2015-07-09 06:00

2015-07-09 06:00

Stora framsteg för Mattias

MOTORSPORT: Laddad för Norrlandsturné med två SM-deltävlingar i rallycross

Mattias Gustavsson började med rallycross för bara några år sedan – utan att ha någon tävlingsvana från motorsport sedan tidigare.
Nu har han börjat hitta rätt och gjort stora framsteg i SM.
– Det har verkligen börjat gå åt rätt håll, säger Mattias Gustavsson.

Karlskogaföraren Mattias Gustavsson, 25, kör klass 2 supernationell max 2400 cc i SM i rallycross. Han kör för Karlstad MC-Bil och ligger elva i SM-sammandraget efter två deltävlingar av totalt sex stycken.

Nu väntar en Norrlandsturné med först deltävling tre i Älvsbyn i helgen och sedan deltävling fyra den 17–18 juli i Kalix.

– Det ska bli intressant att se hur det går i Norrland. Jag har kört där tidigare och gillar banorna. Jag tror att det kan gå bra, det brukar gå ganska bra för mig där och nu hänger jag med bättre fartmässigt vilket gör att jag tror bilen kommer till sin rätt på de snabba banorna som är där, säger Mattias Gustavsson.

Har lossnat

Just att han hänger med fartmässigt är nyckeln till framstegen i år. Det här är Mattias Gustavssons tredje SM-säsong och i år är det stor skillnad jämfört med tidigare år.

– Det är först nu som det har lossnat i SM. Vi har inte riktigt haft ordning på bilen tidigare och har helt enkelt haft lite för dåliga grejer. Nu har vi fått bilen väldigt bra grundinställd och det gör stor skillnad. Vi har fått jättemycket hjälp av Mikael Stark i Överum. Han har vunnit SM-guld och är riktigt duktig på det här med att ställa in bilen och det är mycket tack vare honom som det har börjat lossna nu, säger Mattias Gustavsson.

Han fortsätter:

– Det är otroligt jämt ute på banorna och man måste ha lika bra grejer som de andra förarna. Har man inte det hinner man inte med, så är det bara.

Tagit kliv

Med rätt grundinställning samt en ny och bättre motor i hans Ford Fiesta har förutsättningarna för att lyckas plötsligt kommit.

Och samtidigt har Mattias Gustavsson också tagit stora kliv som rallycrossförare under den här tiden.

– Han har utvecklat sin körning. Han är lugnare och har fått mer rutin och det är mycket det som det handlar om, säger pappa Mikael Gustavsson som är en viktig del av Team MG.

Mattias Gustavsson säger så här:

– Jag lär mig hela tiden. Jag blir inte lika nervös nu och håller mig lugnare. Det är i starterna det avgörs och dem har jag fått till bättre nu än tidigare.

Att han har tagit stora kliv som förare blir tydligt om man tänker på att han bara har kört sedan han var 20 år. Han började åka rallycross direkt, utan att ha tävlingskört något alls tidigare.

”Ganska extremt”

– Bland dem som kör är det många rutinerade förare med, även om vi är några som är yngre. Men de har ofta kört folkrace eller något annat innan. Jag är nog den mest orutinerade, säger Mattias Gustavsson.

Han fortsätter:

– Jag tror att det är ganska extremt att göra som jag gjorde – det är inte jättemånga som börjar med rallycross direkt. I alla fall inte i den klassen jag kör, då kanske man börjar i 2150-klassen i stället. De andra har ju grunderna i körningen medan jag börjat från början och då tar det längre tid. Men jag märker ju att det går framåt.

Helt ny var dock inte motorsporten för honom. Han har alltid varit intresserad av det, även om han inte kört och tävlat själv.

– Jag kom in på det genom pappa och farbror Staffan. Pappa har kört rally och lite rallycross och min farbror har åkt väldigt mycket rallycross. Tanken på att köra själv dök bara upp ”ska vi inte prova rallycross?” – och sedan blev det så och jag fastnade, säger Mattias Gustavsson.

Han fortsätter:

– Det tar mycket tid och kostar mycket och innan är man nervös och undrar vad man håller på med. Men när man väl kör är det verkligen värt det. När starten går är det så mycket adrenalin, det är en speciell känsla och jäkligt roligt. Rallycross betyder väldigt mycket för mig.

Topp tio

Han har tidigare kört DM och Svealandscupen i rallycrossen och gjort det bra där, men har i år valt att satsa fullt ut på bara SM. I de två första deltävlingarna har det blivit en 13:e plats och en sjundeplats.

– I andra deltävlingen kvalade jag in som fyra så det var trist att jag tappade. Jag har inte fått till något toppresultat än, men jag känner ändå att jag är bra med.

Vad har du för mål den här säsongen?

– Jag hade topp tio som mål och nu när jag ligger elva så borde det kunna gå. Men sett till hur jag kört i de här deltävlingarna som varit hade jag nog velat ligga topp fem för att vara nöjd. Körningen har gått väldigt bra, men det hade gärna fått resultera i något bättre placeringar, säger Gustavsson.

Hur ser det ut med långsiktiga mål?

– Det skulle vara roligt att vinna SM. Det blir förstås inte lätt att ta hem hela mästerskapet, men man får ju sikta högt i alla fall och jag tror inte att det är omöjligt.

Mycket tid går åt till att hålla bilen i bra skick. Mattias och hans pappa Mikael lägger mycket tid på bilen och får också mycket hjälp.

Mycket hjälp

– Min kompis Magnus hjälper mig som mekaniker och offrar hur många timmar som helst. Han, morsan, farsan, syskonen och farbror Staffan är jätteengagerade och hjälper till och det betyder allt att ha dem som stöd. Utan dem skulle jag inte hålla på. Jag är också tacksam att vi har så bra sponsorer. Utan dem hade vi inte haft en chans att göra det här, säger Mattias Gustavsson som också har stöttning via Facebooksidan Team MG fanclub.

