2016-04-28 13:49

2016-04-28 13:49

KIB-profilens nya satsning

FOTBOLL: Åhlings skräll – har bytt innebandyn mot division 3-fotboll i IFK Mariestad

Peter Åhling har de senaste åren tränat Karlskoga IB och vid sidan av det lirat division 7-fotboll i Alkvettern. I onsdags bidrog han med en assist när IFK Mariestad 2–1-besegrade Lundsbrunn i DM.
– Man är inte äldre än man gör sig, säger 36-årige Åhling med ett skratt.

Åhling spelade fotboll i KB som ung innan flyttlasset gick vidare till Rävåsen. Där presterade han på ett sätt som gjorde att han, som 18-åring, blev värvad av division 3-laget IFK Ölme.

– Där åkte jag på en skada som gjorde att jag gick tillbaka till Rävåsen. Jag var i Bäckhammar några säsonger också. Vi spelade i fyran och kvalade till trean, berättar Åhling.

– Men jag valde att lägga mitt stora fokus på innebandyn och valde bort fotbollen.

Stort fokus är bara förnamnet. Förutom att Åhling under många säsonger var en viktig kugge i A-laget började han som ungdomsledare i Karlskoga IB redan som 14-åring.

I vintras flyttade eldsjälen, efter att ha varit med som A-lagstränare i fem och ett halvt år, till Mariestad. Väl där bestämde han sig för att prioritera om sitt idrottsliv.

– Jag hade bestämt mig för att spela fotboll i något lag. Dels har jag spelat fotboll vid sidan av innebandy hela livet, det är inget konstigt så. Men framför allt är det ett bra sätt att komma in i staden och att träffa folk, säger innebandyprofilen.

”Har tränat på bra”

Valet föll, otippat med tanke på att Åhling de senaste åren spelat division 6- och division 7-fotboll i Alkvettern, på division 3-klubben IFK Mariestad.

– Det var inte riktigt meningen att det skulle bli så när vi flyttade hit. Det som gjorde att det blev division 3 var att dels ligger anläggningen nära där vi bor och dels satt dem i en sits där de tappat lite folk och genomgick en stor föryngring, säger Åhling.

– De har många juniorer, spelare födda 97-99 och någon 00:a till och med. Jag träffade dem och de sa att ”är du intresserad så hoppa jättegärna med på försäsongen så får vi se vad det blir”. Jag bestämde mig för att ge det en chans och har legat i och tränat på bra sedan i mitten av januari.

Kvartslångt inhopp

Förra helgen byttes den Karlskogabördige anfallaren in för att förstärka Mariestads kvitteringsjakt mot Falköping.

– Jag fick spela 13-14 minuter och vi hade rätt bra press, vi låg under med 0–2. Jag försökte bidra med tyngd i anfallsspelet och gjorde det väl skapligt, någon halvtaskig bolltouch och någon vunnen nickduell.

Åhling blev därmed en av föreningens äldsta spelare i division 3-sammanhang.

– Sportchefen la ut något om det på Twitter. Jag vet inte hur det ligger till.

Division 3-fotboll som 36-åring är inte dåligt i alla fall...

– Man är inte äldre än man gör sig, säger Åhling med ett skratt.

– Det gäller att hålla sig i form och jag har, som sagt, tagit tag i det.

Vad säger du om det här rent generellt, division 3-fotboll?

– Klart jag har vetat om att jag hade kunnat spela betydligt högre upp än jag gjort de senaste åren om jag bara varit i skaplig form. Jag vill gärna spela på ett-två tillslag och det har man inte mycket för i division 7, så är det ju, säger Åhling.

– Jag har inte gett fotbollen chansen eftersom jag pysslat med innebandy. Jag kände att jag, om jag bara höll mig skadefri och fick chansen att träna, skulle kunna vara med och fajtas om en plats. Jag har haft olika delmål och ett var att få vara med och göra inhopp när serien drog i gång.

Nästa delmål för den store vinnarskallen är att utmana om en ordinarie plats om två månader. Onsdagens DM-inhopp mot Lundsbrunn lär knappast ha försämrat utsikterna.

