2016-07-19 10:44

2016-07-19 10:44

Fotbollsforskare hyllar DIF

FOTBOLL: "Den viktigaste klubben i Sverige"

Den berömde fotbollsforskaren Torbjörn Andersson släppte nyligen del 2 i boken ”Spela fotboll bondjävlar”. Där hyllar han de mindre klubborterna i svensk fotboll, inte minst Degerfors IF.
– Degerfors är det första laget som jag tänker på när jag hör ordet fotboll, säger han.

Fotbollsfantasten och forskaren Torbjörn Andersson gick ut med sin andra bok i serien ”Spela fotboll bondjävlar”. Boken har sålt slut och handlar om de mindre klubbarnas betydelse för svensk fotbollskultur. Där han bland annat öser beröm över Degerfors IF som han följer väldigt noga.

– Jag är en riktig fotbollsfantast. Jag har följt engelsk fotboll sedan jag var liten men jag har fascinerat mig av den svenska fotbollen väldigt länge. Inte minst DIF som var en av de första klubbarn i Sverige som började ha en hejarklack i början av 70-talet, säger Andersson.

Viktigaste klubben

Torbjörn Andersson som till vardags jobbar som fotbollsforskare på Lunds Universitet har följt de mindre klubbarna i över 20 års tid.

Och det är ingen tvekan om vilken klubb som har haft störst inverkan.

– Jag skulle säga att Degerfors är den viktigaste klubben i Sverige om du ser till tradition och kultur. Vad klubben har gett svensk fotboll är imponerande. Att en sådan liten ort kan ha ett fotbollslag som spelat och spelar så pass högt upp i hierarkin är unikt, säger han.

Den intressantaste faktorn i Anderssons forskning har varit att se hur småorterna tagit för sig mer och mer. Att det Inte bara är stockholmslagen och storstäderna som dominerar, som i tillexempel England, Spanien och Italien.

– Det är kul att se hur de mindre orterna har etablerat sig på högsta nivån. Jag tänker inte minst på Degerfors, Åtvidaberg, Falkenberg och Umeå som hade ett damlag som var bäst i Sverige för några år sedan.

Hur bra var du själv på fotboll?

– Helt värdelös. Jag insåg snabbt att jag hörde hemma på läktaren, haha.

Fotbollsfantasten och forskaren Torbjörn Andersson gick ut med sin andra bok i serien ”Spela fotboll bondjävlar”. Boken har sålt slut och handlar om de mindre klubbarnas betydelse för svensk fotbollskultur. Där han bland annat öser beröm över Degerfors IF som han följer väldigt noga.

– Jag är en riktig fotbollsfantast. Jag har följt engelsk fotboll sedan jag var liten men jag har fascinerat mig av den svenska fotbollen väldigt länge. Inte minst DIF som var en av de första klubbarn i Sverige som började ha en hejarklack i början av 70-talet, säger Andersson.

Viktigaste klubben

Torbjörn Andersson som till vardags jobbar som fotbollsforskare på Lunds Universitet har följt de mindre klubbarna i över 20 års tid.

Och det är ingen tvekan om vilken klubb som har haft störst inverkan.

– Jag skulle säga att Degerfors är den viktigaste klubben i Sverige om du ser till tradition och kultur. Vad klubben har gett svensk fotboll är imponerande. Att en sådan liten ort kan ha ett fotbollslag som spelat och spelar så pass högt upp i hierarkin är unikt, säger han.

Den intressantaste faktorn i Anderssons forskning har varit att se hur småorterna tagit för sig mer och mer. Att det Inte bara är stockholmslagen och storstäderna som dominerar, som i tillexempel England, Spanien och Italien.

– Det är kul att se hur de mindre orterna har etablerat sig på högsta nivån. Jag tänker inte minst på Degerfors, Åtvidaberg, Falkenberg och Umeå som hade ett damlag som var bäst i Sverige för några år sedan.

Hur bra var du själv på fotboll?

– Helt värdelös. Jag insåg snabbt att jag hörde hemma på läktaren, haha.

  • Jonas Griberg