2016-01-03 22:46

2016-01-03 22:46

Green börjar hitta tillbaka efter skadan

VOLLEYBOLL: Sollentunas Orionprodukt Madelene Green imponerar i comebacken

Hon var en av Sveriges största talanger och slutade 2013-2014 åtta i elitseriens poängliga. Nu kämpar Madelene Green med att, både fysiskt och mentalt, helt och hållet hitta tillbaka efter sin tuffa knäskada.
– Det går sakta men säkert framåt, säger den 21-årige Degerforsaren.

I maj 2014 var Madelene Green i sitt livs form. Spikern, som landslagsdebuterade redan som 17-åring, hade precis bidragit till Hylte/Halmstads första SM-guld och slutat åtta i elitseriens poängliga.

Nästa utmaning stavades EM-kval. Landslaget finslipade formen på ett träningsläger i Halmstad och Green skulle hoppa upp för att spika.

Orionprodukten landade galet och resultatet blev förödande. Knäskålen hoppade ur led och korsbandet och menisken slets sönder.

Den tuffa smällen medförde vila till runt årsskiftet. Då kunde Green börja göra sporadiska inhopp i sitt nya lag.

– Det kändes så himla skönt att liksom kämpa sig igenom det där året, att kunna komma tillbaka. Den tiden var stundtals jättejobbig, det hände mycket. Men jag har lärt mig otroligt mycket och så här i efterhand är jag nästan glad över att jag skadade mig, säger Green.

– Det har verkligen hjälpt mig personligt och volleybollmässigt. Jag har utvecklats som person.

Fokuserar på glädjen

Den här säsongen var Green med från start och Degerforsaren har, trots den långa skadefrånvaro, gjort starka avtryck i elitseriesexan.

– Jag börjar lita mer och mer på knäet, det börjar gå framåt. Men det krävs fortfarande mycket gymträning, jag vill bli starkare och hoppa högre, säger Green.

– Det går sakta men säkert framåt, det har precis släppt mentalt. Jag tänker inte på det när jag spelar längre och när jag slänger mig, jag börjar känna mig normal.

Orionprodukten ligger på femtondeplats i seriens poängliga efter tio omgångar och rankas som högstaligans tionde bästa vänsterspiker.

– Det känns ändå helt okej. Jag har åkt upp och ner på den där listan och tycker att det har gått sådär spelmässigt, men det känns ändå skönt att jag ligger på listan. Mitt mål är att vara med i toppen bland de svenska spikersen i alla fall. Jag vill komma tillbaka och visa att jag är tillbaka och då är det jättekul att jag syns. Det är det jag kämpar för.

Hur långt från din tidigare storform är du?

– Det är en svår fråga. Jag skadade mig när jag var på toppen av min karriär och har väl lång väg kvar dit. Jag känner personligen att jag har backat lite i min utveckling efter skadan och behöver pushning för att ta mig tillbaka.

Du spelade i landslaget innan din skada. Vad har du för ambitioner nu när du är tillbaka på allvar?

– Jag är i en situation där jag inte riktigt vet just nu. Jag tar det dag för dag, att komma tillbaka till landslaget är inte mitt mål i nuläget. Jag måste försöka hitta tillbaka till glädjen i volleybollen fullt ut, säger Green.

– Jag gör det här för mig själv nu, för att jag älskar volleyboll otroligt mycket. Sedan får vi liksom se vad det resulterar i. Jag ska fortsätta satsa den här säsongen i alla fall.

I maj 2014 var Madelene Green i sitt livs form. Spikern, som landslagsdebuterade redan som 17-åring, hade precis bidragit till Hylte/Halmstads första SM-guld och slutat åtta i elitseriens poängliga.

Nästa utmaning stavades EM-kval. Landslaget finslipade formen på ett träningsläger i Halmstad och Green skulle hoppa upp för att spika.

Orionprodukten landade galet och resultatet blev förödande. Knäskålen hoppade ur led och korsbandet och menisken slets sönder.

Den tuffa smällen medförde vila till runt årsskiftet. Då kunde Green börja göra sporadiska inhopp i sitt nya lag.

– Det kändes så himla skönt att liksom kämpa sig igenom det där året, att kunna komma tillbaka. Den tiden var stundtals jättejobbig, det hände mycket. Men jag har lärt mig otroligt mycket och så här i efterhand är jag nästan glad över att jag skadade mig, säger Green.

– Det har verkligen hjälpt mig personligt och volleybollmässigt. Jag har utvecklats som person.

Fokuserar på glädjen

Den här säsongen var Green med från start och Degerforsaren har, trots den långa skadefrånvaro, gjort starka avtryck i elitseriesexan.

– Jag börjar lita mer och mer på knäet, det börjar gå framåt. Men det krävs fortfarande mycket gymträning, jag vill bli starkare och hoppa högre, säger Green.

– Det går sakta men säkert framåt, det har precis släppt mentalt. Jag tänker inte på det när jag spelar längre och när jag slänger mig, jag börjar känna mig normal.

Orionprodukten ligger på femtondeplats i seriens poängliga efter tio omgångar och rankas som högstaligans tionde bästa vänsterspiker.

– Det känns ändå helt okej. Jag har åkt upp och ner på den där listan och tycker att det har gått sådär spelmässigt, men det känns ändå skönt att jag ligger på listan. Mitt mål är att vara med i toppen bland de svenska spikersen i alla fall. Jag vill komma tillbaka och visa att jag är tillbaka och då är det jättekul att jag syns. Det är det jag kämpar för.

Hur långt från din tidigare storform är du?

– Det är en svår fråga. Jag skadade mig när jag var på toppen av min karriär och har väl lång väg kvar dit. Jag känner personligen att jag har backat lite i min utveckling efter skadan och behöver pushning för att ta mig tillbaka.

Du spelade i landslaget innan din skada. Vad har du för ambitioner nu när du är tillbaka på allvar?

– Jag är i en situation där jag inte riktigt vet just nu. Jag tar det dag för dag, att komma tillbaka till landslaget är inte mitt mål i nuläget. Jag måste försöka hitta tillbaka till glädjen i volleybollen fullt ut, säger Green.

– Jag gör det här för mig själv nu, för att jag älskar volleyboll otroligt mycket. Sedan får vi liksom se vad det resulterar i. Jag ska fortsätta satsa den här säsongen i alla fall.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.