2016-07-31 19:10

2016-07-31 19:10

Guldsmak för Lukas efter dubbelsegern

ROADRACING: Miinin följde upp lördagens andraplats med söndagsseger

Lukas Bäckström vann båda dagarna i huvudklassen Superbike när SM avgjordes på Gelleråsbanan i Karlskoga under helgen.
– Målet är att bli svensk mästare, säger han sedan han fått en segerkyss av flickvännen Frida Saltin.

Lördagsracet vann han med nästan tio sekunders marginal före Daniel Falemo, Falkenbergs MK, och Västeråskillen Theo Borglund, som kör för Karlskoga MF. I SM placerade sig Karlskogasönerna Henry Sundkvist och Dennis Sätterman på 13:e respektive 21:a plats.

Bröts efter krasch

På söndagen tog Bäckström ledningen direkt men loppet bröts efter ungefär en tredjedel av de 25 varven då Borglund kraschade.

När det startades om överraskade Sjuntorps Jari Tuovinen, tävlande för KMF, och tog ledningen men redan på andra varvet var Bäckström i täten och behöll sedan kommandot i de återstående varven innan det var målgång efter tio varv. Segermarginalen till Jesper Hubner var 2,6 sekunder. Falemo slutade trea, ytterligare drygt fem sekunder efter.

Sätterman svarade för en bra insats och blev 16:e man, med Sundkvist placeringen närmast efter sig.

– Jag var aldrig orolig trots att jag förlorade ledningen, säger Bäckström som på längre sikt har målet att komma utomlands och tävla.

– Jag kör även nästa år här i Sverige. Därefter handlar det om vad ekonomin tillåter, fortsätter Ulricehamnskillen som bor i Skåne och tävlar för Karlskoga MF.

Genom vinsterna i Karlskoga drygade Lukas Bäckström ut sitt försprång sedan tidigare och har nu greppet inför avslutningstävlingarna i Falkenberg och Linköping. Bäckström har 131 poäng, Falemo 118 och Hubner 103.

De övriga SM-klasserna var Superstock 600 och 125 GP.

I Superstock 600 vann Jesper Pellijeff, som tävlar för KMF men kommer från Södertälje, på lördagen. Närmast efter sig i mål hade han norrmannen Henning Flathaug och Dennis Dragos, tävlande för KMF men från Spånga. Degerforskillen Morgan Mesetovic var den sjätte snabbaste åkaren.

Pellijeff tog hem även söndagens race. Då var Dragos ”närmast sörjande” medan Flathaug kom i mål som trea. Mesetovic placerade sig sjua.

I 125 GP var Götenes Willam Svärd etta båda dagarna.

Miinin tvåa och etta

Vid sidan av SM kördes även flera supportklasser. Karlskogas Christer Miinin fanns med i BoTT där han blev tvåa på lördagen, 3,1 sekunder efter vinnaren Patrik Carvall från Sjuntorp men tävlande för KMF. På söndagen var det däremot Miinin som stod som segrare, knappt två sekunder före sin närmaste konkurrent.

I sammandraget skiljer fortfarande 15 poäng i Carvalls favör då de tog samma antal poäng den här helgen.

När det gällde Rookie 1000 vann John Andersson, Västerhaninge, båda dagarna. Rickard Svennberg från Degerfors kom på 13:e plats i lördagens race då Karlskogas Magnus Nilsson hamnade två placeringar bakom. Under söndagen var Svennberg elva, Nilsson på 15:e plats.

Karl-Gunnar Olsson, KMF Heby, vann på lördagen i Speedster. Då kom Michael Engström, Karlskoga, i mål som elva. Söndagsracet såg Robert Reijers, tävlande för, som segrare. Engström nådde då en åttondeplats.

I A2 för juniorer vann Wilhelm Bengtsson från Västerås både på lördagen och söndagen.

