2016-01-13 11:21

2016-01-13 11:21

Niklas Solberg återvänder till DIF

FOTBOLL: Flyttar hem från Göteborg och blir fystränare i juniorlagen

Tidigare DIF-spelaren Niklas Solberg, 31, ser fram mot att få hjälpa framtidens stjärnor.

Att själv göra comeback är inte aktuellt i dagsläget.

– Det får vara bra. Tränarbiten känns intressant och det är roligt om de yngre får chansen, säger Solberg.

Niklas Solberg visade, precis som storebror Tobias, tidigt lovande takter i Karlskoga SK. Den kreative mittfältaren fortsatte följa i storebrors fotspår och noterades för ett superettaninhopp i Degerfors 2005 innan karriären fortsatte i Rynninge och Forward.

I början av 2009 gick flyttlasset till Göteborg.

– Jag spelade i division 1 med Lindome (tre fullträffar), men vi ramlade ur och efter det blev det division 2. Nu har jag inte spelat på tre säsonger, det har blivit så att familjelivet har kommit före, säger Solberg.

Det har tveklöst hänt en hel del sedan Solberg, som även har representerat KB och Strömtorp, lämnade lokalfotbollen. Treårige Dominik och ett och ett halvt år gamla Isabelle bidrar till fart och fläkt i hemmet.

”Inte springa runt sjön”

I slutet av februari flyttar familjen till Degerfors. För Niklas del innebär flytten, rent jobbmässigt, en lärartjänst på Stora Vallaskolan och en roll som fystränare i Degerfors juniorlag.

– Det ska bli jätteroligt, absolut, att få en liten ledarroll. Det ska bli kul att få hjälpa framtidens stjärnor att bli bättre.

Är fysträning något du brinner extra för?

– Jag brinner för fotboll i stort, men det är en viktig bit. Det kommer inte handla om att springa flest varv runt sjön, det är inte det vi är ute efter, säger Solberg.

– Vi vill koppla allt så det blir en naturlig del till fotbollen. Men det går inte komma från att fotbollsspelare måste ha kondition och styrka. Det är de små detaljerna som avgör i dagens fotboll.

Skiljer sig dagens fysträning mycket från när du var junior?

– Ja, det är absolut ett annat upplägg. Det är mycket mer forskning som ligger bakom allt. Förut sprang man runt sjön, det var som att man sprang bara för att man skulle göra det, säger Solberg som kommer prioritera skadeförebyggande träning och att få med mycket boll.

Nöjd med karriären

Flytten innebär, av allt att döma, dock ingen comeback som spelare.

– Det får vara bra. Jag är inte så gammal än (31) och skulle kunna spela. Men tränarbiten känns intressant och det är roligt om de yngre får chansen, säger Solberg.

– Tränarintresset har växt mer och mer och jag ser fram mot att börja arbeta med Stefan, Roger och Kumpumäki (juniortränarna – Jacobsson, Werner och Anders). De är riktigt duktiga alla tre så man får lära sig lite. Vi får se, det kanske passar hur bra som helst eller så passar det inte. Man kanske får riktig blodad tand.

Hur ser du tillbaka på din spelarkarriär?

– Absolut, man körde på så gott man kunde. Självklart kan man alltid önska att det skulle ha gått ännu bättre så, men man får inse att man ska vara nöjd. Man har fått med sig så mycket annat via fotbollen också. Saker som man inte tänkte på när man var ung, då skulle man bara bli proffs.

Niklas Solberg visade, precis som storebror Tobias, tidigt lovande takter i Karlskoga SK. Den kreative mittfältaren fortsatte följa i storebrors fotspår och noterades för ett superettaninhopp i Degerfors 2005 innan karriären fortsatte i Rynninge och Forward.

I början av 2009 gick flyttlasset till Göteborg.

– Jag spelade i division 1 med Lindome (tre fullträffar), men vi ramlade ur och efter det blev det division 2. Nu har jag inte spelat på tre säsonger, det har blivit så att familjelivet har kommit före, säger Solberg.

Det har tveklöst hänt en hel del sedan Solberg, som även har representerat KB och Strömtorp, lämnade lokalfotbollen. Treårige Dominik och ett och ett halvt år gamla Isabelle bidrar till fart och fläkt i hemmet.

”Inte springa runt sjön”

I slutet av februari flyttar familjen till Degerfors. För Niklas del innebär flytten, rent jobbmässigt, en lärartjänst på Stora Vallaskolan och en roll som fystränare i Degerfors juniorlag.

– Det ska bli jätteroligt, absolut, att få en liten ledarroll. Det ska bli kul att få hjälpa framtidens stjärnor att bli bättre.

Är fysträning något du brinner extra för?

– Jag brinner för fotboll i stort, men det är en viktig bit. Det kommer inte handla om att springa flest varv runt sjön, det är inte det vi är ute efter, säger Solberg.

– Vi vill koppla allt så det blir en naturlig del till fotbollen. Men det går inte komma från att fotbollsspelare måste ha kondition och styrka. Det är de små detaljerna som avgör i dagens fotboll.

Skiljer sig dagens fysträning mycket från när du var junior?

– Ja, det är absolut ett annat upplägg. Det är mycket mer forskning som ligger bakom allt. Förut sprang man runt sjön, det var som att man sprang bara för att man skulle göra det, säger Solberg som kommer prioritera skadeförebyggande träning och att få med mycket boll.

Nöjd med karriären

Flytten innebär, av allt att döma, dock ingen comeback som spelare.

– Det får vara bra. Jag är inte så gammal än (31) och skulle kunna spela. Men tränarbiten känns intressant och det är roligt om de yngre får chansen, säger Solberg.

– Tränarintresset har växt mer och mer och jag ser fram mot att börja arbeta med Stefan, Roger och Kumpumäki (juniortränarna – Jacobsson, Werner och Anders). De är riktigt duktiga alla tre så man får lära sig lite. Vi får se, det kanske passar hur bra som helst eller så passar det inte. Man kanske får riktig blodad tand.

Hur ser du tillbaka på din spelarkarriär?

– Absolut, man körde på så gott man kunde. Självklart kan man alltid önska att det skulle ha gått ännu bättre så, men man får inse att man ska vara nöjd. Man har fått med sig så mycket annat via fotbollen också. Saker som man inte tänkte på när man var ung, då skulle man bara bli proffs.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.