2016-01-03 19:21

2016-01-03 19:21

Andraplats för Calle i premiären

ENDURO: KEK-löftet hoppas på UVM-debut i sommar

Calle Johansson Härdig kom bra överens med nya vinterhojen och körde hem en andraplats i juniorklassen i Östra Open-premiären.
Karlskogalöftet tycker dock att han borde ha fått segern.
– Adam Andersson blev vinnare i junior, men han är elitförare och får egentligen inte köra junior, säger Calle.

Calle Johansson Härdig, 18, siktade på USM-guld förra säsongen men hade knappast marginalerna på sin sida. Löftet skadade nacken när Karlskoga EK körde hem JSM-lagguldet i maj och tvingades därför bryta USM-premiären kommande helg.

Calle slutade trea och etta i de två efterföljande deltävlingarna, men lyckades på grund av premiärnollan aldrig utmana om guldet han trånade efter.

Gillade nya hojen

I lördags inledde Johansson Härdig ett nytt enduroår med Östra Open-premiär i Uppsala och det började lovande.

– Jag tyckte det var jäkligt bra. Jag hade en ny hoj jag knappt har kört med och det var första tävlingen på typ tre månader. Förhoppningarna var inte så höga, jag körde mest för att ta mig runt.

Johansson Härdig genomförde de sex varven på tiden 1.42.57, vilket räckte till en andraplats i juniorklassen och en fjärdeplats totalt.

”Får inte göra så”

KEK-löftet tycker dock att han borde ha klassats som segrare i juniorklassen.

– Adam Andersson (Örbyhus MCK) blev vinnare i junior, men han är elitförare egentligen. Är man tillräckligt bra i totala SM klassas man automatiskt upp och han får inte köra junior egentligen. Men han flyttades ner i alla fall, det var jäkligt skumt.

– De får inte göra så, men han är därifrån (Uppsala) och då gällde tydligen inte reglerna. Men det är inget jag kan göra något åt, det är bara köra på, säger Calle som kommer köra alla åtta deltävlingar i Östra Open och så många som möjligt i Skaraborgs vintercup.

Vad är målet?

– Målet var att vinna Östra Open, men om Adam (tvåa i JSM 2 förra året) kör junior blir han riktigt svårslagen. Vi får se, jag är nöjd med om jag slår honom i en deltävling eller mer.

– Det kändes bra i helgen, även om jag var långt efter honom. Men jag vet att jag har mer att ge. Är jag helt frisk kanske jag orkar mer, fortsätter Calle som körde med förkylning i helgen.

Siktar på VM-debut

I SM tar Johansson Härdig klivet upp i juniorklassen i år.

– Målet är att vinna, det är det alltid. Skulle jag sedan komma på pallen är jag nöjd med det med.

2016 är även året som Johansson Härdig hoppas debutera i EM och VM.

– Jag ska försöka köra VM i Sverige och Finland i sommar och försöka komma ut på någon deltävling i EM. Jag vill komma ut och köra utomlands och lära mig för att sedan göra en hel säsong om något år. Vi får se hur långt ekonomin räcker, har vi pengar så kör vi ju, säger Johansson Härdig.

Calle Johansson Härdig, 18, siktade på USM-guld förra säsongen men hade knappast marginalerna på sin sida. Löftet skadade nacken när Karlskoga EK körde hem JSM-lagguldet i maj och tvingades därför bryta USM-premiären kommande helg.

Calle slutade trea och etta i de två efterföljande deltävlingarna, men lyckades på grund av premiärnollan aldrig utmana om guldet han trånade efter.

Gillade nya hojen

I lördags inledde Johansson Härdig ett nytt enduroår med Östra Open-premiär i Uppsala och det började lovande.

– Jag tyckte det var jäkligt bra. Jag hade en ny hoj jag knappt har kört med och det var första tävlingen på typ tre månader. Förhoppningarna var inte så höga, jag körde mest för att ta mig runt.

Johansson Härdig genomförde de sex varven på tiden 1.42.57, vilket räckte till en andraplats i juniorklassen och en fjärdeplats totalt.

”Får inte göra så”

KEK-löftet tycker dock att han borde ha klassats som segrare i juniorklassen.

– Adam Andersson (Örbyhus MCK) blev vinnare i junior, men han är elitförare egentligen. Är man tillräckligt bra i totala SM klassas man automatiskt upp och han får inte köra junior egentligen. Men han flyttades ner i alla fall, det var jäkligt skumt.

– De får inte göra så, men han är därifrån (Uppsala) och då gällde tydligen inte reglerna. Men det är inget jag kan göra något åt, det är bara köra på, säger Calle som kommer köra alla åtta deltävlingar i Östra Open och så många som möjligt i Skaraborgs vintercup.

Vad är målet?

– Målet var att vinna Östra Open, men om Adam (tvåa i JSM 2 förra året) kör junior blir han riktigt svårslagen. Vi får se, jag är nöjd med om jag slår honom i en deltävling eller mer.

– Det kändes bra i helgen, även om jag var långt efter honom. Men jag vet att jag har mer att ge. Är jag helt frisk kanske jag orkar mer, fortsätter Calle som körde med förkylning i helgen.

Siktar på VM-debut

I SM tar Johansson Härdig klivet upp i juniorklassen i år.

– Målet är att vinna, det är det alltid. Skulle jag sedan komma på pallen är jag nöjd med det med.

2016 är även året som Johansson Härdig hoppas debutera i EM och VM.

– Jag ska försöka köra VM i Sverige och Finland i sommar och försöka komma ut på någon deltävling i EM. Jag vill komma ut och köra utomlands och lära mig för att sedan göra en hel säsong om något år. Vi får se hur långt ekonomin räcker, har vi pengar så kör vi ju, säger Johansson Härdig.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.