2016-05-19 21:08

2016-05-19 21:08

EM-kval för Degerforsarna

VOLLEYBOLL: Landslagscomebackande Madelene Green gör Jonna Wasserfaller sällskap till Estland

Madelene Green åkte på en tuff knäskada våren 2014 och har övervägt att sluta. I helgen spelar hon EM-kval tillsammans med barndomskompisen Jessica Wasserfaller.
– Det är jättehäftigt. Jag trodde inte jag skulle bli kallad och nu får jag följa med hela vägen, säger Green.

Orionprodukten Madelene Green ansågs vara Sveriges största talang och debuterade i A-landslaget redan som 17-åring. Samma år, 2011, fick den dåvarande RIG Falköping-spelaren priset årets genombrott i elitserien.

2013-2014 slutade Degerforsaren åtta i elitseriens poängliga, vilket bidrog till Hylte/Halmstads första SM-guld någonsin.

Karriären gick som på räls. Fram till ett upphopp på en landslagssamling kort efter det historiska guldet, vill säga. Degerforsaren landade så olyckligt att knäskålen hoppade ur led och både menisken och korsbandet slets sönder.

Osäker på framtiden

Green tvingades vila från maj till årsskiftet 2014-2015 och har kämpat hårt för att hitta tillbaka på planen. I början av januari berättade ”Madde” att hon var osäker på en fortsatt satsning efter vårens säsongsslut.

I helgen är hon, efter två års frånvaro, tillbaka i landslaget när Sverige spelar tre EM-kvalmatcher i Estland.

– Det är jättehäftigt. Jag trodde inte jag skulle bli kallad till lägret och nu får jag följa med hela vägen. Jag är jätteglad över att få chansen att visa vad jag går för. Det är roligt att få träffa gänget igen, säger Green.

Vad säger du om den här resan, från den tuffa skadan till landslaget?

– Det är jättehäftigt, det är många som har stöttat mig. Jag har blivit en mycket starkare människa av min skada och det känns kul att jag är på gång igen.

Du har ju varit lite osäker på din framtid, hur ser du på den nu?

– Jag vet fortfarande inte. I nuläget är det antingen att det här var en väldigt bra start för något eller ett bra avslut. Jag tar det efteråt, just nu är jag bara så himla glad över att få vara med.

Green har skördat sina framgångar som vänsterspiker. I de två EM-kvalförberedande landskamperna mot Bosnien, 3–1 och 3–2 i set, har hon startat som libero.

– Det var första gången jag spelade libero i landslaget och det var kul, jag blev matchens lirare. Det var jätteroligt, jag blev chockad. Men jag vet inte om det blir spiker, libero eller vad det blir nu. Jag kanske tar Jonnas position som center, säger Green med ett skratt.

Nej, Green är inte ensam Degerforsare i EM-kvaltruppen. Jonna Wasserfaller och Madelene Green började spela i Orion som barn, gick på volleybollgymnasiet tillsammans och vann SM-guld med Hylte/Halmstad tillsammans.

Höga förhoppningar

Nu vill de föra Sverige ett steg närmare nästa års EM i Azerbajdzjan och Georgien tillsammans.

– Det är kul att få spela tillsammans igen, jätteroligt att hon är tillbaka. Vi känner varandra väldigt bra och det är bra på planen. Vi vet hur den andra tänker, säger Wasserfaller.

Jonna har växt ut till en kugge i landslaget de senaste säsongerna och startade, som väntat, också i båda matcherna mot Bosnien.

Nu väntar Danmark, Luxemburg och värdnationen Estland i det första kvalsteget. Segraren går vidare till andra kvalomgången liksom den bästa tvåan från samtliga grupper.

– Det ska bli jätteroligt. Jag tror vi har stora chanser att ta oss vidare till nästa runda, säger Wasserfaller.

Dagens landslag beskrivs som det bästa någonsin och längtan efter ett mästerskap är stor.

– Det vore otroligt stort, det är såna stora saker man vill uppleva. Det känns som det kan gå. Om inte det här året så inom en snar framtid.

Orionprodukten Madelene Green ansågs vara Sveriges största talang och debuterade i A-landslaget redan som 17-åring. Samma år, 2011, fick den dåvarande RIG Falköping-spelaren priset årets genombrott i elitserien.

2013-2014 slutade Degerforsaren åtta i elitseriens poängliga, vilket bidrog till Hylte/Halmstads första SM-guld någonsin.

Karriären gick som på räls. Fram till ett upphopp på en landslagssamling kort efter det historiska guldet, vill säga. Degerforsaren landade så olyckligt att knäskålen hoppade ur led och både menisken och korsbandet slets sönder.

Osäker på framtiden

Green tvingades vila från maj till årsskiftet 2014-2015 och har kämpat hårt för att hitta tillbaka på planen. I början av januari berättade ”Madde” att hon var osäker på en fortsatt satsning efter vårens säsongsslut.

I helgen är hon, efter två års frånvaro, tillbaka i landslaget när Sverige spelar tre EM-kvalmatcher i Estland.

– Det är jättehäftigt. Jag trodde inte jag skulle bli kallad till lägret och nu får jag följa med hela vägen. Jag är jätteglad över att få chansen att visa vad jag går för. Det är roligt att få träffa gänget igen, säger Green.

Vad säger du om den här resan, från den tuffa skadan till landslaget?

– Det är jättehäftigt, det är många som har stöttat mig. Jag har blivit en mycket starkare människa av min skada och det känns kul att jag är på gång igen.

Du har ju varit lite osäker på din framtid, hur ser du på den nu?

– Jag vet fortfarande inte. I nuläget är det antingen att det här var en väldigt bra start för något eller ett bra avslut. Jag tar det efteråt, just nu är jag bara så himla glad över att få vara med.

Green har skördat sina framgångar som vänsterspiker. I de två EM-kvalförberedande landskamperna mot Bosnien, 3–1 och 3–2 i set, har hon startat som libero.

– Det var första gången jag spelade libero i landslaget och det var kul, jag blev matchens lirare. Det var jätteroligt, jag blev chockad. Men jag vet inte om det blir spiker, libero eller vad det blir nu. Jag kanske tar Jonnas position som center, säger Green med ett skratt.

Nej, Green är inte ensam Degerforsare i EM-kvaltruppen. Jonna Wasserfaller och Madelene Green började spela i Orion som barn, gick på volleybollgymnasiet tillsammans och vann SM-guld med Hylte/Halmstad tillsammans.

Höga förhoppningar

Nu vill de föra Sverige ett steg närmare nästa års EM i Azerbajdzjan och Georgien tillsammans.

– Det är kul att få spela tillsammans igen, jätteroligt att hon är tillbaka. Vi känner varandra väldigt bra och det är bra på planen. Vi vet hur den andra tänker, säger Wasserfaller.

Jonna har växt ut till en kugge i landslaget de senaste säsongerna och startade, som väntat, också i båda matcherna mot Bosnien.

Nu väntar Danmark, Luxemburg och värdnationen Estland i det första kvalsteget. Segraren går vidare till andra kvalomgången liksom den bästa tvåan från samtliga grupper.

– Det ska bli jätteroligt. Jag tror vi har stora chanser att ta oss vidare till nästa runda, säger Wasserfaller.

Dagens landslag beskrivs som det bästa någonsin och längtan efter ett mästerskap är stor.

– Det vore otroligt stort, det är såna stora saker man vill uppleva. Det känns som det kan gå. Om inte det här året så inom en snar framtid.