2016-05-31 06:15

2016-05-31 06:50

Mycket hinner hända vid en bortamatch

FOTBOLL: 13 timmar och 13 minuter med Rävåsens damlag

Rävåsens IK Karlskogas damer spelade i lördags borta i division 1-fotbollen mot Jitex Mölndal.
Här är en reseskildring, efter 13 timmar och 13 minuter med RIK.
Du får bland mycket annat veta varför lagkaptenen skrek som om elden varit lös på ditresan, vem som skrattar överlägset mest själv åt sin gåta, vem som pratar mest respektive minst, vem som fick så bråttom av bussen att hon inte hann sätta på sig skorna och varför en ambulans kom till Åbyvallen efter matchen – efter nervös väntan i laget.

8.28: Sportchefen Ralf Sundhäll är känd för sin mycket noggranna planering och när han säger ”var på plats 8.28” gäller det att vara där just då. De flesta spelarna har i det läget redan kommit till samlingsplatsen vid Kilsta IP.

8.31: Tränarna Sonny Laurberg och Kicki Ingvarsson drar i gång en taktisk genomgång inför matchen.

8.40: Håkan Olsson styr in bussen till Kilsta IP. Alla spelare står beredda och väntar.

8.42: Bussen rullar iväg.

8.43: Busschauffören påminner om att sätta på sig säkerhetsbältet.

8.59: Alva Jansson och Jessica Karlsson hämtas upp i Degerfors.

9.00–11.04: I stort sett ingenting händer. Det är tyst och lugnt på bussen, trots att det innan varnats: ”det kan vara mer än tjattrigt sista biten innan vi är framme”... Undertecknad får snart sällskap på sätet bredvid av tränaren Sonny Laurberg – med 36 års tränarförflutet – och vi fortsätter att prata om gemensamma bekanta inom fotbollens och hockeyns värld. Hans son Pierre spelade juniorhockey i Färjestad vilket gör att Sonny även känner många inom hockeyn. Och inte minst mannen som enligt sig själv gjort över 1 000 mål i A-lagshockey; Liraren Kent ”Kneten” Andersson som precis som Laurberg kommer från Lindesberg.

11.05: Den stilla frid som präglat resan så här långt får ett mycket hastigt avbrott. Lagkaptenen Jenny Tropp, som innan dess legat tillbakalutad mot sin kudde och samlat energi, skriker rakt ut: ”Jäääääääääääääjd”!!! ”Ääääääääääälg!!!!!

11.06: Det visar sig att Tropp fått syn på en älg genom fönstret och vill tipsa sin amerikanska lagkompis Jade Flory som aldrig sett en älg i hela sett liv och som nu befinner sig på betydligt längre bak i bussen i förhållande till där Tropp slagit sig ner. ”G (alltså den andra amerikanskan Georgia Cloepfil, vår anmärkning) har sett älg tidigare men inte Jade”, förklarar Tropp som skämtsamt sekunderna senare försöker lura sin lagkompis att där står det fler älgar...men det är fridfullt betande kor...

11.07: ”Jade får följa med på en tripp efter Noravägen någon gång. Där finns det massvis med älgar”, påminner tränaren Sonny Laurberg som tillsammans med Sara Gunnarsson pendlar från Lindesberg och på så sätt hinner se många ”vilda” djur under en säsong.

11.19: Laurberg berättar gamla tränarminnen. ”Spelaren kunde inte förstå varför det gått så tungt på löpningen”. Förklaringen som spelaren aldrig fått reda på: det hade lastats på mer än en tegelsten...

11.42: Framme vid golfbanan i Alingsås. ”Nu skyndar vi oss”, säger Laurberg till spelarna. Och Malin Hagvall tar sin tränare på orden så tydligt att hon inte ens hinner sätta på sig skorna innan hon är ute ur bussen.

11.44: De första spelarna börjar lägga upp pasta och köttfärssås. En minut innan Sundhälls planering säger att det är dags för mat. ”Det blir nästan alltid exakt den tid han planerat, möjligtvis någon eller några minuter tidigare än vad som sagts”, berättar Kicki Ingvarsson.

