2015-06-26 15:59

2015-06-26 15:59

Sjölander på väg tillbaka efter sin tuffa knäskada

FOTBOLL: AIK:s Karlskogafostrade anfallare siktar på att hinna spela någon allsvensk match i höst

Elin Sjölander slet, efter en olycklig närkamp på en träning, av korsbandet i slutet av oktober.
Efter en lång rehabperiod är hon nu tillbaka i lättare fotbollsträning.
– Det känns hur bra som helst. Det är på planen jag vill vara, säger det 19-åriga forwardslöftet.

Elin Sjölander hade problem med småskavanker och sjukdomar förra säsongen, men lyckades trots det sätta sina första allsvenska avtryck.

Rävåsenprodukten, som även spelade i KIF Örebro innan hon sommaren 2013 anslöt till AIK och bidrog till höstsäsongens allsvenska avancemang med tre fullträffar, noterades totalt för nio inhopp och en start under fjolårssäsongen.

Den självklara höjdpunkten var hennes första allsvenska mål mot Jitex den 21 september. Hennes historiska mål säkrade även lagets nya kontrakt i högstadivisionen.

– Jag var ganska mycket skadad förra året och fick inte visa hur bra jag egentligen är. Därför kändes det som jag att jag var redo att visa det inför den här säsongen, säger Sjölander.

Tufft även socialt

Men den ambitionen förändrades kraftigt på en träning i slutet av oktober.

– Jag skulle slå ett inlägg och kom springandes – och så var det en tjej som ramlade över mitt knä. Jag hade foten i backen och den vek sig åt andra hållet, minns det 19-åriga anfallslöftet.

– Jag hörde att det knakade till och hoppade lite. Jag tänkte spela vidare, men kände att ”shit – vad ont jag har”.

Ingen trodde dock att det var någon större fara med knäet, inte ens läkarna. Men när karlskogingen röntgades någon vecka senare kom det tråkiga beskedet. Korsbandet var av och en snabb operation följde.

– Det har varit tufft. Det är svårt att komma tillbaka, man blir liksom ”den som är skadad”. Man får verkligen kämpa sig tillbaka, även socialt. Men de har varit snälla mot mig som tur är, säger Sjölander och skrattar.

”Vill vara 110 procent”

Det är lätt att förstå varför hon skrattar. Hennes AIK, som drar i gång höstsäsongen med hemmamatch mot Piteå den 8 juli, befinner sig just nu på ett träningsläger på Gotland.

Förutom sol och bad njuter Sjölander, efter en lång rehabperiod, även att vara tillbaka i lätt fotbollsträning.

– Jag kör passningsspel och skott själv med en tränare, men jag vill inte köra det med laget än. Jag vill vara 110 procent när jag gör något. Just nu kör jag teknik och uppvärmning med laget, sen ska vi stegra.

Hur känns det att vara tillbaka på planen?

– Det känns hur bra som helst. Det är där jag vill vara och det är skönt att allt slit har gett resultat liksom.

Som om inte skadefrånvaro varit tillräckligt tuff i sig har Sjölander även maktlöst tvingats titta på när hennes jumbolag har förlorat sex av sju matcher.

Karlskogaforwarden är dock säker på en vändning i höst och själv fortsätter hon jobba stenhårt med målet att så snart som möjligt få uppleva matchspänning.

– Jag ska bli helt återställd, det är planen. Sjukgymnasten säger väl att jag ska vara frisk i oktober, ett år efter det hände. Jag själv känner väl att det kommer gå snabbare än så, men jag kommer inte köra förrän hon ger mig klartecken.

Elins personliga målsättning är att göra en match innan säsongsslutet.

– Det var jättetråkigt att det hände just nu, jag kände mig på topp. Men nu får vi hoppas på lite tur i stället, säger Rävåsenprodukten och skrattar lätt.

Elin Sjölander hade problem med småskavanker och sjukdomar förra säsongen, men lyckades trots det sätta sina första allsvenska avtryck.

Rävåsenprodukten, som även spelade i KIF Örebro innan hon sommaren 2013 anslöt till AIK och bidrog till höstsäsongens allsvenska avancemang med tre fullträffar, noterades totalt för nio inhopp och en start under fjolårssäsongen.

Den självklara höjdpunkten var hennes första allsvenska mål mot Jitex den 21 september. Hennes historiska mål säkrade även lagets nya kontrakt i högstadivisionen.

– Jag var ganska mycket skadad förra året och fick inte visa hur bra jag egentligen är. Därför kändes det som jag att jag var redo att visa det inför den här säsongen, säger Sjölander.

Tufft även socialt

Men den ambitionen förändrades kraftigt på en träning i slutet av oktober.

– Jag skulle slå ett inlägg och kom springandes – och så var det en tjej som ramlade över mitt knä. Jag hade foten i backen och den vek sig åt andra hållet, minns det 19-åriga anfallslöftet.

– Jag hörde att det knakade till och hoppade lite. Jag tänkte spela vidare, men kände att ”shit – vad ont jag har”.

Ingen trodde dock att det var någon större fara med knäet, inte ens läkarna. Men när karlskogingen röntgades någon vecka senare kom det tråkiga beskedet. Korsbandet var av och en snabb operation följde.

– Det har varit tufft. Det är svårt att komma tillbaka, man blir liksom ”den som är skadad”. Man får verkligen kämpa sig tillbaka, även socialt. Men de har varit snälla mot mig som tur är, säger Sjölander och skrattar.

”Vill vara 110 procent”

Det är lätt att förstå varför hon skrattar. Hennes AIK, som drar i gång höstsäsongen med hemmamatch mot Piteå den 8 juli, befinner sig just nu på ett träningsläger på Gotland.

Förutom sol och bad njuter Sjölander, efter en lång rehabperiod, även att vara tillbaka i lätt fotbollsträning.

– Jag kör passningsspel och skott själv med en tränare, men jag vill inte köra det med laget än. Jag vill vara 110 procent när jag gör något. Just nu kör jag teknik och uppvärmning med laget, sen ska vi stegra.

Hur känns det att vara tillbaka på planen?

– Det känns hur bra som helst. Det är där jag vill vara och det är skönt att allt slit har gett resultat liksom.

Som om inte skadefrånvaro varit tillräckligt tuff i sig har Sjölander även maktlöst tvingats titta på när hennes jumbolag har förlorat sex av sju matcher.

Karlskogaforwarden är dock säker på en vändning i höst och själv fortsätter hon jobba stenhårt med målet att så snart som möjligt få uppleva matchspänning.

– Jag ska bli helt återställd, det är planen. Sjukgymnasten säger väl att jag ska vara frisk i oktober, ett år efter det hände. Jag själv känner väl att det kommer gå snabbare än så, men jag kommer inte köra förrän hon ger mig klartecken.

Elins personliga målsättning är att göra en match innan säsongsslutet.

– Det var jättetråkigt att det hände just nu, jag kände mig på topp. Men nu får vi hoppas på lite tur i stället, säger Rävåsenprodukten och skrattar lätt.