2015-06-28 22:48

2015-06-28 22:48

Wiker vann Hyttloppet

LÖPNING: Kumlalöparen Åsa Höög tog prestigeseger både i damklassen och mot mannen.

Peter Wiker fortsätter att dominera i Hyttloppet. Söndagens totalseger var Hälleforslöparens totalt fjärde i Granbergsdals IF:s tävling Hyttloppet.
– Har man vunnit en tävling måste man komma tillbaka. De får ringa om de inte vill ha mig här så stannar jag hemma, säger segraren med ett leende.

Wiker vann Hyttloppet även förra året och tillhörde naturligt favoriterna även denna gång. Kumla skidföreningens Dan Bäck försökte hänga på Hälleforslöparen, men i slutändan var det inget snack om saken.

Trots drygt åtta kilometers löpning klarade 43-åringen av den sista branta backen i bra tempo och tog helt ohotat sin fjärde seger i Hyttloppet.

– Det känns bra. Jag tog det ganska lugnt från början, eftersom jag inte riktigt har varit i form. Jag började säsongen bra, men sedan gick jag några för hårda lopp, säger Wiker.

– Jag hade tänkt ta en lugn start, men gick ut lite för hårt ändå. Jag försökte hålla bra tryck längs hela vägen och finnas med.

Den numera fyrfaldige Hyttloppetsegraren medger att han har speciella känslor för tävlingen.

– Den ligger rätt för att avsluta vårsäsongen och det är nära hem också. Det är bara en halvmil om kommungränsen, det är i stort sett en hemmatävling bara att det ligger i ett annat län. Jag gillar banan också, med mycket blandat och uppför.

Hur tänker du kring att komma tillbaka och försvara segern nästa år?

– När man har vunnit måste man komma tillbaka. Så att någon annan får chansen att vinna, hur dålig man är. Det är stor risk att jag är här nästa år igen.

– De får ringa om de inte vill ha mig här så stannar jag hem, säger Wiker och skrattar.

Kumla skidföreningens Åsa Höög vann damklassen på huvudsträckan, som mäter 8,9 kilometer. Det bästa för hennes del var att det inte var dagens enda prestigeseger.

– Jag är nöjd faktiskt. Jag slog min man så jag är jättenöjd. Jag brukar inte slå honom så det var nog han som sprang dåligt, säger Åsa Höög.

Loppet fick även en riktig lokal segrare i form av Granbergsdalsbon Jimmy Westher, 48, som vann motionsklassen på fyra kilometer.

– Det var faktiskt första terrängloppet på 20 år. Jag hade inte riktigt tempot, man tränar ju aldrig tempo. Men jag är nöjd med tiden, det är en jobbig bana och jag försökte hålla en ganska jämn fart och öka på mitten, säger Westher.

Wiker vann Hyttloppet även förra året och tillhörde naturligt favoriterna även denna gång. Kumla skidföreningens Dan Bäck försökte hänga på Hälleforslöparen, men i slutändan var det inget snack om saken.

Trots drygt åtta kilometers löpning klarade 43-åringen av den sista branta backen i bra tempo och tog helt ohotat sin fjärde seger i Hyttloppet.

– Det känns bra. Jag tog det ganska lugnt från början, eftersom jag inte riktigt har varit i form. Jag började säsongen bra, men sedan gick jag några för hårda lopp, säger Wiker.

– Jag hade tänkt ta en lugn start, men gick ut lite för hårt ändå. Jag försökte hålla bra tryck längs hela vägen och finnas med.

Den numera fyrfaldige Hyttloppetsegraren medger att han har speciella känslor för tävlingen.

– Den ligger rätt för att avsluta vårsäsongen och det är nära hem också. Det är bara en halvmil om kommungränsen, det är i stort sett en hemmatävling bara att det ligger i ett annat län. Jag gillar banan också, med mycket blandat och uppför.

Hur tänker du kring att komma tillbaka och försvara segern nästa år?

– När man har vunnit måste man komma tillbaka. Så att någon annan får chansen att vinna, hur dålig man är. Det är stor risk att jag är här nästa år igen.

– De får ringa om de inte vill ha mig här så stannar jag hem, säger Wiker och skrattar.

Kumla skidföreningens Åsa Höög vann damklassen på huvudsträckan, som mäter 8,9 kilometer. Det bästa för hennes del var att det inte var dagens enda prestigeseger.

– Jag är nöjd faktiskt. Jag slog min man så jag är jättenöjd. Jag brukar inte slå honom så det var nog han som sprang dåligt, säger Åsa Höög.

Loppet fick även en riktig lokal segrare i form av Granbergsdalsbon Jimmy Westher, 48, som vann motionsklassen på fyra kilometer.

– Det var faktiskt första terrängloppet på 20 år. Jag hade inte riktigt tempot, man tränar ju aldrig tempo. Men jag är nöjd med tiden, det är en jobbig bana och jag försökte hålla en ganska jämn fart och öka på mitten, säger Westher.