2015-06-01 21:55

2015-06-01 21:55

Ayaz nöjd med säsongen

FOTBOLL: Tre starter för den tidigare DIF-nyckelspelaren under första halvåret i Gaziantepspor

LOVANDE. En riktigt bra start, två lite sämre och sex inhopp. Så sammanfattar Ferhad Ayaz sitt första halvår i turkiska ligatian Gaziantepspor.
– Tre starter hade jag inte förväntat mig. Det gick bra ett tag och sen har det gått helt okej, säger Ayaz.

Efter drygt tre månader av träning och inhopp fick Ayaz debutera från start i sin nya klubb i hemmamatchen mot Konyaspor den 17 april. Och det gick riktigt bra.

– Jag själv och många andra tyckte att jag gjorde en bra match och var en av lagets bästa spelare, säger Ayaz om sin insats i 1–1-matchen.

Huvudtränaren Okan Buruk hade testat många olika alternativ, men efter den här matchen hoppades Ayaz att han hade kopplat ett grepp om vänstermittfältsplatsen.

Blott nio dagar senare kom kallduschen. Gaziantepspor gästade storklubben Galatasaray, Ferhads favoritlag som barn, och den tidigare DIF-stjärnan ställdes helt utanför truppen.

– Jag blev chockad. Jag var en av de bästa spelarna på planen i den matchen och helgen efter var jag helt utanför.

En start var målet

Ayaz repade dock mod och noterade ett inhopp och två starter på de sista sex matcherna efter den snöpliga petningen. I fredags avslutade 20-åringen säsongen med en start i 1–1-matchen borta mot jumbon Balıkesirspor.

– Jag är faktiskt inte nöjd med de andra två starterna. Det kanske berodde på att jag var utanför truppen där, efter det har det känts lite jobbigt.

Vad tycker du om din debutsäsong i stort?

– Tre starter hade jag inte förväntat mig. Mitt mål var att starta en match innan ligan tog slut, så det var skönt att jag fick tre. Det gick bra ett tag och efter det har det gått helt okej.

Hur var det att ta steget från superettan till turkiska ligan?

– Det är skillnad, men det känns ändå inte som att jag har fått en riktig chans än. Men så är det – tränaren bestämmer och det är bara att kämpa, säger Ayaz vars lag länge hade chansen på Europa League-platserna men till sist slutade tia.

Nu har Ferhad inlett en månads semester med familjen i Kristinehamn. Den här perioden kommer, naturligtvis, även innehålla en hel del gästträning med kompisarna i Degerfors.

– Det känns skönt och bra att få komma hem. Det är stor skillnad att komma till Degerfors, man kan inte skoja så mycket därborta, säger Ayaz och skrattar.

Vill starta nästa säsong

Som liten tittade Ferhad mycket på turkiska ligan och när han skrev på för Gaziantepspor var det en dröm som gick i uppfyllelse. Men än är Ayaz, som har tre år kvar på kontraktet, långt från nöjd.

– Jag vet hur det är att spela där nu. Vi har spelat 34 omgångar och har inte spelat med samma trupp i någon match. Nästa säsong ska jag spela betydligt mer, mitt mål är att spela i varje match nästa år. Jag kommer kriga för att ta en startplats, säger Ayaz som hoppas få fortsätta njuta av DIF-framgångar under semestern.

– Det är en jämn serie i år, tidigare har man nästan vetat vilka tre som kommer vara i toppen. Nu känns det som vilket som helst av topplagen kan vinna. Degerfors har en bra chans, varför inte? frågar sig Ayaz.

Efter drygt tre månader av träning och inhopp fick Ayaz debutera från start i sin nya klubb i hemmamatchen mot Konyaspor den 17 april. Och det gick riktigt bra.

– Jag själv och många andra tyckte att jag gjorde en bra match och var en av lagets bästa spelare, säger Ayaz om sin insats i 1–1-matchen.

Huvudtränaren Okan Buruk hade testat många olika alternativ, men efter den här matchen hoppades Ayaz att han hade kopplat ett grepp om vänstermittfältsplatsen.

Blott nio dagar senare kom kallduschen. Gaziantepspor gästade storklubben Galatasaray, Ferhads favoritlag som barn, och den tidigare DIF-stjärnan ställdes helt utanför truppen.

– Jag blev chockad. Jag var en av de bästa spelarna på planen i den matchen och helgen efter var jag helt utanför.

En start var målet

Ayaz repade dock mod och noterade ett inhopp och två starter på de sista sex matcherna efter den snöpliga petningen. I fredags avslutade 20-åringen säsongen med en start i 1–1-matchen borta mot jumbon Balıkesirspor.

– Jag är faktiskt inte nöjd med de andra två starterna. Det kanske berodde på att jag var utanför truppen där, efter det har det känts lite jobbigt.

Vad tycker du om din debutsäsong i stort?

– Tre starter hade jag inte förväntat mig. Mitt mål var att starta en match innan ligan tog slut, så det var skönt att jag fick tre. Det gick bra ett tag och efter det har det gått helt okej.

Hur var det att ta steget från superettan till turkiska ligan?

– Det är skillnad, men det känns ändå inte som att jag har fått en riktig chans än. Men så är det – tränaren bestämmer och det är bara att kämpa, säger Ayaz vars lag länge hade chansen på Europa League-platserna men till sist slutade tia.

Nu har Ferhad inlett en månads semester med familjen i Kristinehamn. Den här perioden kommer, naturligtvis, även innehålla en hel del gästträning med kompisarna i Degerfors.

– Det känns skönt och bra att få komma hem. Det är stor skillnad att komma till Degerfors, man kan inte skoja så mycket därborta, säger Ayaz och skrattar.

Vill starta nästa säsong

Som liten tittade Ferhad mycket på turkiska ligan och när han skrev på för Gaziantepspor var det en dröm som gick i uppfyllelse. Men än är Ayaz, som har tre år kvar på kontraktet, långt från nöjd.

– Jag vet hur det är att spela där nu. Vi har spelat 34 omgångar och har inte spelat med samma trupp i någon match. Nästa säsong ska jag spela betydligt mer, mitt mål är att spela i varje match nästa år. Jag kommer kriga för att ta en startplats, säger Ayaz som hoppas få fortsätta njuta av DIF-framgångar under semestern.

– Det är en jämn serie i år, tidigare har man nästan vetat vilka tre som kommer vara i toppen. Nu känns det som vilket som helst av topplagen kan vinna. Degerfors har en bra chans, varför inte? frågar sig Ayaz.