2015-10-04 16:13

2015-10-06 12:27

Derbykungens segerlycka

FOTBOLL: division 4: Immetorp–Strömtorp 0–5 (0–2)

Strömtorps IK vann avslutningsmatchen i division 4-fotbollen borta mot Immetorps BK med 5–0 (2–0).
– Det känns sjukt bra, sjukt bra verkligen, säger tremålsskytten Henrik Andersén efter att SIK säkrat kvalplatsen till division 3.

IBK hade redan åkt ur serien och hade inget att sätta emot i lördagens derby hemma på Källmossen. Andersén gjorde tidigt ett ledningsmål för SIK. Efter en dryg halvtimme styrde Alexander Hjärpe in ett andra mål bakom Mattias Sjöberg.

Kvitteringschans

Innan dess hade Strömtorp haft ett flertal chanser att öka på. Robin Frisell hade å sin sida varit nära att kvittera för Immetorp med ett mäktigt distansskott men då gjorde Linus Gullberg en fin räddning.

– Sett till hela matchen var det inget snack. Strömtorp var bättre. Men det känns tungt att vi släppte in två så billiga mål tidigt, säger Immetorps tränare Leif Gustavsson.

När Andersén satte gästernas tredje mål efter utmärkt inlägg från Jonatan ”Glung” Andersson på högerkanten hade tränarna tagit reda på att Latorp vunnit sin avslutningsmatch i Närkefyran med 3–0. Det betydde att SIK var tvingat att vinna med fem måls marginal för att bli bästa division 4-lag till kvalet.

Den offensiva kraftsamlingen betydde att många chanser skapats framåt samtidigt som Immetorp gavs några tillfällen att sticka upp. I 82:a minuten satte Andersén Strömtorps fjärde mål efter att ha utnyttjat en skarv från Petter Toivonen på bästa sätt. Och i slutsekunderna, när matchklocka var på väg mot 93 minuter, såg Eric Karlsson till att Strömtorp vann med just de fem mål som krävdes för att bli bästa tvåa från division 4 och få fördelen av två hemmamatcher i kvalet. Strax innan Mattias Sjöberg fått kapitulera för femte gången hade han gjort en bra räddning när Toivonen var framme och oroade.

Så spelas kvalet

I kvalgruppen ingår fyra lag: förutom Strömtorp även Latorp (tvåa i Närkefyran), BK 30 (som kom fyra från slutet i division 3 efter att ha vunnit med 4–3 mot Ölme under söndagen) och IFK Västerås (tvåa i division 4 Västmanland).

Strömtorp ska inleda hemma mot IFK Västerås. Därefter väntar bortamatch mot BK 30 från division 3 medan SIK avslutar hemma mot Latorp. Vinnaren i fyralagsgruppen spelar i division 3 nästa säsong.

Hoppas på repris

Tränaren Petter Toivonen var för tre år sedan inblandad i motsvarande kval – då som tränare för nykomlingslaget Villastaden, som på söndagen åkte ur trean.

– Helst ska vi börja med tre poäng men vi får absolut inte förlora första matchen, säger Toivonen.

För tre år sedan började Villastaden med en 1–0-seger hemma mot Sunne. Därefter blev det 0–3 i baken borta mot Yxhult innan Kristinehamnslaget fixade avancemang, tack vare ett måls bättre målskillnad än Yxhult, via 6–2 borta mot Irsta från Västerås.

– Det var en totalt galen match i ösregn. Båda lagen hade chansen att gå upp och satsade tokoffensivt, minns Toivonen.

Då var det doldisen Eric Calais som blev kvalhjälte.

Vem blir det nu?

– Henrik Andersén!

Tremålsskytten från lördagens derby som delar andraplatsen i division 4 Värmlands skytteliga med Sifhällas Johan Lind. Båda gjorde 21 mål. Vann gjorde Igor Kokanovic. Västanviksspelaren kom upp i 24 mål.

SIK:s lagkapten Linus Mälman blev fotskadad mot Immetorp och tvingades utgå. Han räknar med att vara klar för spel till kvalet.