12.05: Plötsligt är Alexandra Blom utanför restaurangens fönster, bökandes i jorden. Strax visar hon upp sitt fynd, en golfboll – som måste ha hamnat rejält snett och som snart är i den flicklandslagsaktuella målvaktens ficka.

12.18: Tidningens ”inbäddade” reporter tar hjälp av några av spelarna, avdelning skvaller. ”Hon pratar mest”, säger en av uppgiftslämnarna och pekar på Jenny Tropp. Motsatsen: ”G pratar minst inför matcherna, sitter tyst och koncentrerad med lurarna på öronen”.

12.22: ”Vi har cirka 49 minuter kvar innan vi är framme”, meddelar Ralf Sundhäll när bussen är på väg ut på motorvägen igen efter matstoppet i Alingsås.

12.35: Mer skvaller, den här gången gäller det mest livliga spelare/hörs och syns mest; ”Vikkan” och ”Rebban”. Alltså Viktoria Ström och Rebecca Stålhammar. Ström, som haft en skade- och sjukdomsfylld säsong finns inte med på bussen vilket gör att vi inte får ta del av hennes höga och entusiastiska sång som brukar strömma genom bussen, Stålhammar har hållit en mycket låg profil. Listan över mest livliga spelare/hörs och syns mest kompletteras senare med Hanna Andersson.

12.47: Med tysta steg smyger sig en spelare framåt i bussen och tar plats långt fram, platsen bakom Alexandra Blom som slagit sig ner bredvid busschauffören. Strax efteråt känner Blom hur någon petar henne i huvudet men kan inte se någon då hon dels sitter lägre än de andra, och dels en annan viss person hukat sig. Rebecca Stålhammar har presenterar sig!

12.52: Mikrofonen i bussen har en magnetisk dragningskraft när många idrottslag är ute på resor. Alexandra Blom fattar den och vrålar: ”Rävåsen ä dom bästa”.

12.55: Stålhammar tar över mikrofonen och frågar om någon vill höra ett skämt. Jodå, det vill alla.

12.56–12.59: Stålhammar skrattar mycket gott åt det skämt som hon ska dra men som hon med anledning av att hon själv verkar tycka att den lilla gåtan är fantastiskt rolig inte kommer i gång med.

13.00: Stålhammar har dragit sin lilla gåta, sitt skämt, och lockar en hel del skratt även från lagkompisarna. Den som skrattar mest är fortfafarande hon själv. Gåtan? På grund av utrymmesskäl, och naturligtvis bara därför, kan vi tyvärr inte förmedla den...

13.11: På plats vid Åbyvallen, 49 minuter efter att Sundhäll sagt ”vi har cirka 49 minuter kvar innan vi är framme”. Maten har gett spelarna energi och det har från Alingsås och fram till Mölndal varit en betydligt högre ljudnivå än innan.

13.13: Spelarna börjar dra sig mot omklädningsrummet där utrustningen ska ställas av innan en kort promenad väntar.

13.34–13.39: Tränarna går in till spelarna, betonar vikten av att ha fokus på uppgiften. Nu handlar det mer om att peppa, det taktiska har klarats av sedan tidigare.

13.40: Tränare Laurberg tillbaka i tränarrummet. Berättar att hans gamla fotbollsskor efter lång och trogen tjänst, säkert bortåt tio år, gjort sitt och att han därför ska inviga sina nya skor som han hoppas ska bli hans turskor. ”Vinner vi i dag kommer han att sova med dem”, gissar tränarkollegan Kicki Ingvarsson. ”Skrockfull är jag inte”, svarar Laurberg.

13.41: Laurberg börjar berätta att han tänkt glädja Jade Flory, som är supporter till hockeylaget Pittsburgh Penguins med en Penguinskeps med Mario Lemieuxs autograf – en keps som egentligen tillhör hans son Pierre men som bara ”legat och skräpat i många år nu”.

14.01: Spelarna är ute på första värmningen.

14.34: Laget samlat i omklädningsrummet igen.

