2016-08-08 06:00

2016-08-09 06:30

Flera utmaningar väntar

MOTORSPORTSVECKAN: Karlskogas största årliga evenemang måste få starkare organisation – men lovar att återkomma nästa år

Med ungefär 15 000 besökare per dag fördelat på dem olika arenorna blev årets upplaga den bästa någonsin. Arrangören Pialill Ring lovar att motorsportsveckan återkommer nästa år, men inte utan utmaningar.

Efter en vecka med allt från superbilar som burnar på centrumleden till muskulösa rivande traktormotorer på flygfältet blev Karlskoga motorsportsvecka än en gång en succé. Nu nästan en och en halv månad senare har arrangörskvinnan Pialill Ring landat och fått perspektiv.

– Det är så otroligt intensivt, jag jobbar och de andra i staben arbetar nästan 24-timmars pass under veckan. Men jag är oerhört nöjd och glad och vill tacka alla som medverkat till framgången, säger hon efter ett par veckors semester.

Enligt henne var årets upplaga definitivt den bästa hittills, både för nettointäkterna men också för att kommunen valde att samarbeta fullt ut.

– De tog verkligen vara på arrangemanget genom att exempelvis bjuda in företag som kan tänka sig att etablera sig här.

Ska gå jämnt ut

Även fast hon inte har fått bokslutet för året så konstaterar hon att det varit ett bra år ekonomiskt sett.

– Själva motorsportsveckan genomförs genom en ideell förening, som ska gå plus minus noll, så att säga. Få vi något över så går det tillbaka i marknadsföringen.

Vad vill du satsa på till nästa upplaga?

– Jag skulle vilja ha motorcykeluppvisningar och låta dragracingtävlingen som kördes under namnet ”Karlskoga fastes” för några veckor sedan återkommer på flygfältet under veckan nästa år. Men än så länge har vi inte bokat något tills nästa år.

Flera utmaningar väntar

Innan dess har Ring flera utmaningar att bita tag i medan höstmörkret sänker sig. Dels måste en ny upphandling med Karlskoga kommun utformas då den nuvarande tar slut enligt avtal. För det andra måste hon utveckla organisationen om evenemanget ska fortsätta växa.

– Det finns total politisk enighet för att stötta motorsportsveckan och det är inte många kommuner som stöttar ett motorevenemang på det sättet i Sverige. Det handlar mer om på vilket sätt de ska stötta, något som ska diskuteras på ett möte i september.

Och fortsätter:

– När det gäller vår egen organisation så känner jag att jag måste dela ansvaret med någon om vi ska kunna växa ännu mer. Om jag blir sjuk eller liknande blir det allt för sårbart. I övrigt går allt för mycket tid åt införsäljning och administration. Tid som skulle kunna läggas på utveckling och organisationen i stort.

Besked om en månad

Hon menar också att det härliga med motorsportsveckan är nyfikenheten och att publiken tillåter dem att testa olika aktiviteter och evenemang.

– Vi kan inte dra på med full gas direkt, utan ska vi bygga något långsiktigt måste vi testa att göra saker på olika sätt. Charmen med veckan ligger ju i att besökarna aldrig vet vad som väntar, avslutar hon.

I samband med mötet med kommunen i september kommer också det definitiva beslutet om att arrangera motorsportsveckan nästa år att tas.

Efter en vecka med allt från superbilar som burnar på centrumleden till muskulösa rivande traktormotorer på flygfältet blev Karlskoga motorsportsvecka än en gång en succé. Nu nästan en och en halv månad senare har arrangörskvinnan Pialill Ring landat och fått perspektiv.

– Det är så otroligt intensivt, jag jobbar och de andra i staben arbetar nästan 24-timmars pass under veckan. Men jag är oerhört nöjd och glad och vill tacka alla som medverkat till framgången, säger hon efter ett par veckors semester.

Enligt henne var årets upplaga definitivt den bästa hittills, både för nettointäkterna men också för att kommunen valde att samarbeta fullt ut.

– De tog verkligen vara på arrangemanget genom att exempelvis bjuda in företag som kan tänka sig att etablera sig här.

Ska gå jämnt ut

Även fast hon inte har fått bokslutet för året så konstaterar hon att det varit ett bra år ekonomiskt sett.

– Själva motorsportsveckan genomförs genom en ideell förening, som ska gå plus minus noll, så att säga. Få vi något över så går det tillbaka i marknadsföringen.

Vad vill du satsa på till nästa upplaga?

– Jag skulle vilja ha motorcykeluppvisningar och låta dragracingtävlingen som kördes under namnet ”Karlskoga fastes” för några veckor sedan återkommer på flygfältet under veckan nästa år. Men än så länge har vi inte bokat något tills nästa år.

Flera utmaningar väntar

Innan dess har Ring flera utmaningar att bita tag i medan höstmörkret sänker sig. Dels måste en ny upphandling med Karlskoga kommun utformas då den nuvarande tar slut enligt avtal. För det andra måste hon utveckla organisationen om evenemanget ska fortsätta växa.

– Det finns total politisk enighet för att stötta motorsportsveckan och det är inte många kommuner som stöttar ett motorevenemang på det sättet i Sverige. Det handlar mer om på vilket sätt de ska stötta, något som ska diskuteras på ett möte i september.

Och fortsätter:

– När det gäller vår egen organisation så känner jag att jag måste dela ansvaret med någon om vi ska kunna växa ännu mer. Om jag blir sjuk eller liknande blir det allt för sårbart. I övrigt går allt för mycket tid åt införsäljning och administration. Tid som skulle kunna läggas på utveckling och organisationen i stort.

Besked om en månad

Hon menar också att det härliga med motorsportsveckan är nyfikenheten och att publiken tillåter dem att testa olika aktiviteter och evenemang.

– Vi kan inte dra på med full gas direkt, utan ska vi bygga något långsiktigt måste vi testa att göra saker på olika sätt. Charmen med veckan ligger ju i att besökarna aldrig vet vad som väntar, avslutar hon.

I samband med mötet med kommunen i september kommer också det definitiva beslutet om att arrangera motorsportsveckan nästa år att tas.

  • Christoffer Tuulik