2015-05-22 14:01

2015-05-22 15:58

Junior-VM-center till BIK

ISHOCKEY: Stjärnämnet lånas hela säsongen från Frölunda

Stjärnämnet Christoffer Ehn, 19, lånas hela kommande säsong av BIK Karlskoga. Juniorlandslagscentern har Frölunda som klubbadress.
– Han är en mycket intressant förstärkning, säger BIK:s klubbchef Torsten Yngveson.

Lidköpingskillen Christoffer Ehn, som började karriären i Skara och hann med ett år i Skövde innan han började på hockeygymnasiet i Göteborg, fick redan förrförra säsongen chansen att vara med i Frölunda i samband med två SHL-matcher. Det gångna spelåret deltog han i sex matcher i grundserien och tio i slutspelet, där Frölunda gick till semifinal.

– Inte minst i slutspelet var han riktigt bra, tycker Frölundas sportchef Christian Lechtaler.

Ligans bäste forward

I J20-laget, som tog SM-silver, underströk Ehn att han är en producerande spelare. På 40 matcher i superelitserien svarade han för 36 poäng (12 mål och 24 målgivande passningar). Ehn var bäste forward i ligan och hade i fortsättningsserien bäst plus minus-statistik (mål som spelaren är inne på framåt respektive bakåt).

Även om han har ett år kvar som junior blev han redan i vintras uttagen i den svenska truppen till junior-VM. Sverige placerade sig då fyra i Kanada. Ehn spelade i fjärdekedjan där hans roll framför allt var defensiv.

Tingad av stjärnlag

I förra sommarens NHL-draft tingades han i fjärde rundan av stjärnlaget Detroit, som 106:e spelare.

– Det är är en välutbildad spelare med mycket goda utvecklingsmöjligheter. Vi både hoppas och tror att han kommer att tillföra oss mycket samtidigt som han kan ta stora steg framåt i sin utveckling genom mycket speltid och stort förtroende, säger Torsten Yngveson.

”Fantastisk karaktär”

Ehn är en storväxt center; 191 centimeter lång och väger 85 kilo, enligt eliteprospects.com

– Christoffer har en fantastisk karaktär, inte minst. Han är seriös och noggrann, kan spela i både powerplay och boxplay och är en spelartyp och människa som gör sina lagkompisar bättre. I vårt J20-lag var han kapten, säger Christian Lechtaler.

– Varför lånar vi då ut honom när jag sprider lovord kring honom? Jo, det är för att det kan bli trångt om istid hos oss med tanke på att han bara är i början av sin karaktär. I BIK hoppas vi att han ska få en lite större roll och att få större ansvar vilket gör att han blir redo att ta nästa steg och längre fram etablera sig hos oss i SHL. Jag ser det inte alls som någon omöjlighet att han till och med når NHL, tillägger Frölundas sportchef.

Läget i BIK-truppen

Läget i BIK:s trupp – målvakter: Emil Kruse och Joel Gistedt (ny från Leksand)

Backar: Victor Berglind (ny från Oskarshamn), Theodor Lennström (ny från AIK), Martin Thelander, Jens Skålberg, Oskar Carlsson, Viktor Lang och Henrik Larsson.

Forwards/centrar: Marcus Nilsson, Gustaf Thorell, Christian Berglund, Fredrik Höggren, Alexander Holmberg, Mikael Eriksson, Daniel Wessner, Juliuz Persson, Johan Nilsson, Adam Estoclet (Rungsted, Danmark), Christoffer Ehn (lån från Frölunda).

Från förra säsongens lag har tre spelare slutat: backen Fredrik Ericson, backen/centern Björn Kindahl och forwarden Kristofer Näslund.

Lämnat: Alexander Yttterell (back, Leksand), Adam Åkesson (back, Tingsryd), Jesper Olofsson (forward, Karlskrona), Linus Fröberg (center, Växjö) och Anton Holm (forward, Södertälje).

Lidköpingskillen Christoffer Ehn, som började karriären i Skara och hann med ett år i Skövde innan han började på hockeygymnasiet i Göteborg, fick redan förrförra säsongen chansen att vara med i Frölunda i samband med två SHL-matcher. Det gångna spelåret deltog han i sex matcher i grundserien och tio i slutspelet, där Frölunda gick till semifinal.

– Inte minst i slutspelet var han riktigt bra, tycker Frölundas sportchef Christian Lechtaler.

Ligans bäste forward

I J20-laget, som tog SM-silver, underströk Ehn att han är en producerande spelare. På 40 matcher i superelitserien svarade han för 36 poäng (12 mål och 24 målgivande passningar). Ehn var bäste forward i ligan och hade i fortsättningsserien bäst plus minus-statistik (mål som spelaren är inne på framåt respektive bakåt).

Även om han har ett år kvar som junior blev han redan i vintras uttagen i den svenska truppen till junior-VM. Sverige placerade sig då fyra i Kanada. Ehn spelade i fjärdekedjan där hans roll framför allt var defensiv.

Tingad av stjärnlag

I förra sommarens NHL-draft tingades han i fjärde rundan av stjärnlaget Detroit, som 106:e spelare.

– Det är är en välutbildad spelare med mycket goda utvecklingsmöjligheter. Vi både hoppas och tror att han kommer att tillföra oss mycket samtidigt som han kan ta stora steg framåt i sin utveckling genom mycket speltid och stort förtroende, säger Torsten Yngveson.

”Fantastisk karaktär”

Ehn är en storväxt center; 191 centimeter lång och väger 85 kilo, enligt eliteprospects.com

– Christoffer har en fantastisk karaktär, inte minst. Han är seriös och noggrann, kan spela i både powerplay och boxplay och är en spelartyp och människa som gör sina lagkompisar bättre. I vårt J20-lag var han kapten, säger Christian Lechtaler.

– Varför lånar vi då ut honom när jag sprider lovord kring honom? Jo, det är för att det kan bli trångt om istid hos oss med tanke på att han bara är i början av sin karaktär. I BIK hoppas vi att han ska få en lite större roll och att få större ansvar vilket gör att han blir redo att ta nästa steg och längre fram etablera sig hos oss i SHL. Jag ser det inte alls som någon omöjlighet att han till och med når NHL, tillägger Frölundas sportchef.

Läget i BIK-truppen

Läget i BIK:s trupp – målvakter: Emil Kruse och Joel Gistedt (ny från Leksand)

Backar: Victor Berglind (ny från Oskarshamn), Theodor Lennström (ny från AIK), Martin Thelander, Jens Skålberg, Oskar Carlsson, Viktor Lang och Henrik Larsson.

Forwards/centrar: Marcus Nilsson, Gustaf Thorell, Christian Berglund, Fredrik Höggren, Alexander Holmberg, Mikael Eriksson, Daniel Wessner, Juliuz Persson, Johan Nilsson, Adam Estoclet (Rungsted, Danmark), Christoffer Ehn (lån från Frölunda).

Från förra säsongens lag har tre spelare slutat: backen Fredrik Ericson, backen/centern Björn Kindahl och forwarden Kristofer Näslund.

Lämnat: Alexander Yttterell (back, Leksand), Adam Åkesson (back, Tingsryd), Jesper Olofsson (forward, Karlskrona), Linus Fröberg (center, Växjö) och Anton Holm (forward, Södertälje).