14.39: ”Vi ska förstås ha respekt för Jitex (med fem segrar på sex matcher) men ingen överdrivet stor respekt”, säger Laurberg. Jitex spelade för två säsonger sedan i allsvenskan medan RIK för fem år sedan höll till i division 3. Jitex har tagit sex SM-guld, blivit cupmästare tre gånger. Å andra sidan var de flesta RIK-spelarna inte ens påtänkta när det senast skedde.

14.46: Ute på planen, snart dags. RIK har tanken att vara inne i matchtempo redan när domaren blåser i gång spelet och höjer därför tempot på uppvärmningen med spel i knappt en kvart innan avspark. ”Det fungerade jättebra första seriematchen då vi nästan direkt gick ifrån till 2–0. Därefter har det blivit sämre utfall men spelarna tror på min idé och vill fortsätta så här”, förklarar tränaren.

14.48: På läktaren ses två karlskogingar, tidigare lagkompisarna i RIK:s herrlag: målvakten Tobias Hoffner bor numera i Göteborg och har fått besök från Oskar Bergsman. Efter att ha hejat fram RIK-damerna till seger planerar de att se lördagens Champions League-final för att på söndagen bege sig ut på Hisingen och se Häcken–Djurgården. ”Häcken är Oskars lag, Djurgården mitt”, berättar Hoffner.

15.00: Caroline Johannesson blåser i gång matchen.

15.02: Georgia Cloepfil är nära att ge RIK ledningen direkt.

15.18: RIK slarvar och låter Jitex fortsätta ett anfall. Ida Andersson får friläge och gör mål. RIK-protesterna hjälper inte, det de flesta kring Åbyvallen ser undgår domarna – det stinker offside om målet. Målskytten är för övrigt dotter till en av svensk handbolls kändisar; Bo ”Bobban” Andersson – vet Ralf Sundhäll som inom många områden är ett levande uppslagsverk. ”Bobban” spelade över 100 A-landskamper i handboll och kvalade till fotbollsallsvenskan, som målvakt med IFK Eskilstuna i början av 1980-talet.

15.23: Jade Flory kvitterar. Ett fint mål där hon får friläge, fintar bort målvakten och lägger in bollen i öppet mål. Georgia Cloepfil, som i sin tur fått en passning från Jessica Karlsson, förarbetar på bästa sätt. Alla på RIK-bänken flyger upp och jublar. Nu har spelarna fått bekräftat; vi kan störa Jitex.

15.30: Ilska på RIK-bänken och ute på planen. Jitex får straff som resulterar i 2–1, strax efter att Mölndalslaget haft två ribbträffar. De mer lågmälda pratar om att Jitexspelaren förstärkt, andra om att hon kastat sig och filmat.

15.46–15.59: Jitexspelarna går in i omklädningsrummet, RIK:s stannar vid ena långsidan. Laurberg poängterar att det så här långt fungerat mycket bra, helt enligt matchplanen – även om det är målmässigt underläge. Chansen finns i högsta grad till poäng, till och med till seger. ”Fortsatt fokus”, poängterar han.

16.00: Andra halvlek är i gång.

16.02: Jitex gör 3–1 mot ett mycket passivt RIK.

16.04: Jitex gör 4–1. RIK är åter passivt men frågan är framför allt; borde inte målvakten Alexandra Blom ha fått med sig en frispark?

16.05–16.49: Matchen är avgjord och resten blir en transportsträcka fram till en målmässigt klar Jitexseger.

16.50: En ambulans kommer in på Åbyvallen. Lagkaptenen Jenny Tropp ligger sedan drygt en kvart vid avbytarbänken och mår dåligt efter att ha nickat ihop med en lagkompis i första halvlek. Tropp har förmodligen drabbats av hjärnskakning men får klartecken att följa med hem till Karlskoga.

17.08: Tre raka segrar hemma, en enda poäng på fyra bortamatcher. Sonny Laurberg, som tycker att det är att göra det för enkelt för sig att bara skylla på konstgräs borta när laget tränar på naturgräs hemma, funderar och funderar över vad som går fel och framför allt hur det ska bli ändring.

17.32: Alla har duschat, bytt om och är redo för hemfärd. Direkt ändras planerna angående mat på hemvägen. Det blir hamburgare i Mölndal i stället för i Alingsås som först var planerat.