Mariestad vann med 2–1 efter att Åhling assisterat till 2–0-målet.

– Första målet i tävlingsmatch ligger fortfarande och väntar. Vi får se hur det går mot Tibro på lördag, säger Karlskogas senaste division 3-spelare med ett lätt skratt.

Åhling spelade fotboll i KB som ung innan flyttlasset gick vidare till Rävåsen. Där presterade han på ett sätt som gjorde att han, som 18-åring, blev värvad av division 3-laget IFK Ölme.

– Där åkte jag på en skada som gjorde att jag gick tillbaka till Rävåsen. Jag var i Bäckhammar några säsonger också. Vi spelade i fyran och kvalade till trean, berättar Åhling.

– Men jag valde att lägga mitt stora fokus på innebandyn och valde bort fotbollen.

Stort fokus är bara förnamnet. Förutom att Åhling under många säsonger var en viktig kugge i A-laget började han som ungdomsledare i Karlskoga IB redan som 14-åring.

I vintras flyttade eldsjälen, efter att ha varit med som A-lagstränare i fem och ett halvt år, till Mariestad. Väl där bestämde han sig för att prioritera om sitt idrottsliv.

– Jag hade bestämt mig för att spela fotboll i något lag. Dels har jag spelat fotboll vid sidan av innebandy hela livet, det är inget konstigt så. Men framför allt är det ett bra sätt att komma in i staden och att träffa folk, säger innebandyprofilen.

”Har tränat på bra”

Valet föll, otippat med tanke på att Åhling de senaste åren spelat division 6- och division 7-fotboll i Alkvettern, på division 3-klubben IFK Mariestad.

– Det var inte riktigt meningen att det skulle bli så när vi flyttade hit. Det som gjorde att det blev division 3 var att dels ligger anläggningen nära där vi bor och dels satt dem i en sits där de tappat lite folk och genomgick en stor föryngring, säger Åhling.

– De har många juniorer, spelare födda 97-99 och någon 00:a till och med. Jag träffade dem och de sa att ”är du intresserad så hoppa jättegärna med på försäsongen så får vi se vad det blir”. Jag bestämde mig för att ge det en chans och har legat i och tränat på bra sedan i mitten av januari.

Kvartslångt inhopp

Förra helgen byttes den Karlskogabördige anfallaren in för att förstärka Mariestads kvitteringsjakt mot Falköping.

– Jag fick spela 13-14 minuter och vi hade rätt bra press, vi låg under med 0–2. Jag försökte bidra med tyngd i anfallsspelet och gjorde det väl skapligt, någon halvtaskig bolltouch och någon vunnen nickduell.

Åhling blev därmed en av föreningens äldsta spelare i division 3-sammanhang.

– Sportchefen la ut något om det på Twitter. Jag vet inte hur det ligger till.

Division 3-fotboll som 36-åring är inte dåligt i alla fall...

– Man är inte äldre än man gör sig, säger Åhling med ett skratt.

– Det gäller att hålla sig i form och jag har, som sagt, tagit tag i det.

Vad säger du om det här rent generellt, division 3-fotboll?

– Klart jag har vetat om att jag hade kunnat spela betydligt högre upp än jag gjort de senaste åren om jag bara varit i skaplig form. Jag vill gärna spela på ett-två tillslag och det har man inte mycket för i division 7, så är det ju, säger Åhling.

– Jag har inte gett fotbollen chansen eftersom jag pysslat med innebandy. Jag kände att jag, om jag bara höll mig skadefri och fick chansen att träna, skulle kunna vara med och fajtas om en plats. Jag har haft olika delmål och ett var att få vara med och göra inhopp när serien drog i gång.

Nästa delmål för den store vinnarskallen är att utmana om en ordinarie plats om två månader. Onsdagens DM-inhopp mot Lundsbrunn lär knappast ha försämrat utsikterna.

Mariestad vann med 2–1 efter att Åhling assisterat till 2–0-målet.

– Första målet i tävlingsmatch ligger fortfarande och väntar. Vi får se hur det går mot Tibro på lördag, säger Karlskogas senaste division 3-spelare med ett lätt skratt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.