2015-06-14 16:55

2015-06-14 22:03

Snart 90 år – still going strong

MOTORSPORT: Erik Berger körde sitt sista Velodromlopp

Legendaren Erik Berger fyller 90 år den 18 juli och är världens äldsta aktiva förare. Under helgen gjorde han sina sista lopp i Karlskoga och uppståndelsen kring legendaren har varit enorm.

– Det är kollosalt vilken uppståndelse det har blivit under den här helgen, det hade jag aldrig kunnat tänka mig, säger Erik Berger, som vill poängtera att det inte är hans sista lopp i karriären utan hans sista Velodromlopp.

– Många tror att detta är min sista tävling men så är de inte, jag kommer köra hela den här serien och kommer att delta i Falkenberg, Knutstorp och Mantorp.

Erik Berger körde sin första riktiga tävling år 1957 och har sedan dess haft en minst sagt lyckad karriär. Han kan stoltsera med tio SM-guld, sju silver och sju brons, lägg därtill att han vunnit Velodromloppet åtskilliga gånger.

– Mitt bäste minne från karriären är faktiskt här i Karlskoga, år 1968 när jag skulle köra Kanonloppet. Bilen gick sönder till tidsträningen så jag fick starta sist. I ledning fanns min största konkurrent, vän och stallkamrat Bosse Ljungfeldt. Efter några varv fick jag se honom stå still med motorproblem, då växte någonting inom mig, allting fungerade och jag körde förbi bil efter bil. Till slut stod jag som slutsegrare, det trodde jag aldrig!

Enorm uppståndelse

För två år sedan trodde han aldrig att det skulle bli en sådan här stor uppståndelse kring hans sista säsong som förare.

– Det känns nästan lite overkligt, detta är verkligen ett fint avslut på min karriär, säger Berger, som vill rikta ett stort tack till sin nuvarande stallchef Picko Troberg.

– Han har dragit i alla trådar och tillsammans med huvudsponsorn DHL gjort detta hur bra som helst. Vi har med oss ett kök, mekaniker och full utrusning.

Stor fest på hemmaplan

Den stora festen som Berger ser fram emot är naturligtvis den 18 juli, då ska han firas rejält på hemmaplan i Bengtsfors.

– Storgatan i Bengtsfors kommer att stängas av och kommunalrådet kommer att vara där. Min pappas företag fyller 100 år och tidningen Dalslänningen fyller 90. Det kommer att bjudas på en 100 meter långt tårta och en stor biltävling kommer att arrangeras, säger Berger.

I biltävlingen som kommer att innehålla 40 tävlande kommer, förutom Erik själv, även Janne ”Flash” Nilsson och Kenny Bräck att delta. När tidningen träffar Erik Berger under lördagen har han kört ett lopp och ligger på åttondeplats, något som han inte är nöjd med.

– Jag hoppas på att avancera och möjligen nå pallen men det ser tufft ut.

Några enstaka lopp återstår av en mycket framgångsrik karriär och Berger kommer inte att lägga sig på latsidan när sista loppet är kört i slutet av sommaren.

– Jag ska fortsätta att hålla mig i god form, motionera lagom, åka skidor, äta förståndigt och inte dricka kaffe, säger Erik Berger innan han ger sig ut till folkmassan som trängs utanför hans stall.

Erik Berger slutade på en femteplats i sin klass i sitt sista Velodromlopp.

Fredrik Narvelid

– Det är kollosalt vilken uppståndelse det har blivit under den här helgen, det hade jag aldrig kunnat tänka mig, säger Erik Berger, som vill poängtera att det inte är hans sista lopp i karriären utan hans sista Velodromlopp.

– Många tror att detta är min sista tävling men så är de inte, jag kommer köra hela den här serien och kommer att delta i Falkenberg, Knutstorp och Mantorp.

Erik Berger körde sin första riktiga tävling år 1957 och har sedan dess haft en minst sagt lyckad karriär. Han kan stoltsera med tio SM-guld, sju silver och sju brons, lägg därtill att han vunnit Velodromloppet åtskilliga gånger.

– Mitt bäste minne från karriären är faktiskt här i Karlskoga, år 1968 när jag skulle köra Kanonloppet. Bilen gick sönder till tidsträningen så jag fick starta sist. I ledning fanns min största konkurrent, vän och stallkamrat Bosse Ljungfeldt. Efter några varv fick jag se honom stå still med motorproblem, då växte någonting inom mig, allting fungerade och jag körde förbi bil efter bil. Till slut stod jag som slutsegrare, det trodde jag aldrig!

Enorm uppståndelse

För två år sedan trodde han aldrig att det skulle bli en sådan här stor uppståndelse kring hans sista säsong som förare.

– Det känns nästan lite overkligt, detta är verkligen ett fint avslut på min karriär, säger Berger, som vill rikta ett stort tack till sin nuvarande stallchef Picko Troberg.

– Han har dragit i alla trådar och tillsammans med huvudsponsorn DHL gjort detta hur bra som helst. Vi har med oss ett kök, mekaniker och full utrusning.

Stor fest på hemmaplan

Den stora festen som Berger ser fram emot är naturligtvis den 18 juli, då ska han firas rejält på hemmaplan i Bengtsfors.

– Storgatan i Bengtsfors kommer att stängas av och kommunalrådet kommer att vara där. Min pappas företag fyller 100 år och tidningen Dalslänningen fyller 90. Det kommer att bjudas på en 100 meter långt tårta och en stor biltävling kommer att arrangeras, säger Berger.

I biltävlingen som kommer att innehålla 40 tävlande kommer, förutom Erik själv, även Janne ”Flash” Nilsson och Kenny Bräck att delta. När tidningen träffar Erik Berger under lördagen har han kört ett lopp och ligger på åttondeplats, något som han inte är nöjd med.

– Jag hoppas på att avancera och möjligen nå pallen men det ser tufft ut.

Några enstaka lopp återstår av en mycket framgångsrik karriär och Berger kommer inte att lägga sig på latsidan när sista loppet är kört i slutet av sommaren.

– Jag ska fortsätta att hålla mig i god form, motionera lagom, åka skidor, äta förståndigt och inte dricka kaffe, säger Erik Berger innan han ger sig ut till folkmassan som trängs utanför hans stall.

Erik Berger slutade på en femteplats i sin klass i sitt sista Velodromlopp.

Fredrik Narvelid