2016-06-30 19:58

2016-06-30 19:58

Toivonen tveksam till återkomst i DIF

FOTBOLL: "Om jag ska spela där måste jag ha motivation och det vet jag inte om jag har"

Efter ett år i England är det dags att återvända till Frankrike och Rennes för Degerforsprodukten Ola Toivonen.
Men någon återkomst till bruket är han tveksam till.
– Om jag ska spela där måste jag ha motivation och det vet jag inte om jag har, säger 29-åringen.

Tidningen träffade Ola Toivonen i samband med han och Patrik Werners fotbollskola – OP Fotboll College.

29-årige Degerforssonen, som på söndag fyller 30, har denna sommar fått en extra lång semester.

– Jag har varit ledig sedan mitten av maj, så länge har jag aldrig varit ledig faktiskt. Det har varit skönt, säger Toivonen som fått följa fotbolls-EM från tv-soffan.

Kujovic gick före

Men någon bitterhet över att missa den stora fotbollsfesten finns inte.

– Jag var väl lite bitter när han inte tog ut mig till de förberedande matcherna i mars. Men inför EM-uttagningen hade jag på känn att jag inte skulle bli uttagen, säger Toivonen.

– Däremot trodde jag ju inte att Kujovic (Emir) skulle gå före mig. Hade jag spelat i Norrköping hade jag också startat samtliga matcher.

Du borde alltså ha blivit uttagen i stället för Kujovic?

– Vem skulle inte tycka det? Men han (Erik Hamrén) tycker väl att Kujovic är en bättre fotbollsspelare. Det är väl det som jag får gå på.

Hur ser du på Sveriges insats i EM?

– Det blev väl inte som man hade hoppats på. Det är svårt det där hur man ska bedöma en insats egentligen. Resultatmässigt är väl ett kryss mot Irland okej men inte hur de spelade kanske. Problemet med kryss var ju att vi var tvungna att vinna mot Italien eller Belgien. Med lite flyt hade vi kunnat gå längre, säger Degerforssonen som betonar att landslagsspel inte är lika viktigt nu som tidigare under karriären.

– Det är inget måste att spela i landslaget längre. Jag är snart 30 och då tänker man mer på familj och sådant. Jag är nöjd med min landslagskarriär, jag har spelat ett slutspel och nästan 50 landskamper tillsammans med grymma spelare. Vill Janne använda mig så säger jag absolut inte nej. Nu är det mer en bonus, inte ett måste.

Tuff vårsäsong

29-årige Toivonen har ett år kvar på kontraktet i franska Rennes och var under den gångna säsongen utlånad till Sunderland i engelska Premier League.

– Det var grymt. En rolig erfarenhet där jag fick spela mycket fram till januari. Sedan blev det desto mindre speltid men samtidigt gjorde klubben bra värvningar i januari och laget gick rätt starkt under våren, säger Toivonen som fick spela ett av Englands mest heta derbyn när Sunderland mötte Newcastle.

– Sjukt häftigt. Klart att matcherna mot Chelsea, Arsenal och United också var häftiga men då betydde det inte lika mycket för klubben och folket.

Vårsäsongen blev tuff för Ola som fick spela med klubbens reservlag.

– Jag ville spela för att vara redo om det skulle bli någon skada. Jag väntade på min chans men tyvärr kom den inte. Självklart var det frustrerande men jag kunde inte säga något till tränaren (Sam Allardyce), de plockade poäng på poäng så man satt där bara.

Frankrike kallar

Det blev tolv matcher i Sunderland, som efter en bra vårsäsong, klarade sig kvar i Premier League. På bekostnad av den stora konkurrenten Newcastle som degraderades till Championship.

På torsdagen gick planet ner till franska Rennes där Ola, enligt honom själv, sitter rätt gött.

– Jag har ett år kvar på kontraktet och har varit inställd på att spela i Rennes. Det är bara att åka ner och göra sig redo för säsongen.

Har Rennes sagt någonting om framtiden?

– Nej, jag har inte hört någonting. Jag förstår inte franska så bra heller, säger Toivonen med ett skratt.

– Jag kommer inte att ställa till med något bråk för att söka mig bort. Ett år kvar sedan får vi se vad som händer.

Det är svårt att inte komma in på Degerfors när det gäller Ola Toivonen som ofta skriver ut sin glädje på sociala medier när hans moderklubb har spelat hem tre poäng även ifall det, den här våren, varit skralt med fullpoängare.

– Det är tufft alltså, mycket tufft. Problemet är att vi förlorade många bra spelare inför säsongen och de nya som har kommit in är inte lika bra. Sedan blir inte Tobbe (Solberg) och Peter (Samuelsson) yngre heller.

– Wiktorsson (Christoffer) har varit en besvikelse så det sjunger om det. Men jag tror att Degerfors, som alltid, snickrar ihop det. Jag är inte jätteorolig faktiskt.

Tveksam till DIF

Toivonen öppnar inga dörrar för att avsluta karriären i Degerfors samtidigt som han inte stänger några.