Karlskogaföraren Mattias Gustavsson, 25, kör klass 2 supernationell max 2400 cc i SM i rallycross. Han kör för Karlstad MC-Bil och ligger elva i SM-sammandraget efter två deltävlingar av totalt sex stycken.

Nu väntar en Norrlandsturné med först deltävling tre i Älvsbyn i helgen och sedan deltävling fyra den 17–18 juli i Kalix.

– Det ska bli intressant att se hur det går i Norrland. Jag har kört där tidigare och gillar banorna. Jag tror att det kan gå bra, det brukar gå ganska bra för mig där och nu hänger jag med bättre fartmässigt vilket gör att jag tror bilen kommer till sin rätt på de snabba banorna som är där, säger Mattias Gustavsson.

Har lossnat

Just att han hänger med fartmässigt är nyckeln till framstegen i år. Det här är Mattias Gustavssons tredje SM-säsong och i år är det stor skillnad jämfört med tidigare år.

– Det är först nu som det har lossnat i SM. Vi har inte riktigt haft ordning på bilen tidigare och har helt enkelt haft lite för dåliga grejer. Nu har vi fått bilen väldigt bra grundinställd och det gör stor skillnad. Vi har fått jättemycket hjälp av Mikael Stark i Överum. Han har vunnit SM-guld och är riktigt duktig på det här med att ställa in bilen och det är mycket tack vare honom som det har börjat lossna nu, säger Mattias Gustavsson.

Han fortsätter:

– Det är otroligt jämt ute på banorna och man måste ha lika bra grejer som de andra förarna. Har man inte det hinner man inte med, så är det bara.

Tagit kliv

Med rätt grundinställning samt en ny och bättre motor i hans Ford Fiesta har förutsättningarna för att lyckas plötsligt kommit.

Och samtidigt har Mattias Gustavsson också tagit stora kliv som rallycrossförare under den här tiden.

– Han har utvecklat sin körning. Han är lugnare och har fått mer rutin och det är mycket det som det handlar om, säger pappa Mikael Gustavsson som är en viktig del av Team MG.

Mattias Gustavsson säger så här:

– Jag lär mig hela tiden. Jag blir inte lika nervös nu och håller mig lugnare. Det är i starterna det avgörs och dem har jag fått till bättre nu än tidigare.

Att han har tagit stora kliv som förare blir tydligt om man tänker på att han bara har kört sedan han var 20 år. Han började åka rallycross direkt, utan att ha tävlingskört något alls tidigare.

”Ganska extremt”

– Bland dem som kör är det många rutinerade förare med, även om vi är några som är yngre. Men de har ofta kört folkrace eller något annat innan. Jag är nog den mest orutinerade, säger Mattias Gustavsson.

Han fortsätter:

– Jag tror att det är ganska extremt att göra som jag gjorde – det är inte jättemånga som börjar med rallycross direkt. I alla fall inte i den klassen jag kör, då kanske man börjar i 2150-klassen i stället. De andra har ju grunderna i körningen medan jag börjat från början och då tar det längre tid. Men jag märker ju att det går framåt.

Helt ny var dock inte motorsporten för honom. Han har alltid varit intresserad av det, även om han inte kört och tävlat själv.

– Jag kom in på det genom pappa och farbror Staffan. Pappa har kört rally och lite rallycross och min farbror har åkt väldigt mycket rallycross. Tanken på att köra själv dök bara upp ”ska vi inte prova rallycross?” – och sedan blev det så och jag fastnade, säger Mattias Gustavsson.

Han fortsätter:

– Det tar mycket tid och kostar mycket och innan är man nervös och undrar vad man håller på med. Men när man väl kör är det verkligen värt det. När starten går är det så mycket adrenalin, det är en speciell känsla och jäkligt roligt. Rallycross betyder väldigt mycket för mig.

Topp tio

Han har tidigare kört DM och Svealandscupen i rallycrossen och gjort det bra där, men har i år valt att satsa fullt ut på bara SM. I de två första deltävlingarna har det blivit en 13:e plats och en sjundeplats.

– I andra deltävlingen kvalade jag in som fyra så det var trist att jag tappade. Jag har inte fått till något toppresultat än, men jag känner ändå att jag är bra med.

Vad har du för mål den här säsongen?

– Jag hade topp tio som mål och nu när jag ligger elva så borde det kunna gå. Men sett till hur jag kört i de här deltävlingarna som varit hade jag nog velat ligga topp fem för att vara nöjd. Körningen har gått väldigt bra, men det hade gärna fått resultera i något bättre placeringar, säger Gustavsson.

Hur ser det ut med långsiktiga mål?

– Det skulle vara roligt att vinna SM. Det blir förstås inte lätt att ta hem hela mästerskapet, men man får ju sikta högt i alla fall och jag tror inte att det är omöjligt.

Mycket tid går åt till att hålla bilen i bra skick. Mattias och hans pappa Mikael lägger mycket tid på bilen och får också mycket hjälp.

Mycket hjälp

– Min kompis Magnus hjälper mig som mekaniker och offrar hur många timmar som helst. Han, morsan, farsan, syskonen och farbror Staffan är jätteengagerade och hjälper till och det betyder allt att ha dem som stöd. Utan dem skulle jag inte hålla på. Jag är också tacksam att vi har så bra sponsorer. Utan dem hade vi inte haft en chans att göra det här, säger Mattias Gustavsson som också har stöttning via Facebooksidan Team MG fanclub.