17.37: Matstopp.

18.01: Busschauffören Håkan Olsson har köpt sallad, för att inte förstöra den träning han hunnit med efter att ha släppt av spelarna och innan matchen börjar.

18.06: Jessica Karlsson, Hanna Andersson, Rebecca Kristensen och Sara Gunnarsson kommer ut från hamburgerrestaurangen.

18.11: Även amerikanskorna Jade Flory och Georgia Cloepfil har ätit färdigt.

18.14: Kicki Ingvarssons lag har en riktigt dålig helg: RIK föll ju med 1–4, Bråtens damer (där hon spelat tidigare och som hon var med och förde upp som spelare i trean igen i höstas) förlorar mot Villastaden med samma siffror – precis som Bråtens herrar gjorde mot Ängebäck. Dessutom stryk för Mallbacken, där hon spelade allsvensk fotboll, och så har Degerfors åkt på en ny smäll i superettan.

18.18: Bussen rullar mot Karlskoga.

18.19–21.16: Det är till att börja med väldigt stillsamt på bussen. Förlusten grämer alla, framför allt sättet som Jitex fick sina mål på. Även om Viktoria Ström saknas börjar det efterhand att sjungas. ”Dock inte alls lika högt som när Vikkan är med”, låter en spelare meddela. Att Ström är saknad, både på planen och utanför, hörs på lagkompisarna. Ralf Sundhäll slår till med två, rumsrena, gåtor: 1) Vilka skor har brandmän? Svar: lågskor. 2) Vilket är brandmännens språk? Svar: slang.

21.27: Alva Jansson och Alexandra Blom kliver tillsammans med Jessica Karlsson av i Degerfors. Lagkaptenen Jenny Tropp, som vilat långt bak i bussen, börjar må lite bättre och har kommit fram och satt sig i bussens främre del igen; Tropp som är en ledare i alla lägen för sitt lag och leder genom både handling och ord.

21.41: Hemma vid Kilsta IP igen. En lång dag – som resulterar i en lång text där dock väldigt mycket inte får plats – är till ända, dags att tacka för sig efter 13 timmar och 13 minuter på resande fot med RIK:s damlag. Spelarna gör ett mycket disciplinerat intryck och allt flyter smidigt. Fast en sak märks också; målvaktstränaren Sören Jönssons skämt och gåtor har inspirerat övriga och sprids glatt även om Jönsson inte finns med på just den här resan.

8.28: Sportchefen Ralf Sundhäll är känd för sin mycket noggranna planering och när han säger ”var på plats 8.28” gäller det att vara där just då. De flesta spelarna har i det läget redan kommit till samlingsplatsen vid Kilsta IP.

8.31: Tränarna Sonny Laurberg och Kicki Ingvarsson drar i gång en taktisk genomgång inför matchen.

8.40: Håkan Olsson styr in bussen till Kilsta IP. Alla spelare står beredda och väntar.

8.42: Bussen rullar iväg.

8.43: Busschauffören påminner om att sätta på sig säkerhetsbältet.

8.59: Alva Jansson och Jessica Karlsson hämtas upp i Degerfors.

9.00–11.04: I stort sett ingenting händer. Det är tyst och lugnt på bussen, trots att det innan varnats: ”det kan vara mer än tjattrigt sista biten innan vi är framme”... Undertecknad får snart sällskap på sätet bredvid av tränaren Sonny Laurberg – med 36 års tränarförflutet – och vi fortsätter att prata om gemensamma bekanta inom fotbollens och hockeyns värld. Hans son Pierre spelade juniorhockey i Färjestad vilket gör att Sonny även känner många inom hockeyn. Och inte minst mannen som enligt sig själv gjort över 1 000 mål i A-lagshockey; Liraren Kent ”Kneten” Andersson som precis som Laurberg kommer från Lindesberg.

11.05: Den stilla frid som präglat resan så här långt får ett mycket hastigt avbrott. Lagkaptenen Jenny Tropp, som innan dess legat tillbakalutad mot sin kudde och samlat energi, skriker rakt ut: ”Jäääääääääääääjd”!!! ”Ääääääääääälg!!!!!

