2016-01-28 06:00

2016-01-28 06:00

Så ska Linus nå toppen

ENDURO: Olyckan som blev starten på nytt samarbete

I somras vurpade Karlskogakillen Linus Ericsson på sin endurohoj. Han skadade sig i ena axeln och blev opererad vilket förstörde stora delar av säsongen. Nu ska han komma tillbaka, starkare än tidigare och därmed bättre.

Efter operationen fick han en remiss från ortopedavdelningen till Karlskoga sjukgymnastik där han kom i kontakt med Claes-Göran Erlandsson och Håkan Persson. Hos dem fick han hjälp med rehabträningen.

Samarbetet fungerade så bra att de efter avklarad rehabträning, och sedan Linus tidigare i vintras blev friskförklarad, bestämde sig för att fortsätta tillsammans.

– Från början var det sjukgymnastik. Nu jobbar vi med friskträning vilket känns som ett positivt steg, förklarar Claes-Göran Erlandsson.

För Linus del är det nya erfarenheter som han får ta del av.

– Tidigare hade jag mest tränat löpning, vid sidan av hojåkandet, berättar han.

Nu har även styrketräning, tre gånger per vecka, kommit in på träningsprogrammet.

- Uthålligheten är förstås väldigt viktig för någon som kör enduro där tävlingarna sträcker sig över många timmar. Det är även viktigt att ha styrka för att kunna få den rätta stabiliteten och inte trötta ut kroppen för tidigt, säger Håkan Persson.

En stark och vältränad enduroåkare kan köra snabbare och även vara mer stabil, alltså inte riskera att behöva gå omkull så ofta.

När det gäller enduro är Håkan Perssons erfarenhet liten, han är i idrottssammanhang mest känd som massageterapeut för BIK Karlskogas hockeyallsvenska lag där han dels får jobba med spelarna när de blir skadade, och dels arbetar mycket i förebyggande syfte.

– En hockeyspelare jobbar aktivt allra högst en minut i taget. Därefter handlar det om vila i ett par minuter. Här är det en helt annan typ av styrka, en uthållig form av styrka, som vi ska få fram medan det i hockeyn gäller att vara snabb och explosiv. Det är lärorikt och utvecklande för min del också.

20 procents ökning

Tester gjordes i december på Linus fysiska status. Dessa ska sedan följas upp. När det närmar sig säsongsstart framåt våren är målsättningen tydlig.

– Jag ska vara 20 procent starkare då enligt våra planer, säger han.

För att målsättningen ska uppfyllas kommer det att krävas mycket hårt jobb.

– Han har visat rätt inställning så här långt så det finns utan tvekan goda möjligheter att det här ska gå riktigt bra, säger Erlandsson och får medhåll av Håkan Persson.

Vilka förhoppningar har du på kommande säsong?

– Jag kommer att byta från en 250-kubiks till 350-kubiks-hoj. Målet är att komma bland de sex bästa i klassen i junior-SM. Jag har kollat tider från tidigare år och har där fått bekräftat att jag ska kunna vara där uppe dit jag siktar, säger Linus.

Han gjorde en ”smygcomeback” i samband med Grand National i höstas. Då handlade det ”bara” om att känna sig för och ta sig i mål. Till våren hoppas han starta sin bästa säsong hittills i karriären – trots förra sommarens vurpa som gjorde att han tvingades till operation men som även gjorde att han kom i kontakt med Claes-Göran och Håkan.

Efter operationen fick han en remiss från ortopedavdelningen till Karlskoga sjukgymnastik där han kom i kontakt med Claes-Göran Erlandsson och Håkan Persson. Hos dem fick han hjälp med rehabträningen.

Samarbetet fungerade så bra att de efter avklarad rehabträning, och sedan Linus tidigare i vintras blev friskförklarad, bestämde sig för att fortsätta tillsammans.

– Från början var det sjukgymnastik. Nu jobbar vi med friskträning vilket känns som ett positivt steg, förklarar Claes-Göran Erlandsson.

För Linus del är det nya erfarenheter som han får ta del av.

– Tidigare hade jag mest tränat löpning, vid sidan av hojåkandet, berättar han.

Nu har även styrketräning, tre gånger per vecka, kommit in på träningsprogrammet.

- Uthålligheten är förstås väldigt viktig för någon som kör enduro där tävlingarna sträcker sig över många timmar. Det är även viktigt att ha styrka för att kunna få den rätta stabiliteten och inte trötta ut kroppen för tidigt, säger Håkan Persson.

En stark och vältränad enduroåkare kan köra snabbare och även vara mer stabil, alltså inte riskera att behöva gå omkull så ofta.

När det gäller enduro är Håkan Perssons erfarenhet liten, han är i idrottssammanhang mest känd som massageterapeut för BIK Karlskogas hockeyallsvenska lag där han dels får jobba med spelarna när de blir skadade, och dels arbetar mycket i förebyggande syfte.

– En hockeyspelare jobbar aktivt allra högst en minut i taget. Därefter handlar det om vila i ett par minuter. Här är det en helt annan typ av styrka, en uthållig form av styrka, som vi ska få fram medan det i hockeyn gäller att vara snabb och explosiv. Det är lärorikt och utvecklande för min del också.

20 procents ökning

Tester gjordes i december på Linus fysiska status. Dessa ska sedan följas upp. När det närmar sig säsongsstart framåt våren är målsättningen tydlig.

– Jag ska vara 20 procent starkare då enligt våra planer, säger han.

För att målsättningen ska uppfyllas kommer det att krävas mycket hårt jobb.

– Han har visat rätt inställning så här långt så det finns utan tvekan goda möjligheter att det här ska gå riktigt bra, säger Erlandsson och får medhåll av Håkan Persson.

Vilka förhoppningar har du på kommande säsong?

– Jag kommer att byta från en 250-kubiks till 350-kubiks-hoj. Målet är att komma bland de sex bästa i klassen i junior-SM. Jag har kollat tider från tidigare år och har där fått bekräftat att jag ska kunna vara där uppe dit jag siktar, säger Linus.

Han gjorde en ”smygcomeback” i samband med Grand National i höstas. Då handlade det ”bara” om att känna sig för och ta sig i mål. Till våren hoppas han starta sin bästa säsong hittills i karriären – trots förra sommarens vurpa som gjorde att han tvingades till operation men som även gjorde att han kom i kontakt med Claes-Göran och Håkan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.