– Åtminstone till andra kvalmatchen hoppas vi få tillbaka Johan Kristiansson och Tobias Larsson, som båda är skadade, så det ser lovande ut, tycker Toivonen.

IBK hade redan åkt ur serien och hade inget att sätta emot i lördagens derby hemma på Källmossen. Andersén gjorde tidigt ett ledningsmål för SIK. Efter en dryg halvtimme styrde Alexander Hjärpe in ett andra mål bakom Mattias Sjöberg.

Kvitteringschans

Innan dess hade Strömtorp haft ett flertal chanser att öka på. Robin Frisell hade å sin sida varit nära att kvittera för Immetorp med ett mäktigt distansskott men då gjorde Linus Gullberg en fin räddning.

– Sett till hela matchen var det inget snack. Strömtorp var bättre. Men det känns tungt att vi släppte in två så billiga mål tidigt, säger Immetorps tränare Leif Gustavsson.

När Andersén satte gästernas tredje mål efter utmärkt inlägg från Jonatan ”Glung” Andersson på högerkanten hade tränarna tagit reda på att Latorp vunnit sin avslutningsmatch i Närkefyran med 3–0. Det betydde att SIK var tvingat att vinna med fem måls marginal för att bli bästa division 4-lag till kvalet.

Den offensiva kraftsamlingen betydde att många chanser skapats framåt samtidigt som Immetorp gavs några tillfällen att sticka upp. I 82:a minuten satte Andersén Strömtorps fjärde mål efter att ha utnyttjat en skarv från Petter Toivonen på bästa sätt. Och i slutsekunderna, när matchklocka var på väg mot 93 minuter, såg Eric Karlsson till att Strömtorp vann med just de fem mål som krävdes för att bli bästa tvåa från division 4 och få fördelen av två hemmamatcher i kvalet. Strax innan Mattias Sjöberg fått kapitulera för femte gången hade han gjort en bra räddning när Toivonen var framme och oroade.

Så spelas kvalet

I kvalgruppen ingår fyra lag: förutom Strömtorp även Latorp (tvåa i Närkefyran), BK 30 (som kom fyra från slutet i division 3 efter att ha vunnit med 4–3 mot Ölme under söndagen) och IFK Västerås (tvåa i division 4 Västmanland).

Strömtorp ska inleda hemma mot IFK Västerås. Därefter väntar bortamatch mot BK 30 från division 3 medan SIK avslutar hemma mot Latorp. Vinnaren i fyralagsgruppen spelar i division 3 nästa säsong.

Hoppas på repris

Tränaren Petter Toivonen var för tre år sedan inblandad i motsvarande kval – då som tränare för nykomlingslaget Villastaden, som på söndagen åkte ur trean.

– Helst ska vi börja med tre poäng men vi får absolut inte förlora första matchen, säger Toivonen.

För tre år sedan började Villastaden med en 1–0-seger hemma mot Sunne. Därefter blev det 0–3 i baken borta mot Yxhult innan Kristinehamnslaget fixade avancemang, tack vare ett måls bättre målskillnad än Yxhult, via 6–2 borta mot Irsta från Västerås.

– Det var en totalt galen match i ösregn. Båda lagen hade chansen att gå upp och satsade tokoffensivt, minns Toivonen.

Då var det doldisen Eric Calais som blev kvalhjälte.

Vem blir det nu?

– Henrik Andersén!

Tremålsskytten från lördagens derby som delar andraplatsen i division 4 Värmlands skytteliga med Sifhällas Johan Lind. Båda gjorde 21 mål. Vann gjorde Igor Kokanovic. Västanviksspelaren kom upp i 24 mål.

SIK:s lagkapten Linus Mälman blev fotskadad mot Immetorp och tvingades utgå. Han räknar med att vara klar för spel till kvalet.

– Åtminstone till andra kvalmatchen hoppas vi få tillbaka Johan Kristiansson och Tobias Larsson, som båda är skadade, så det ser lovande ut, tycker Toivonen.