11.06: Det visar sig att Tropp fått syn på en älg genom fönstret och vill tipsa sin amerikanska lagkompis Jade Flory som aldrig sett en älg i hela sett liv och som nu befinner sig på betydligt längre bak i bussen i förhållande till där Tropp slagit sig ner. ”G (alltså den andra amerikanskan Georgia Cloepfil, vår anmärkning) har sett älg tidigare men inte Jade”, förklarar Tropp som skämtsamt sekunderna senare försöker lura sin lagkompis att där står det fler älgar...men det är fridfullt betande kor...

11.07: ”Jade får följa med på en tripp efter Noravägen någon gång. Där finns det massvis med älgar”, påminner tränaren Sonny Laurberg som tillsammans med Sara Gunnarsson pendlar från Lindesberg och på så sätt hinner se många ”vilda” djur under en säsong.

11.19: Laurberg berättar gamla tränarminnen. ”Spelaren kunde inte förstå varför det gått så tungt på löpningen”. Förklaringen som spelaren aldrig fått reda på: det hade lastats på mer än en tegelsten...

11.42: Framme vid golfbanan i Alingsås. ”Nu skyndar vi oss”, säger Laurberg till spelarna. Och Malin Hagvall tar sin tränare på orden så tydligt att hon inte ens hinner sätta på sig skorna innan hon är ute ur bussen.

11.44: De första spelarna börjar lägga upp pasta och köttfärssås. En minut innan Sundhälls planering säger att det är dags för mat. ”Det blir nästan alltid exakt den tid han planerat, möjligtvis någon eller några minuter tidigare än vad som sagts”, berättar Kicki Ingvarsson.

12.05: Plötsligt är Alexandra Blom utanför restaurangens fönster, bökandes i jorden. Strax visar hon upp sitt fynd, en golfboll – som måste ha hamnat rejält snett och som snart är i den flicklandslagsaktuella målvaktens ficka.

12.18: Tidningens ”inbäddade” reporter tar hjälp av några av spelarna, avdelning skvaller. ”Hon pratar mest”, säger en av uppgiftslämnarna och pekar på Jenny Tropp. Motsatsen: ”G pratar minst inför matcherna, sitter tyst och koncentrerad med lurarna på öronen”.

12.22: ”Vi har cirka 49 minuter kvar innan vi är framme”, meddelar Ralf Sundhäll när bussen är på väg ut på motorvägen igen efter matstoppet i Alingsås.

12.35: Mer skvaller, den här gången gäller det mest livliga spelare/hörs och syns mest; ”Vikkan” och ”Rebban”. Alltså Viktoria Ström och Rebecca Stålhammar. Ström, som haft en skade- och sjukdomsfylld säsong finns inte med på bussen vilket gör att vi inte får ta del av hennes höga och entusiastiska sång som brukar strömma genom bussen, Stålhammar har hållit en mycket låg profil. Listan över mest livliga spelare/hörs och syns mest kompletteras senare med Hanna Andersson.

12.47: Med tysta steg smyger sig en spelare framåt i bussen och tar plats långt fram, platsen bakom Alexandra Blom som slagit sig ner bredvid busschauffören. Strax efteråt känner Blom hur någon petar henne i huvudet men kan inte se någon då hon dels sitter lägre än de andra, och dels en annan viss person hukat sig. Rebecca Stålhammar har presenterar sig!

12.52: Mikrofonen i bussen har en magnetisk dragningskraft när många idrottslag är ute på resor. Alexandra Blom fattar den och vrålar: ”Rävåsen ä dom bästa”.

12.55: Stålhammar tar över mikrofonen och frågar om någon vill höra ett skämt. Jodå, det vill alla.

12.56–12.59: Stålhammar skrattar mycket gott åt det skämt som hon ska dra men som hon med anledning av att hon själv verkar tycka att den lilla gåtan är fantastiskt rolig inte kommer i gång med.

13.00: Stålhammar har dragit sin lilla gåta, sitt skämt, och lockar en hel del skratt även från lagkompisarna. Den som skrattar mest är fortfafarande hon själv. Gåtan? På grund av utrymmesskäl, och naturligtvis bara därför, kan vi tyvärr inte förmedla den...