– Jag tror inte att jag kommer att spela i Degerfors. Om jag ska spela där måste jag ha motivation och det vet jag inte om jag har. Att sitta i en buss och åka iväg till exempel. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Ola Toivonen innan han går bort till fotbollsskolans ungdomar för att avsluta dagens träningspass.

Tidningen träffade Ola Toivonen i samband med han och Patrik Werners fotbollskola – OP Fotboll College.

29-årige Degerforssonen, som på söndag fyller 30, har denna sommar fått en extra lång semester.

– Jag har varit ledig sedan mitten av maj, så länge har jag aldrig varit ledig faktiskt. Det har varit skönt, säger Toivonen som fått följa fotbolls-EM från tv-soffan.

Kujovic gick före

Men någon bitterhet över att missa den stora fotbollsfesten finns inte.

– Jag var väl lite bitter när han inte tog ut mig till de förberedande matcherna i mars. Men inför EM-uttagningen hade jag på känn att jag inte skulle bli uttagen, säger Toivonen.

– Däremot trodde jag ju inte att Kujovic (Emir) skulle gå före mig. Hade jag spelat i Norrköping hade jag också startat samtliga matcher.

Du borde alltså ha blivit uttagen i stället för Kujovic?

– Vem skulle inte tycka det? Men han (Erik Hamrén) tycker väl att Kujovic är en bättre fotbollsspelare. Det är väl det som jag får gå på.

Hur ser du på Sveriges insats i EM?

– Det blev väl inte som man hade hoppats på. Det är svårt det där hur man ska bedöma en insats egentligen. Resultatmässigt är väl ett kryss mot Irland okej men inte hur de spelade kanske. Problemet med kryss var ju att vi var tvungna att vinna mot Italien eller Belgien. Med lite flyt hade vi kunnat gå längre, säger Degerforssonen som betonar att landslagsspel inte är lika viktigt nu som tidigare under karriären.

– Det är inget måste att spela i landslaget längre. Jag är snart 30 och då tänker man mer på familj och sådant. Jag är nöjd med min landslagskarriär, jag har spelat ett slutspel och nästan 50 landskamper tillsammans med grymma spelare. Vill Janne använda mig så säger jag absolut inte nej. Nu är det mer en bonus, inte ett måste.

Tuff vårsäsong

29-årige Toivonen har ett år kvar på kontraktet i franska Rennes och var under den gångna säsongen utlånad till Sunderland i engelska Premier League.

– Det var grymt. En rolig erfarenhet där jag fick spela mycket fram till januari. Sedan blev det desto mindre speltid men samtidigt gjorde klubben bra värvningar i januari och laget gick rätt starkt under våren, säger Toivonen som fick spela ett av Englands mest heta derbyn när Sunderland mötte Newcastle.

– Sjukt häftigt. Klart att matcherna mot Chelsea, Arsenal och United också var häftiga men då betydde det inte lika mycket för klubben och folket.

Vårsäsongen blev tuff för Ola som fick spela med klubbens reservlag.

– Jag ville spela för att vara redo om det skulle bli någon skada. Jag väntade på min chans men tyvärr kom den inte. Självklart var det frustrerande men jag kunde inte säga något till tränaren (Sam Allardyce), de plockade poäng på poäng så man satt där bara.

Frankrike kallar

Det blev tolv matcher i Sunderland, som efter en bra vårsäsong, klarade sig kvar i Premier League. På bekostnad av den stora konkurrenten Newcastle som degraderades till Championship.

På torsdagen gick planet ner till franska Rennes där Ola, enligt honom själv, sitter rätt gött.

– Jag har ett år kvar på kontraktet och har varit inställd på att spela i Rennes. Det är bara att åka ner och göra sig redo för säsongen.

Har Rennes sagt någonting om framtiden?

– Nej, jag har inte hört någonting. Jag förstår inte franska så bra heller, säger Toivonen med ett skratt.

– Jag kommer inte att ställa till med något bråk för att söka mig bort. Ett år kvar sedan får vi se vad som händer.

Det är svårt att inte komma in på Degerfors när det gäller Ola Toivonen som ofta skriver ut sin glädje på sociala medier när hans moderklubb har spelat hem tre poäng även ifall det, den här våren, varit skralt med fullpoängare.

– Det är tufft alltså, mycket tufft. Problemet är att vi förlorade många bra spelare inför säsongen och de nya som har kommit in är inte lika bra. Sedan blir inte Tobbe (Solberg) och Peter (Samuelsson) yngre heller.

– Wiktorsson (Christoffer) har varit en besvikelse så det sjunger om det. Men jag tror att Degerfors, som alltid, snickrar ihop det. Jag är inte jätteorolig faktiskt.

Tveksam till DIF

Toivonen öppnar inga dörrar för att avsluta karriären i Degerfors samtidigt som han inte stänger några.

– Jag tror inte att jag kommer att spela i Degerfors. Om jag ska spela där måste jag ha motivation och det vet jag inte om jag har. Att sitta i en buss och åka iväg till exempel. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Ola Toivonen innan han går bort till fotbollsskolans ungdomar för att avsluta dagens träningspass.