2015-06-25 19:25

2015-06-25 20:22

"Det är stendött på marknaden"

ISHOCKEY: Bengt-Åke inställd på en lugn sommar och höst

I april tvingades Bengt-Åke Gustafsson, trots att han förde upp laget till högstadivisionen, lämna sitt uppdrag som tränare i Langnau. Som om det inte vore tufft nog skickades han även ut på en nästintill obefintlig marknad.

– Vi har varit med i diskussioner, men har inte fått några anbud, säger hockeylegendaren.

Karlskogasonen Bengt-Åke Gustafsson tog över ett Langnau i kris i oktober 2013. OS-guldtränaren från 2006 vände trenden, slutade tvåa i grundserien och förlorade sedan snöpligt den sjunde och avgörande matchen i B-ligans slutspelsfinal.

Förra säsongen tog Langnau, med Bengt-Åkes son Anton som ledande center, ett nytt steg. Och det var inget litet sådant. Langnau vann grundserien med förkrossande 23 poängs marginal och 16 av 20 matcher i kvalet.

”Det är tragiskt”

Högstaligalaget Rapperswil besegrades enkelt med 4–0 i matcher i det sista kvalsteget – och återkomsten till A-ligan var ett faktum.

Men trots den stora framgången fick inte Bengt-Åke Gustafsson nytt förtroende som tränare.

– Det är tragiskt att det blev som det blev. Men det är bara sport och de hade bestämt sig för att gå en annan väg, säger Gustafsson.

Det låter som du har smällt det någorlunda nu?

– Ja, ja. Jag kan inte göra något åt det. Vi gjorde det vi skulle och lite till, så enkelt är det.

Dessvärre för Bengt-Åkes del så kan han inte göra något åt arbetsmarknaden heller. På grund av slutspelet fick Gustafsson beskedet sent och då hade den allra största delen av klubbarna redan gjort klart med tränare.

– Det är stendött på den biten. Det är en lugn marknad och jag är inställd på en lugn sommar och höst. Det händer alltid saker i oktober och november. Vi får vara med då och se om det dyker upp något intressant.

Har ni fått några anbud eller intresseförfrågningar över huvud taget?

– Vi har varit med i diskussioner på sina håll, men har inte fått några anbud.

Vill fortsätta träna

Bengt-Åke har vunnit SM, VM och OS som tränare. Men säsongens avancemang visar att han vill mer.

– Det är det man håller på för, framgångar. Jag kan inget annat heller egentligen, utan har hållit på med hockey i hela livet. Jag känner mig inte färdig på något sätt, utan vill fortsätta några år till.

Vad är det framför allt för jobb du letar efter?

– Jag vill fortsätta träna, det är det jag vill göra. Sen ska det vara rätt nivå och rätt miljö, självklart. Varje gång det kommer en förfrågan får man analysera och titta på utmaningen, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Karlskogasonen Bengt-Åke Gustafsson tog över ett Langnau i kris i oktober 2013. OS-guldtränaren från 2006 vände trenden, slutade tvåa i grundserien och förlorade sedan snöpligt den sjunde och avgörande matchen i B-ligans slutspelsfinal.

Förra säsongen tog Langnau, med Bengt-Åkes son Anton som ledande center, ett nytt steg. Och det var inget litet sådant. Langnau vann grundserien med förkrossande 23 poängs marginal och 16 av 20 matcher i kvalet.

”Det är tragiskt”

Högstaligalaget Rapperswil besegrades enkelt med 4–0 i matcher i det sista kvalsteget – och återkomsten till A-ligan var ett faktum.

Men trots den stora framgången fick inte Bengt-Åke Gustafsson nytt förtroende som tränare.

– Det är tragiskt att det blev som det blev. Men det är bara sport och de hade bestämt sig för att gå en annan väg, säger Gustafsson.

Det låter som du har smällt det någorlunda nu?

– Ja, ja. Jag kan inte göra något åt det. Vi gjorde det vi skulle och lite till, så enkelt är det.

Dessvärre för Bengt-Åkes del så kan han inte göra något åt arbetsmarknaden heller. På grund av slutspelet fick Gustafsson beskedet sent och då hade den allra största delen av klubbarna redan gjort klart med tränare.

– Det är stendött på den biten. Det är en lugn marknad och jag är inställd på en lugn sommar och höst. Det händer alltid saker i oktober och november. Vi får vara med då och se om det dyker upp något intressant.

Har ni fått några anbud eller intresseförfrågningar över huvud taget?

– Vi har varit med i diskussioner på sina håll, men har inte fått några anbud.

Vill fortsätta träna

Bengt-Åke har vunnit SM, VM och OS som tränare. Men säsongens avancemang visar att han vill mer.

– Det är det man håller på för, framgångar. Jag kan inget annat heller egentligen, utan har hållit på med hockey i hela livet. Jag känner mig inte färdig på något sätt, utan vill fortsätta några år till.

Vad är det framför allt för jobb du letar efter?

– Jag vill fortsätta träna, det är det jag vill göra. Sen ska det vara rätt nivå och rätt miljö, självklart. Varje gång det kommer en förfrågan får man analysera och titta på utmaningen, säger Bengt-Åke Gustafsson.