2016-03-23 06:00

2016-03-23 09:28

Miljonmaskinen flyttar in i Nobelhallen

ISHOCKEY: Nobelhallens nya ismaskin invigdes

Jubileumsmaskinen från år 2000 har gjort sitt. I stället kommer en ny elmaskin att spola isen i Nobelhallen.
– Det är en SHL-maskin, säger Niclas Tjernström, anläggningschef på Karlskoga kommun.

År 1999 firade ismaskinstillverkaren Zamboni 50 år. Året därpå kom deras jubileumsmaskin till Nobelhallen. Nu är det dags för ismaskinen att flytta ut och ge plats åt den nya elmaskinen från Izobel som anlände i dag.

– Vi planerar för utomhusrinken så den gamla ersätter gasolmaskinen vi har där, säger Tjernström.

Den nya ismaskinen som har en topphastighet på 12 kilometer i timmen är tillverkad i Österfärnebo i Gästrikland. Och den påminner om sin föregångare.

– Vi har plockat från flera modeller. Mycket är hämtat från Zamboni, säger Peter Wass, serviceansvarig.

Miljonprojekt

Det är kommunen som finansierat den nya ismaskinen. Priset för den är enligt Tjernström cirka 1,1 miljoner kronor. Flaket rymmer 3,5 kubikliter vilket är 0,5 mer än den tidigare maskinen. En sak som tillverkarna jobbat hårt med är att den ska vara lättare att köra än de äldre modellerna.

– Den driver på alla fyra hjul, så svängradien blir bredare, säger Tjernström.

Dessutom sitter föraren högre och det går att ställa in ratten vilket det inte går att göra på Zambonimaskinen.

Hemmabygge

Den nya maskinen har två olika vattensystem. Det ena systemet lagar sprickor och rensar smuts medan det andra lägger nytt vatten på isen. Och maskinen som i dag finns i åtta olika exemplar har en viss historia bakom sig.

– Vi sålde en finsk maskin tidigare och sålde en till Köpenhamn. Sen gick det bolaget i konkurs och det fanns två vägar att gå. Antingen betala böter eller så bygger man en egen, säger Wass.

Resultatet blev den första svenska eldrivna ismaskinen med en batteritid på upp till tre timmar. Peter Wass tog och körde några vändor på Nobelhallens is men enligt Tjernström var maskinen redan invigd.

– Jag körde den en decimeter på utsidan så enligt mig är den redan invigd, säger han och skrattar.

 

 

 

År 1999 firade ismaskinstillverkaren Zamboni 50 år. Året därpå kom deras jubileumsmaskin till Nobelhallen. Nu är det dags för ismaskinen att flytta ut och ge plats åt den nya elmaskinen från Izobel som anlände i dag.

– Vi planerar för utomhusrinken så den gamla ersätter gasolmaskinen vi har där, säger Tjernström.

Den nya ismaskinen som har en topphastighet på 12 kilometer i timmen är tillverkad i Österfärnebo i Gästrikland. Och den påminner om sin föregångare.

– Vi har plockat från flera modeller. Mycket är hämtat från Zamboni, säger Peter Wass, serviceansvarig.

Miljonprojekt

Det är kommunen som finansierat den nya ismaskinen. Priset för den är enligt Tjernström cirka 1,1 miljoner kronor. Flaket rymmer 3,5 kubikliter vilket är 0,5 mer än den tidigare maskinen. En sak som tillverkarna jobbat hårt med är att den ska vara lättare att köra än de äldre modellerna.

– Den driver på alla fyra hjul, så svängradien blir bredare, säger Tjernström.

Dessutom sitter föraren högre och det går att ställa in ratten vilket det inte går att göra på Zambonimaskinen.

Hemmabygge

Den nya maskinen har två olika vattensystem. Det ena systemet lagar sprickor och rensar smuts medan det andra lägger nytt vatten på isen. Och maskinen som i dag finns i åtta olika exemplar har en viss historia bakom sig.

– Vi sålde en finsk maskin tidigare och sålde en till Köpenhamn. Sen gick det bolaget i konkurs och det fanns två vägar att gå. Antingen betala böter eller så bygger man en egen, säger Wass.

Resultatet blev den första svenska eldrivna ismaskinen med en batteritid på upp till tre timmar. Peter Wass tog och körde några vändor på Nobelhallens is men enligt Tjernström var maskinen redan invigd.

– Jag körde den en decimeter på utsidan så enligt mig är den redan invigd, säger han och skrattar.

 

 

 

  • Villegas Petterson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.