2016-02-23 18:57

2016-02-24 16:36

Storslam för Palonen i SM

KARATE: Juniordebutanten Eva Le fixade brons till Karlskoga Karate Klubb

Adam Palonens debut i senior-SM blev minst sagt minnesvärd. Karlskogasonen tog fem medaljer, varav två lagguld och ett individuellt brons.
– Det här var lätt min bästa tävling, säger Adam Palonen.

Palonen, 18, gjorde sin första karateträning för drygt tre och ett halvt år sedan. Karlskogasonen har svarat för en remarkabel utveckling i kumitedisciplinen – där man får poäng för slag och sparkar – sedan dess.

Efter ett JSM-silver, ett JSM-brons och ett JNM-silver väntade karriärens hittills största utmaning i helgen.

Palonen, som numera tävlar för Stockholmsklubben Karateklubb elit, inledde sitt första senior-SM med en komfortabel 8–2-seger.

– Det var något som hände med mig. Jag kände ingenting, utan gick bara ut och körde mitt race. Jag kände mig snabb och allt var bara på plats. Jag hade extremt bra coachning också.

Kvartsfinalen slutade med ännu en klar seger, 6–1. Nu ställdes Adam mot erkänt starke Victor Bull, från Gymnastik och Atletklubben Enighet, i semifinalen.

– Det var lite nytt för mig, jag hade aldrig mött honom. Men jag kände ändå ingen nervositet, jag gick bara ut och körde mitt race.

”Kändes jättebra”

Bull blev dock för tuff och vann med 5–0.

– Det gick inte min väg den gången, men jag kände ändå att jag var på hans nivå. Med lite småjusteringar och finslip så siktar jag på att kunna ta honom om ett halvår, ett år kanske, säger Palonen som siktar på att gå hela vägen till världseliten.

Bull besegrade även Palonen med 3–0 i U21-finalen, men det sänkte knappast Palonens helhetsbetyg på seniordebuten.

Palonen presenterade sig på ett storartat sätt då han lämnade Täby med maximala fem medaljer.

Adam hjälpte även Karateklubb elit till lagguld i senior och guld i mixklassen samt distriktslaget till silver.

– Det var faktiskt mitt mål, fem av fem medaljer. Det kändes jättebra, extremt bra.

Var det här din bästa tävling hittills?

– Det skulle man nog kunna säga, det var ju första gången jag var med och vann SM-guld i kumite (ett JSM-guld i shotokan sedan tidigare). Det var lätt min bästa tävling.

Palonen var långt från ensam karlskoging om att imponera. Karlskoga Karate Klubbs Eva Le tog, trots att hon nyss fyllt 16, brons i juniorklassens katastil.

– Vi hade hoppats på medalj, jag ska inte säga något annat. Det var en rimlig förväntan och hon levererade helt enkelt enligt planen vi la upp. Hon gjorde en himla stark insats, hon gick upp fyra gånger med olika mönster att visa upp, säger tränaren Tom Fager.

Karlskoga Karate Klubb representerades även av Benjamin Settergren och Emelie Le. Duon ställde upp i kadetklassen, 14-15 år, och bärgade varsin fjärdeplats.

– Det var deltagarnas första SM-tävling och jag måste säga att de gjorde himla bra prestationer. Vi måste allihop vara nöjda, det de gjorde var mer än så. De har lång tid kvar i klasserna och kan utvecklas ytterligare, säger Tom Fager.

Palonen, 18, gjorde sin första karateträning för drygt tre och ett halvt år sedan. Karlskogasonen har svarat för en remarkabel utveckling i kumitedisciplinen – där man får poäng för slag och sparkar – sedan dess.

Efter ett JSM-silver, ett JSM-brons och ett JNM-silver väntade karriärens hittills största utmaning i helgen.

Palonen, som numera tävlar för Stockholmsklubben Karateklubb elit, inledde sitt första senior-SM med en komfortabel 8–2-seger.

– Det var något som hände med mig. Jag kände ingenting, utan gick bara ut och körde mitt race. Jag kände mig snabb och allt var bara på plats. Jag hade extremt bra coachning också.

Kvartsfinalen slutade med ännu en klar seger, 6–1. Nu ställdes Adam mot erkänt starke Victor Bull, från Gymnastik och Atletklubben Enighet, i semifinalen.

– Det var lite nytt för mig, jag hade aldrig mött honom. Men jag kände ändå ingen nervositet, jag gick bara ut och körde mitt race.

”Kändes jättebra”

Bull blev dock för tuff och vann med 5–0.

– Det gick inte min väg den gången, men jag kände ändå att jag var på hans nivå. Med lite småjusteringar och finslip så siktar jag på att kunna ta honom om ett halvår, ett år kanske, säger Palonen som siktar på att gå hela vägen till världseliten.

Bull besegrade även Palonen med 3–0 i U21-finalen, men det sänkte knappast Palonens helhetsbetyg på seniordebuten.

Palonen presenterade sig på ett storartat sätt då han lämnade Täby med maximala fem medaljer.

Adam hjälpte även Karateklubb elit till lagguld i senior och guld i mixklassen samt distriktslaget till silver.

– Det var faktiskt mitt mål, fem av fem medaljer. Det kändes jättebra, extremt bra.

Var det här din bästa tävling hittills?

– Det skulle man nog kunna säga, det var ju första gången jag var med och vann SM-guld i kumite (ett JSM-guld i shotokan sedan tidigare). Det var lätt min bästa tävling.

Palonen var långt från ensam karlskoging om att imponera. Karlskoga Karate Klubbs Eva Le tog, trots att hon nyss fyllt 16, brons i juniorklassens katastil.

– Vi hade hoppats på medalj, jag ska inte säga något annat. Det var en rimlig förväntan och hon levererade helt enkelt enligt planen vi la upp. Hon gjorde en himla stark insats, hon gick upp fyra gånger med olika mönster att visa upp, säger tränaren Tom Fager.

Karlskoga Karate Klubb representerades även av Benjamin Settergren och Emelie Le. Duon ställde upp i kadetklassen, 14-15 år, och bärgade varsin fjärdeplats.

– Det var deltagarnas första SM-tävling och jag måste säga att de gjorde himla bra prestationer. Vi måste allihop vara nöjda, det de gjorde var mer än så. De har lång tid kvar i klasserna och kan utvecklas ytterligare, säger Tom Fager.