13.11: På plats vid Åbyvallen, 49 minuter efter att Sundhäll sagt ”vi har cirka 49 minuter kvar innan vi är framme”. Maten har gett spelarna energi och det har från Alingsås och fram till Mölndal varit en betydligt högre ljudnivå än innan.

13.13: Spelarna börjar dra sig mot omklädningsrummet där utrustningen ska ställas av innan en kort promenad väntar.

13.34–13.39: Tränarna går in till spelarna, betonar vikten av att ha fokus på uppgiften. Nu handlar det mer om att peppa, det taktiska har klarats av sedan tidigare.

13.40: Tränare Laurberg tillbaka i tränarrummet. Berättar att hans gamla fotbollsskor efter lång och trogen tjänst, säkert bortåt tio år, gjort sitt och att han därför ska inviga sina nya skor som han hoppas ska bli hans turskor. ”Vinner vi i dag kommer han att sova med dem”, gissar tränarkollegan Kicki Ingvarsson. ”Skrockfull är jag inte”, svarar Laurberg.

13.41: Laurberg börjar berätta att han tänkt glädja Jade Flory, som är supporter till hockeylaget Pittsburgh Penguins med en Penguinskeps med Mario Lemieuxs autograf – en keps som egentligen tillhör hans son Pierre men som bara ”legat och skräpat i många år nu”.

14.01: Spelarna är ute på första värmningen.

14.34: Laget samlat i omklädningsrummet igen.

14.39: ”Vi ska förstås ha respekt för Jitex (med fem segrar på sex matcher) men ingen överdrivet stor respekt”, säger Laurberg. Jitex spelade för två säsonger sedan i allsvenskan medan RIK för fem år sedan höll till i division 3. Jitex har tagit sex SM-guld, blivit cupmästare tre gånger. Å andra sidan var de flesta RIK-spelarna inte ens påtänkta när det senast skedde.

14.46: Ute på planen, snart dags. RIK har tanken att vara inne i matchtempo redan när domaren blåser i gång spelet och höjer därför tempot på uppvärmningen med spel i knappt en kvart innan avspark. ”Det fungerade jättebra första seriematchen då vi nästan direkt gick ifrån till 2–0. Därefter har det blivit sämre utfall men spelarna tror på min idé och vill fortsätta så här”, förklarar tränaren.

14.48: På läktaren ses två karlskogingar, tidigare lagkompisarna i RIK:s herrlag: målvakten Tobias Hoffner bor numera i Göteborg och har fått besök från Oskar Bergsman. Efter att ha hejat fram RIK-damerna till seger planerar de att se lördagens Champions League-final för att på söndagen bege sig ut på Hisingen och se Häcken–Djurgården. ”Häcken är Oskars lag, Djurgården mitt”, berättar Hoffner.

15.00: Caroline Johannesson blåser i gång matchen.

15.02: Georgia Cloepfil är nära att ge RIK ledningen direkt.

15.18: RIK slarvar och låter Jitex fortsätta ett anfall. Ida Andersson får friläge och gör mål. RIK-protesterna hjälper inte, det de flesta kring Åbyvallen ser undgår domarna – det stinker offside om målet. Målskytten är för övrigt dotter till en av svensk handbolls kändisar; Bo ”Bobban” Andersson – vet Ralf Sundhäll som inom många områden är ett levande uppslagsverk. ”Bobban” spelade över 100 A-landskamper i handboll och kvalade till fotbollsallsvenskan, som målvakt med IFK Eskilstuna i början av 1980-talet.

15.23: Jade Flory kvitterar. Ett fint mål där hon får friläge, fintar bort målvakten och lägger in bollen i öppet mål. Georgia Cloepfil, som i sin tur fått en passning från Jessica Karlsson, förarbetar på bästa sätt. Alla på RIK-bänken flyger upp och jublar. Nu har spelarna fått bekräftat; vi kan störa Jitex.

15.30: Ilska på RIK-bänken och ute på planen. Jitex får straff som resulterar i 2–1, strax efter att Mölndalslaget haft två ribbträffar. De mer lågmälda pratar om att Jitexspelaren förstärkt, andra om att hon kastat sig och filmat.

