2016-06-19 18:42

2016-06-19 18:42

Ångande debut

FLYGFÄLTET: Vroom - nu vill arrangörerna få till en SM-tävling

Historiens första traktorpulling i Karlskoga kördes ute på flygfältet i helgen. Med en fem ton tung Valtra som ångade på och löpte den 100 meter långa banan så slutade lördagen i norsk seger i den tyngsta klassen. Nu vill arrangörerna satsa på att förlägga ett SM-arrangemang i kommunen.

Mellansvenska traktorpullingföreningen drog ett stort publiklass, när de liksom traktorerna tog plats bredvid flyguppvisningarna vid flygfältet under lördagen. Tack vare att det väntade regnet höll sig borta slutade inte tävlingarna i ett gyttjebad. Men publiken fick vänta ett bra tag på att få se de tyngre klasserna starta, problem med banorna ställde till det.

– Det blev lite missförstånd, vi lämnade banorna frästa i fredags men i lördags när vi kom var det grus på banan och vi fick frakta bort det, säger Nicklas Boqvist från Väse som arrangerade det hela tillsammans med föreningen och eldsjälen Lennart Karlsson.

Tack vare bönderna i närområdet slutade dock pulling-debuten i Karlskgoa bra.

– Vi har slitit som djur, men det skulle inte gå utan de människor som hjälpt oss. Vi fick låna hjullastare och vagnschaktare, som vi inte hade med oss och Lämås gård hjälpte till på flera sätt för att kunna genomföra det.

Traktorpulling går ut på att en traktor ska dra ett släp med vikter på, en sån kallad belastningsvagn längs en 100 meter lång bana. Den som kommer längst vinner. Enligt Svenska traktorpullingförbundet körs ungefär 15 tävlingar om året i Sverige. Men flertalet körs utanför Värmland och Örebro län och det är något som arrangörerna vill ändra på.

– Vi pratade om att eventuellt satsa på att få till en tävling i SM-klassen i Karlskoga. Men vi måste sätta organisationen och så först, så jag hoppas vi kan återkomma om två år med det, säger Daniel Turesson som också ingick i lördagens arrangörsteam.

I den tyngsta klassen som rangordnas som den största vann norske lantbrukaren Odd Terje Friestad med sin fem ton tunga Valtra löpte den banan ut. I näst högsta klassen, hotfarm 4000, med 4 ton vann Hans-Åke Andersson från Laxå.

Mellansvenska traktorpullingföreningen drog ett stort publiklass, när de liksom traktorerna tog plats bredvid flyguppvisningarna vid flygfältet under lördagen. Tack vare att det väntade regnet höll sig borta slutade inte tävlingarna i ett gyttjebad. Men publiken fick vänta ett bra tag på att få se de tyngre klasserna starta, problem med banorna ställde till det.

– Det blev lite missförstånd, vi lämnade banorna frästa i fredags men i lördags när vi kom var det grus på banan och vi fick frakta bort det, säger Nicklas Boqvist från Väse som arrangerade det hela tillsammans med föreningen och eldsjälen Lennart Karlsson.

Tack vare bönderna i närområdet slutade dock pulling-debuten i Karlskgoa bra.

– Vi har slitit som djur, men det skulle inte gå utan de människor som hjälpt oss. Vi fick låna hjullastare och vagnschaktare, som vi inte hade med oss och Lämås gård hjälpte till på flera sätt för att kunna genomföra det.

Traktorpulling går ut på att en traktor ska dra ett släp med vikter på, en sån kallad belastningsvagn längs en 100 meter lång bana. Den som kommer längst vinner. Enligt Svenska traktorpullingförbundet körs ungefär 15 tävlingar om året i Sverige. Men flertalet körs utanför Värmland och Örebro län och det är något som arrangörerna vill ändra på.

– Vi pratade om att eventuellt satsa på att få till en tävling i SM-klassen i Karlskoga. Men vi måste sätta organisationen och så först, så jag hoppas vi kan återkomma om två år med det, säger Daniel Turesson som också ingick i lördagens arrangörsteam.

I den tyngsta klassen som rangordnas som den största vann norske lantbrukaren Odd Terje Friestad med sin fem ton tunga Valtra löpte den banan ut. I näst högsta klassen, hotfarm 4000, med 4 ton vann Hans-Åke Andersson från Laxå.

  • Christoffer Tuulik