppas att de känner så också. När RIK nu får en konstgräsplan vid Kilsta ökar förutsättningar ytterligare inför framtiden, säger Laurberg som hoppas att klubben går en intressant framtid till mötes.

Kommer saknas mest

För hans del får 36 år som tränare räcka. När han nu som 57-åring drar sig tillbaka från fotbollen är han medveten om att han kommer att sakna framför allt matcherna.

– Det är matcherna man tränar för. Det är då man får beviset hur man skött träningen, säger han.

– Just nu, direkt efter att säsongen är slut, kan jag tycka att det är skönt att få lediga kvällar och helger men jag är övertygad om att jag kommer att se mycket fotboll även i framtiden, fortsätter Laurberg.

Vad kommer du att minnas bäst från alla år som tränare?

– Säsongen med Rävåsen platsar definitivt bland de tre bästa. Spontant skulle jag annars säga min första säsong som tränare, när vi blev tvåa med IFK Lindesbergs juniorer. Jag var helt ny och oprövad som tränare, och bara lite drygt 20 år. Jag hade även en väldigt fin tid i Kumla. Att jag alltid kommer att ha med mig året i Rävåsen är det ingen tvekan om. Jag menar; 13 matcher utan förlust – och på den här förhållandevis höga nivån. Det är riktigt, riktigt bra.

Sonny Laurberg

Alla klubbar: som tränare: IFK Lindesberg (pojklag, juniorlag, damlag och assisterande tränare för herrarna), Guldsmedshyttans damer, Grönbos damer, Järnboås herrar, Kumlas damer, Hallsbergs damer, Qbiks damer (andralaget), Norrstrands damer, Ekers damer, Frövis damer, Glanshammars damer, KB:s herrar och RIK:s damer. Han var assisterande i Qbik, Norrstrand, Glanshammar, KB och första sejouren i RIK.

Yrke: Verkstadsarbetare.

Bor: I Lindesberg.

Familj: Gift med Ulla, barnen Pierre och dottern Caroline samt barnbarnen Ruth, Doris och Greta (som han är farfar till) samt Elwin (som han är morfar till).

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.