15.46–15.59: Jitexspelarna går in i omklädningsrummet, RIK:s stannar vid ena långsidan. Laurberg poängterar att det så här långt fungerat mycket bra, helt enligt matchplanen – även om det är målmässigt underläge. Chansen finns i högsta grad till poäng, till och med till seger. ”Fortsatt fokus”, poängterar han.

16.00: Andra halvlek är i gång.

16.02: Jitex gör 3–1 mot ett mycket passivt RIK.

16.04: Jitex gör 4–1. RIK är åter passivt men frågan är framför allt; borde inte målvakten Alexandra Blom ha fått med sig en frispark?

16.05–16.49: Matchen är avgjord och resten blir en transportsträcka fram till en målmässigt klar Jitexseger.

16.50: En ambulans kommer in på Åbyvallen. Lagkaptenen Jenny Tropp ligger sedan drygt en kvart vid avbytarbänken och mår dåligt efter att ha nickat ihop med en lagkompis i första halvlek. Tropp har förmodligen drabbats av hjärnskakning men får klartecken att följa med hem till Karlskoga.

17.08: Tre raka segrar hemma, en enda poäng på fyra bortamatcher. Sonny Laurberg, som tycker att det är att göra det för enkelt för sig att bara skylla på konstgräs borta när laget tränar på naturgräs hemma, funderar och funderar över vad som går fel och framför allt hur det ska bli ändring.

17.32: Alla har duschat, bytt om och är redo för hemfärd. Direkt ändras planerna angående mat på hemvägen. Det blir hamburgare i Mölndal i stället för i Alingsås som först var planerat.

17.37: Matstopp.

18.01: Busschauffören Håkan Olsson har köpt sallad, för att inte förstöra den träning han hunnit med efter att ha släppt av spelarna och innan matchen börjar.

18.06: Jessica Karlsson, Hanna Andersson, Rebecca Kristensen och Sara Gunnarsson kommer ut från hamburgerrestaurangen.

18.11: Även amerikanskorna Jade Flory och Georgia Cloepfil har ätit färdigt.

18.14: Kicki Ingvarssons lag har en riktigt dålig helg: RIK föll ju med 1–4, Bråtens damer (där hon spelat tidigare och som hon var med och förde upp som spelare i trean igen i höstas) förlorar mot Villastaden med samma siffror – precis som Bråtens herrar gjorde mot Ängebäck. Dessutom stryk för Mallbacken, där hon spelade allsvensk fotboll, och så har Degerfors åkt på en ny smäll i superettan.

18.18: Bussen rullar mot Karlskoga.

18.19–21.16: Det är till att börja med väldigt stillsamt på bussen. Förlusten grämer alla, framför allt sättet som Jitex fick sina mål på. Även om Viktoria Ström saknas börjar det efterhand att sjungas. ”Dock inte alls lika högt som när Vikkan är med”, låter en spelare meddela. Att Ström är saknad, både på planen och utanför, hörs på lagkompisarna. Ralf Sundhäll slår till med två, rumsrena, gåtor: 1) Vilka skor har brandmän? Svar: lågskor. 2) Vilket är brandmännens språk? Svar: slang.

21.27: Alva Jansson och Alexandra Blom kliver tillsammans med Jessica Karlsson av i Degerfors. Lagkaptenen Jenny Tropp, som vilat långt bak i bussen, börjar må lite bättre och har kommit fram och satt sig i bussens främre del igen; Tropp som är en ledare i alla lägen för sitt lag och leder genom både handling och ord.

21.41: Hemma vid Kilsta IP igen. En lång dag – som resulterar i en lång text där dock väldigt mycket inte får plats – är till ända, dags att tacka för sig efter 13 timmar och 13 minuter på resande fot med RIK:s damlag. Spelarna gör ett mycket disciplinerat intryck och allt flyter smidigt. Fast en sak märks också; målvaktstränaren Sören Jönssons skämt och gåtor har inspirerat övriga och sprids glatt även om Jönsson inte finns med på just den här resan.