2015-10-05 22:22

2015-10-05 22:22

Karlskogingen Broberg hetast i hela allsvenskan

FOTBOLL: Mittfältaren ligger sexa i seriens skytteliga trots att han bara har spelat tolv matcher

För tre månader sedan satt han i frysboxen i Djurgården.
I lördags sköt Martin Broberg, med nionde målet på tio starter, sitt Örebro till nytt allsvenskt kontrakt.
– Det är ett fantastiskt facit, det måste jag säga. Det har gått väldigt bra, säger Broberg om sin galna höst.

Hundratals och åter hundratals timmar av spontanfotboll på Stråvallen begåvade Broberg med en talang och teknik utöver det vanliga.

Han visade det i Karlskoga SK redan som pojklagsspelare, han visade det i Degerfors och var – med fyra mål och tre assist på 21 starter förra säsongen – på väg att på allvar börja visa det i Djurgården.

Den här våren följde dock inte alls den utstakade vägen. I maj var Broberg redo och rejält spelsugen efter vinterns fotoperation, men Karlskogasonen fick inte en minuts speltid under våren.

I juli skrev den offensive mittfältaren på för seriekonkurrenten Örebro med siktet på en nytändning.

– Jag ser fram emot detta och jag hoppas att jag kan blomma ut på riktigt på den här nivån, sa Broberg då.

Gjort flest mål i Örebro

När 25-åringen anlände till Örebro var krisen stor. ÖSK låg pyrt till i tabellen och formen var svag. I lördags, 86 dagar efter påskriften, sköt Broberg ett av seriens formstarkaste lag till nytt allsvenskt kontrakt mot Falkenberg.

2–1-målet var hans sjätte fullträff på fyra matcher och betydde att han blev matchvinnare för andra matchen i rad. Superform, var ordet.

– Det är ett fantastiskt facit, det måste jag säga. Det har gått väldigt bra och väldigt fort, jag har varit betydande och har bidragit till lagets segrar. Det är jätteskönt, naturligtvis, säger högerkantspelaren som totalt har gjort nio mål och två assist på sina tio starter i Örebro.

Hur var det att få skjuta kvar laget i allsvenskan?

– Det var jätteskönt att vi vann matchen och roligt att få göra 2–1-målet. När det blir det avgörande målet i matchen är det naturligtvis oerhört skönt och roligt, säger Broberg som toppar Örebros interna skytteliga trots att han spenderade halva säsongen i Djurgården.

Går det att förklara den här galna formen?

– Det är nog en kombination av stort förtroende från tränarna, bra lagkamrater och bra möjligheter att få vara mig själv och få göra det jag är bäst på i anfallsspelet. Jag ville bli en poängspelare och alla spelare i laget har hjälpt till. Vi har öppnat ytor för varandra och satt varandra i bra lägen.

– Sen är självförtroendet en stor del i det hela, så klart. Sedan jag kom hit har mitt självförtroende stärkts från dag ett, säger Broberg.

Något som är lätt att förstå när man går från läktaren till att kallas årets värvning i allsvenskan på drygt tre månader.

Känner du någon personlig revansch?

– Jag vill inte kalla det för revansch. Jag har aldrig tvivlat på att jag har haft sakerna i mig, nu har det stämt jättebra. Men det är klart... Komma till en klubb där jag får spela och får visa fotbollssverige hur bra jag är och vilken nivå jag håller i det här sammanhanget är naturligtvis jätteskönt.

– Sen om man vill kalla det för revansch eller något annat – revansch är inget jag går och tänker på i alla fall. Det är mer att jag känner att jag har fått ut det jag har vetat att jag har haft inom mig. Det är en lättnad.

Örebro har tre matcher kvar i allsvenskan.

– Det är bara hoppas det håller i sig. Att inte tänka så mycket på planen utan bara gå ut och njuta.

Och njuter av fotbollslivet gör Broberg, av förklarliga skäl, varje dag för tillfället.

– Det är en enorm skillnad på hur jag känner när jag kommer till träningarna och spelar matcher. Det är en stor glädje inom mig, jättekul att få spela och vara med och bidra i det här laget. Jag är oerhört glad.

Tittar ni något på utomlandsintresse?