Timmy Persson, Sydskåne, vann på lördagen i Rookie 600. På söndagen var Viktor Hallberg, tävlande för samma klubb som lördagssegraren, snabbast.

Det här var avslutningen på Bike Week som arrangerats vid Karlskoga motorstadion sedan i slutet av 1990-talet.

Lördagsracet vann han med nästan tio sekunders marginal före Daniel Falemo, Falkenbergs MK, och Västeråskillen Theo Borglund, som kör för Karlskoga MF. I SM placerade sig Karlskogasönerna Henry Sundkvist och Dennis Sätterman på 13:e respektive 21:a plats.

Bröts efter krasch

På söndagen tog Bäckström ledningen direkt men loppet bröts efter ungefär en tredjedel av de 25 varven då Borglund kraschade.

När det startades om överraskade Sjuntorps Jari Tuovinen, tävlande för KMF, och tog ledningen men redan på andra varvet var Bäckström i täten och behöll sedan kommandot i de återstående varven innan det var målgång efter tio varv. Segermarginalen till Jesper Hubner var 2,6 sekunder. Falemo slutade trea, ytterligare drygt fem sekunder efter.

Sätterman svarade för en bra insats och blev 16:e man, med Sundkvist placeringen närmast efter sig.

– Jag var aldrig orolig trots att jag förlorade ledningen, säger Bäckström som på längre sikt har målet att komma utomlands och tävla.

– Jag kör även nästa år här i Sverige. Därefter handlar det om vad ekonomin tillåter, fortsätter Ulricehamnskillen som bor i Skåne och tävlar för Karlskoga MF.

Genom vinsterna i Karlskoga drygade Lukas Bäckström ut sitt försprång sedan tidigare och har nu greppet inför avslutningstävlingarna i Falkenberg och Linköping. Bäckström har 131 poäng, Falemo 118 och Hubner 103.

De övriga SM-klasserna var Superstock 600 och 125 GP.

I Superstock 600 vann Jesper Pellijeff, som tävlar för KMF men kommer från Södertälje, på lördagen. Närmast efter sig i mål hade han norrmannen Henning Flathaug och Dennis Dragos, tävlande för KMF men från Spånga. Degerforskillen Morgan Mesetovic var den sjätte snabbaste åkaren.

Pellijeff tog hem även söndagens race. Då var Dragos ”närmast sörjande” medan Flathaug kom i mål som trea. Mesetovic placerade sig sjua.

I 125 GP var Götenes Willam Svärd etta båda dagarna.

Miinin tvåa och etta

Vid sidan av SM kördes även flera supportklasser. Karlskogas Christer Miinin fanns med i BoTT där han blev tvåa på lördagen, 3,1 sekunder efter vinnaren Patrik Carvall från Sjuntorp men tävlande för KMF. På söndagen var det däremot Miinin som stod som segrare, knappt två sekunder före sin närmaste konkurrent.

I sammandraget skiljer fortfarande 15 poäng i Carvalls favör då de tog samma antal poäng den här helgen.

När det gällde Rookie 1000 vann John Andersson, Västerhaninge, båda dagarna. Rickard Svennberg från Degerfors kom på 13:e plats i lördagens race då Karlskogas Magnus Nilsson hamnade två placeringar bakom. Under söndagen var Svennberg elva, Nilsson på 15:e plats.

Karl-Gunnar Olsson, KMF Heby, vann på lördagen i Speedster. Då kom Michael Engström, Karlskoga, i mål som elva. Söndagsracet såg Robert Reijers, tävlande för, som segrare. Engström nådde då en åttondeplats.

I A2 för juniorer vann Wilhelm Bengtsson från Västerås både på lördagen och söndagen.

Timmy Persson, Sydskåne, vann på lördagen i Rookie 600. På söndagen var Viktor Hallberg, tävlande för samma klubb som lördagssegraren, snabbast.

Det här var avslutningen på Bike Week som arrangerats vid Karlskoga motorstadion sedan i slutet av 1990-talet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.