2016-08-08 18:32

2016-08-08 18:32

Chockad Adam tog USM-guld

FRIIDROTT: Elhendy Gunnarsson om superloppet som krossade både konkurrenter och personbästa

Adam Elhendy Gunnarsson, 16, började med friidrott för drygt tre år sedan. I lördags sprang han, smått osannolikt, hem Karlskogas första USM-guld på tio år.
– Det känns ganska otroligt, säger 400-meterslöparen.

Adam Elhendy Gunnarsson är född i Karlskoga och slutförde sexårsverksamheten i sin hemstad.

Efter det var det dags för en rejäl miljöförändring. Hans pappa fick jobb i Wisconsin, USA, och Adam började således grundskolan på andra sidan Atlanten.

Friidrott började han dock med först i tolvårsåldern.

– Ärligt talat så tyckte mina föräldrar att jag inte var tillräckligt aktiv. Jag var ganska speltokig och mamma föreslog att jag skulle prova på friidrott, säger Elhendy Gunnarsson.

– Första året tränade jag bara och tyckte det var jobbigt. Men när jag började tävla i USA, på mellanstadiet i åttan, och vann nästan alla tävlingar blev det ganska roligt. Efter det var det full rulle, jag började styrketräna och springa året runt.

Familjen spenderar stora delar av somrarna i Karlskoga och i helgen ställde Elhendy Gunnarsson upp i USM i skånska Vellinge.

Adam noterade 53,66 i 400-metersförsöken, vilket räckte till den femte och näst sista platsen i finalen.

Väl där låg Karlskogafriidrottaren sist efter 200 meter.

– Innan själva finalen sa min mamma att om jag hade börjat spurta lite tidigare så hade jag vunnit mitt heat.

Adam lyssnade på mamma, sprang i kapp ledaren och ledde när det var dags för upplopp.

– Det är mycket mentalt när man springer 400. Det gjorde jätteont, men jag fortsatte att springa och kände att ”det här kan gå bra”. Jag ökade frekvensen på löpsteget och försökte att inte tänka på att det gjorde ont och att jag ville kollapsa på upploppet. ”Nu fan tar jag SM-guld”, tänkte jag.

Överlägsen segrare

Elhendy Gunnarsson krossade både konkurrenterna och sitt personliga rekord. Klockan stannade på 51,04 sekunder – osannolika 2,62 bättre än i försöken – och Karlskogas första USM-guld på tio år var ett faktum.

– Det känns ganska otroligt. Karlskoga är en väldigt liten klubb, det finns inte så många tränare och de har mycket att göra. Det känns bra, att representera Karlskoga på det här sättet, säger Elhendy Gunnarsson som var 105 hundradelar före Eskilstunas Mose Hussein.

Vad säger du om din tid?

– När jag vann tänkte jag ”kanske 52 eller låga 53”. Det kändes jättekonstigt när jag såg 51,04, ganska otroligt att ”persa” med två och en halv sekund. Jag blev ganska chockad.

Det roligaste av allt för Elhendy Gunnarsson var att han inte nöjde sig med uppvisningen på 400 meter. Karlskogasonen deltog även på 100 meter, 200 meter och längd – och slog nytt personbästa i samtliga grenar.

200-metersnoteringen på 22,94 räckte till en bronspeng med 44 hundradelar upp till Vidar Stenqvist från Täby.

”Är jätteförvånad”

Adam var även snubblande nära en bronspeng i längd. 6,27 stod sig som tredje bästa hopp fram till slutrundan. Då slog Danderyds Philip Ludwigs till med 6,45 – och Elhendy Gunnarsson tvingades nöja sig med en fjärdeplats.

– Det är bästa tävlingen jag har haft någonsin, jag är jätteförvånad.

Den hårda träningen i USA har bevisligen gjort resultat och Adam Elhendy Gunnarsson ångrar knappast att han lyssnade på mammas uppmaning för tre-fyra år sedan.

– Jag tycker fortfarande om spel, men nu är jag inte så lat i alla fall, säger Adam med ett skratt.

Adam Elhendy Gunnarsson är född i Karlskoga och slutförde sexårsverksamheten i sin hemstad.

Efter det var det dags för en rejäl miljöförändring. Hans pappa fick jobb i Wisconsin, USA, och Adam började således grundskolan på andra sidan Atlanten.

Friidrott började han dock med först i tolvårsåldern.

– Ärligt talat så tyckte mina föräldrar att jag inte var tillräckligt aktiv. Jag var ganska speltokig och mamma föreslog att jag skulle prova på friidrott, säger Elhendy Gunnarsson.

– Första året tränade jag bara och tyckte det var jobbigt. Men när jag började tävla i USA, på mellanstadiet i åttan, och vann nästan alla tävlingar blev det ganska roligt. Efter det var det full rulle, jag började styrketräna och springa året runt.

Familjen spenderar stora delar av somrarna i Karlskoga och i helgen ställde Elhendy Gunnarsson upp i USM i skånska Vellinge.

Adam noterade 53,66 i 400-metersförsöken, vilket räckte till den femte och näst sista platsen i finalen.

Väl där låg Karlskogafriidrottaren sist efter 200 meter.

– Innan själva finalen sa min mamma att om jag hade börjat spurta lite tidigare så hade jag vunnit mitt heat.

Adam lyssnade på mamma, sprang i kapp ledaren och ledde när det var dags för upplopp.

– Det är mycket mentalt när man springer 400. Det gjorde jätteont, men jag fortsatte att springa och kände att ”det här kan gå bra”. Jag ökade frekvensen på löpsteget och försökte att inte tänka på att det gjorde ont och att jag ville kollapsa på upploppet. ”Nu fan tar jag SM-guld”, tänkte jag.

Överlägsen segrare

Elhendy Gunnarsson krossade både konkurrenterna och sitt personliga rekord. Klockan stannade på 51,04 sekunder – osannolika 2,62 bättre än i försöken – och Karlskogas första USM-guld på tio år var ett faktum.

– Det känns ganska otroligt. Karlskoga är en väldigt liten klubb, det finns inte så många tränare och de har mycket att göra. Det känns bra, att representera Karlskoga på det här sättet, säger Elhendy Gunnarsson som var 105 hundradelar före Eskilstunas Mose Hussein.

Vad säger du om din tid?

– När jag vann tänkte jag ”kanske 52 eller låga 53”. Det kändes jättekonstigt när jag såg 51,04, ganska otroligt att ”persa” med två och en halv sekund. Jag blev ganska chockad.

Det roligaste av allt för Elhendy Gunnarsson var att han inte nöjde sig med uppvisningen på 400 meter. Karlskogasonen deltog även på 100 meter, 200 meter och längd – och slog nytt personbästa i samtliga grenar.

200-metersnoteringen på 22,94 räckte till en bronspeng med 44 hundradelar upp till Vidar Stenqvist från Täby.

”Är jätteförvånad”

Adam var även snubblande nära en bronspeng i längd. 6,27 stod sig som tredje bästa hopp fram till slutrundan. Då slog Danderyds Philip Ludwigs till med 6,45 – och Elhendy Gunnarsson tvingades nöja sig med en fjärdeplats.

– Det är bästa tävlingen jag har haft någonsin, jag är jätteförvånad.

Den hårda träningen i USA har bevisligen gjort resultat och Adam Elhendy Gunnarsson ångrar knappast att han lyssnade på mammas uppmaning för tre-fyra år sedan.

– Jag tycker fortfarande om spel, men nu är jag inte så lat i alla fall, säger Adam med ett skratt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.