2015-12-14 12:49

2015-12-14 12:49

Kraftig försening på uterinkens upprustning

ISHOCKEY: Förvaltningschefen Stig Rengman: "Jag får ta på mig att vi är sena"

Ambitionen var att det redan nu skulle finnas tak och väggar på uterinken. Kostnaderna blev dock större än väntat, vilket tvingade kommunen till en ny upphandling.
– Byggstart blir i mars-april och det måste vara klart till nästa säsong, absolut, säger Stig Rengman, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

I slutet av april godkände kommunfullmäktige en motion om att satsa 3,1 miljoner kronor på att rusta upp Nobelhallens uterink med tak och väggar som högsta prio.

Vid sidan av dessa pengar skulle ett bidrag på 400 000 kronor från hockeyförbundet, och även en ansenlig summa som BIK Karlskoga ungdom samlat in, hjälpa till.

– Vi kan inte starta någon upphandling förrän vi ser pengarna på kontot. När BIK:s ungdomssektion förde över pengarna under hösten startade vi omedelbart upphandlingskedjan. Vi drog i gång och var ute på räkning i oktober och november, säger Stig Rengman, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen på Karlskoga kommun.

Fler och fler parter började engagera sig i frågan och att samla in pengar. Stig Rengman berättar att bygget visade tendenser mot att bli mer som en ishall med ventilation och bra läktare snarare än en uterink med väggar och tak.

Byggstart i vår

I slutändan blev kostnaden för stor för att kunna acceptera entreprenörernas bud.

– Tyvärr fick vi in priser som var högre än pengarna vi samlat in, vår förfrågan stämde inte med pengarna. Då är mina alternativ att vi kör i gång och att jag får sparken eller att jag rättar mig till de medel som har anvisats mig. Jag tvingades avvisa buden, säger Rengman.

Nästa steg för kommunen blev då att göra en ny upphandling.

– Det vi beskrev blev tyvärr överambitiöst och vi hade en övertro på att kostnaderna skulle täckas. För att inte göra samma misstag igen nu måste vi sänka ambitionsnivån så att tak och väggar blir tydligare i vår förfrågan. Vi går ut och söker entreprenörer nu igen och hoppas få in mer slimmade bud.

Att bygget blev dyrare än väntat orsakar, naturligtvis, ytterligare försening.

– Det är svårare under säsongen nu, vi vill inte stå där och lyfta när folk åker på isen. Jag vet att det har varit spolat på rinken i alla fall. Vi startar omedelbart efter att isen har tagits bort i mars-april.

Räknar ni med att bli färdiga till nästa säsong?

– Det måste det vara, absolut. Jag tar ansvaret för att det ska bli tak och väggar, säger Rengman.

– Ingen utanför kommunens gränser har gjort något fel. BIK har levererat pengarna, det var vi som kom snett i budgivningen. Kommunen har gjort det här och jag har ansvaret. Vi har gjort bra inne i Nobelhallen, men jag får ta på mig att vi skulle ha kommit betydligt längre på utsidan.

I slutet av april godkände kommunfullmäktige en motion om att satsa 3,1 miljoner kronor på att rusta upp Nobelhallens uterink med tak och väggar som högsta prio.

Vid sidan av dessa pengar skulle ett bidrag på 400 000 kronor från hockeyförbundet, och även en ansenlig summa som BIK Karlskoga ungdom samlat in, hjälpa till.

– Vi kan inte starta någon upphandling förrän vi ser pengarna på kontot. När BIK:s ungdomssektion förde över pengarna under hösten startade vi omedelbart upphandlingskedjan. Vi drog i gång och var ute på räkning i oktober och november, säger Stig Rengman, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen på Karlskoga kommun.

Fler och fler parter började engagera sig i frågan och att samla in pengar. Stig Rengman berättar att bygget visade tendenser mot att bli mer som en ishall med ventilation och bra läktare snarare än en uterink med väggar och tak.

Byggstart i vår

I slutändan blev kostnaden för stor för att kunna acceptera entreprenörernas bud.

– Tyvärr fick vi in priser som var högre än pengarna vi samlat in, vår förfrågan stämde inte med pengarna. Då är mina alternativ att vi kör i gång och att jag får sparken eller att jag rättar mig till de medel som har anvisats mig. Jag tvingades avvisa buden, säger Rengman.

Nästa steg för kommunen blev då att göra en ny upphandling.

– Det vi beskrev blev tyvärr överambitiöst och vi hade en övertro på att kostnaderna skulle täckas. För att inte göra samma misstag igen nu måste vi sänka ambitionsnivån så att tak och väggar blir tydligare i vår förfrågan. Vi går ut och söker entreprenörer nu igen och hoppas få in mer slimmade bud.

Att bygget blev dyrare än väntat orsakar, naturligtvis, ytterligare försening.

– Det är svårare under säsongen nu, vi vill inte stå där och lyfta när folk åker på isen. Jag vet att det har varit spolat på rinken i alla fall. Vi startar omedelbart efter att isen har tagits bort i mars-april.

Räknar ni med att bli färdiga till nästa säsong?

– Det måste det vara, absolut. Jag tar ansvaret för att det ska bli tak och väggar, säger Rengman.

– Ingen utanför kommunens gränser har gjort något fel. BIK har levererat pengarna, det var vi som kom snett i budgivningen. Kommunen har gjort det här och jag har ansvaret. Vi har gjort bra inne i Nobelhallen, men jag får ta på mig att vi skulle ha kommit betydligt längre på utsidan.