2016-06-19 23:05

2016-06-19 23:05

Krigsflygplan höjde showen

FLYGFÄLTET: Gästande flygplan bjöd på rejäl uppvisning

Uppsträckt. Med uppsträckta huvuden och koncentrerade ögon som publiken följde flyguppvisningarna med gamla krigsflygplan vid flygfältet i helgen. Dels ett Spitfire-flygplan men också ett Thor Pitts-plan tog plats i flygplatsens luftrum. Både flög upp och ner på låg höjd och spann flera varv i luften inför publikens jubel.

– Jag ritade många Spitfire-plan som barn så det var en speciell känsla att ratta den första gången. Jag brukar jämföra det med första gången jag flög, under tiden i flygvapnet, så beskrev piloten Pär Cederqvist känslan när han körde sitt Spitfire-plan första gången. I lördags besökte han Karlskoga tillsammans med många andra piloter och tillsammans höll de i spektakulära uppvisningar.

I augusti 1945 rullade det besökande Spitfire-planet av produktionsbandet och ägs sedan snart tio år tillbaka av Biltema som använder det i marknadsföringssyfte. Pär Cederqvist är piloten som haft mer än 350 flygtimmar med det sedan dess.

Intresset för flygplan började i skolåldern och efter några år som flygplansmekaniker på Torslanda i Göteborg tog han mod till sig och sökte flygvapnet 1967. Efter ytterligare några år började han som flyglärare i Ljungbyhed och sedan dess har flyg varit ett brinnande intresse.

– Nu ska jag bege mig mot Danmark för att köra lite uppvisningar där, det blir en mellanlandning i Göteborg också, säger han och tillägger att planet är utrustat med bränsletankar som hanterar 430 liter bensin.

– Det räcker för en flygning mellan Söderhamn och Ängelholm, ungefär en och en halv timma.

Spitfire-planet spelade en stor roll i försvarandet av Storbritannien under andra världskriget, men just den här sorten tillverkades efter krigsslutet och användes bara i beredskapssyfte. Det originella planet har även funnits i svenska flygflottan på 50- och 60-talen.

Det fanns många flygplan på plats under hela helgen, men det som satte mest avtryck och som gjorde att besökarna sprang mot en bra utsiktsplats var när ett Thor Pitts-plan lyfte. Med sina 430 hästkrafter gjorde det en speciell uppvisning som nästintill fick publiken att tappa andan.

– Det var otroligt häftigt, men han är jäkligt duktig också. Han har kört uppvisningar sedan början av 90-talet, de senaste åren med den här maskinen som han har vunnit flera priser med i internationella tävlingar, berättar Hans Holm, som är uppvisningsledare.

Han pratar om Jacob Holländer, som till vardags är pilot på Norweigan, men som på fritiden kör sitt Thor Pitts-plan.

– Dels rollade han, genom att vrida flygplanet runt dess axel. Han spann i en rörelse på hög höjd, vilket var det mest riskabla i uppvisningen. Det var ungefär fyra delar i den speciella uppvisningen som publiken verkade älska, avslutar han.

– Jag ritade många Spitfire-plan som barn så det var en speciell känsla att ratta den första gången. Jag brukar jämföra det med första gången jag flög, under tiden i flygvapnet, så beskrev piloten Pär Cederqvist känslan när han körde sitt Spitfire-plan första gången. I lördags besökte han Karlskoga tillsammans med många andra piloter och tillsammans höll de i spektakulära uppvisningar.

I augusti 1945 rullade det besökande Spitfire-planet av produktionsbandet och ägs sedan snart tio år tillbaka av Biltema som använder det i marknadsföringssyfte. Pär Cederqvist är piloten som haft mer än 350 flygtimmar med det sedan dess.

Intresset för flygplan började i skolåldern och efter några år som flygplansmekaniker på Torslanda i Göteborg tog han mod till sig och sökte flygvapnet 1967. Efter ytterligare några år började han som flyglärare i Ljungbyhed och sedan dess har flyg varit ett brinnande intresse.

– Nu ska jag bege mig mot Danmark för att köra lite uppvisningar där, det blir en mellanlandning i Göteborg också, säger han och tillägger att planet är utrustat med bränsletankar som hanterar 430 liter bensin.

– Det räcker för en flygning mellan Söderhamn och Ängelholm, ungefär en och en halv timma.

Spitfire-planet spelade en stor roll i försvarandet av Storbritannien under andra världskriget, men just den här sorten tillverkades efter krigsslutet och användes bara i beredskapssyfte. Det originella planet har även funnits i svenska flygflottan på 50- och 60-talen.

Det fanns många flygplan på plats under hela helgen, men det som satte mest avtryck och som gjorde att besökarna sprang mot en bra utsiktsplats var när ett Thor Pitts-plan lyfte. Med sina 430 hästkrafter gjorde det en speciell uppvisning som nästintill fick publiken att tappa andan.

– Det var otroligt häftigt, men han är jäkligt duktig också. Han har kört uppvisningar sedan början av 90-talet, de senaste åren med den här maskinen som han har vunnit flera priser med i internationella tävlingar, berättar Hans Holm, som är uppvisningsledare.

Han pratar om Jacob Holländer, som till vardags är pilot på Norweigan, men som på fritiden kör sitt Thor Pitts-plan.

– Dels rollade han, genom att vrida flygplanet runt dess axel. Han spann i en rörelse på hög höjd, vilket var det mest riskabla i uppvisningen. Det var ungefär fyra delar i den speciella uppvisningen som publiken verkade älska, avslutar han.

  • Christoffer Tuulik