– Vi fokuserar på de tre sista matcherna i allsvenskan nu och får ta upp det efter säsongen. Men det är klart det inte går helt ouppmärksammat med elva poäng på tio starter. Klart det finns klubbar som höjer på ögonbrynen, säger Martin Broberg.

Hundratals och åter hundratals timmar av spontanfotboll på Stråvallen begåvade Broberg med en talang och teknik utöver det vanliga.

Han visade det i Karlskoga SK redan som pojklagsspelare, han visade det i Degerfors och var – med fyra mål och tre assist på 21 starter förra säsongen – på väg att på allvar börja visa det i Djurgården.

Den här våren följde dock inte alls den utstakade vägen. I maj var Broberg redo och rejält spelsugen efter vinterns fotoperation, men Karlskogasonen fick inte en minuts speltid under våren.

I juli skrev den offensive mittfältaren på för seriekonkurrenten Örebro med siktet på en nytändning.

– Jag ser fram emot detta och jag hoppas att jag kan blomma ut på riktigt på den här nivån, sa Broberg då.

Gjort flest mål i Örebro

När 25-åringen anlände till Örebro var krisen stor. ÖSK låg pyrt till i tabellen och formen var svag. I lördags, 86 dagar efter påskriften, sköt Broberg ett av seriens formstarkaste lag till nytt allsvenskt kontrakt mot Falkenberg.

2–1-målet var hans sjätte fullträff på fyra matcher och betydde att han blev matchvinnare för andra matchen i rad. Superform, var ordet.

– Det är ett fantastiskt facit, det måste jag säga. Det har gått väldigt bra och väldigt fort, jag har varit betydande och har bidragit till lagets segrar. Det är jätteskönt, naturligtvis, säger högerkantspelaren som totalt har gjort nio mål och två assist på sina tio starter i Örebro.

Hur var det att få skjuta kvar laget i allsvenskan?

– Det var jätteskönt att vi vann matchen och roligt att få göra 2–1-målet. När det blir det avgörande målet i matchen är det naturligtvis oerhört skönt och roligt, säger Broberg som toppar Örebros interna skytteliga trots att han spenderade halva säsongen i Djurgården.

Går det att förklara den här galna formen?

– Det är nog en kombination av stort förtroende från tränarna, bra lagkamrater och bra möjligheter att få vara mig själv och få göra det jag är bäst på i anfallsspelet. Jag ville bli en poängspelare och alla spelare i laget har hjälpt till. Vi har öppnat ytor för varandra och satt varandra i bra lägen.

– Sen är självförtroendet en stor del i det hela, så klart. Sedan jag kom hit har mitt självförtroende stärkts från dag ett, säger Broberg.

Något som är lätt att förstå när man går från läktaren till att kallas årets värvning i allsvenskan på drygt tre månader.

Känner du någon personlig revansch?

– Jag vill inte kalla det för revansch. Jag har aldrig tvivlat på att jag har haft sakerna i mig, nu har det stämt jättebra. Men det är klart... Komma till en klubb där jag får spela och får visa fotbollssverige hur bra jag är och vilken nivå jag håller i det här sammanhanget är naturligtvis jätteskönt.

– Sen om man vill kalla det för revansch eller något annat – revansch är inget jag går och tänker på i alla fall. Det är mer att jag känner att jag har fått ut det jag har vetat att jag har haft inom mig. Det är en lättnad.

Örebro har tre matcher kvar i allsvenskan.

– Det är bara hoppas det håller i sig. Att inte tänka så mycket på planen utan bara gå ut och njuta.

Och njuter av fotbollslivet gör Broberg, av förklarliga skäl, varje dag för tillfället.

– Det är en enorm skillnad på hur jag känner när jag kommer till träningarna och spelar matcher. Det är en stor glädje inom mig, jättekul att få spela och vara med och bidra i det här laget. Jag är oerhört glad.

Tittar ni något på utomlandsintresse?

– Vi fokuserar på de tre sista matcherna i allsvenskan nu och får ta upp det efter säsongen. Men det är klart det inte går helt ouppmärksammat med elva poäng på tio starter. Klart det finns klubbar som höjer på ögonbrynen, säger Martin Broberg.