2015-04-13 15:22

2015-04-13 15:22

Nordiskt guld för stark Mia Karlsson

KARATE: Imponerande insats även av silvermedaljören Adam Palonen

Kuniba Kai Degerfors Mia Karlsson drömmer om att bli världsmästare i kata. I helgen tog hon ett betydande steg på vägen via NM-guldet på Island.
– Klart det är en stor prestation. Det känns jättebra, säger Karlsson.

Förra året åkte regerande bronsmedaljören Mia Karlsson ur NM redan i första omgången.

Helgens äventyr började betydligt bättre för Kuniba Kai Degerfors katalöfte. Efter tre stabila segrar väntade första senior NM-finalen mot danskan Caroline Dalgård. Där gjorde hon ett misstag som påverkade matchutvecklingen negativt.

– Jag tappade balansen lite, vilket inte är jättebra. Då åker man ofta på poäng, säger Karlsson.

20-åringen kom dock tillbaka på ett imponerande sätt. Segersiffrorna skrevs till 3–2 och en av karriärens största framgångar hittills var ett faktum.

– Det gick bra i finalen, jag var ändå så pass mycket bättre att jag lyckades vinna. Men hon jag mötte var duktig, en väldigt värdig motståndare.

Hur känns det att vara bäst i Norden?

– Det här är verkligen ett steg i rätt riktning för mig som siktar högre. Vill man nå det större måste man först nå högst i Sverige och nu blev det ytterligare ett steg. Klart det är en stor prestation, det känns jättebra, säger Mia Karlsson som även vann dubbla SM-guld i slutet av mars och har VM-guld som sitt stora karriärmål.

Hur tänkte du kring guld på förhand?

– Med tanke på att jag åkte ut i första matchen förra året tänkte jag inte så mycket på det. Men jag visste att jag hade ganska bra form från SM. Jag tog en match i taget, men självklart vill alla som är där ta guldet.

Mia avslutar nu sin framgångsrika tävlingssäsong med DM den 25 april. Efter det väntar en tids hårdträning inför nya stora tävlingar, däribland EM nästa vår.

– Vissa delar kändes bra i helgen och andra mindre bra. Jag vet att jag kan bättre än jag presterade och det känns på sätt och vis bra, då har jag mer att ge, säger Mia.

– Jag presterar på en nivå på träning och sedan lite sämre på match, det är det mentala. Jag vill få ut tävlingsmomentet exakt likadant som på träning.

Siktar du på att erövra Europa nu?

– Självklart ska jag försöka med det. Målet är EM, men då måste man träna hårt också, säger NM-guldmedaljören som innan EM kommer utmana världseliten i ett par Premier League-tävlingar.

Silver av Adam Palonen

Mia Karlsson var långt från ensam om att försvara 0586-områdets färger på ett imponerande sätt. Karlskogasonen Adam Palonen, som för två helger sedan tog JSM-brons, slog nu till med ett juniorsilver i kumitedisciplinen för minus 76 kilo.

Att 17-åringen, som numera tävlar för karategymnasiet i Stockholm, gjorde sin första karateträning för drygt två och ett halvt år sedan gör knappast prestationen mindre imponerande.

Förra året åkte regerande bronsmedaljören Mia Karlsson ur NM redan i första omgången.

Helgens äventyr började betydligt bättre för Kuniba Kai Degerfors katalöfte. Efter tre stabila segrar väntade första senior NM-finalen mot danskan Caroline Dalgård. Där gjorde hon ett misstag som påverkade matchutvecklingen negativt.

– Jag tappade balansen lite, vilket inte är jättebra. Då åker man ofta på poäng, säger Karlsson.

20-åringen kom dock tillbaka på ett imponerande sätt. Segersiffrorna skrevs till 3–2 och en av karriärens största framgångar hittills var ett faktum.

– Det gick bra i finalen, jag var ändå så pass mycket bättre att jag lyckades vinna. Men hon jag mötte var duktig, en väldigt värdig motståndare.

Hur känns det att vara bäst i Norden?

– Det här är verkligen ett steg i rätt riktning för mig som siktar högre. Vill man nå det större måste man först nå högst i Sverige och nu blev det ytterligare ett steg. Klart det är en stor prestation, det känns jättebra, säger Mia Karlsson som även vann dubbla SM-guld i slutet av mars och har VM-guld som sitt stora karriärmål.

Hur tänkte du kring guld på förhand?

– Med tanke på att jag åkte ut i första matchen förra året tänkte jag inte så mycket på det. Men jag visste att jag hade ganska bra form från SM. Jag tog en match i taget, men självklart vill alla som är där ta guldet.

Mia avslutar nu sin framgångsrika tävlingssäsong med DM den 25 april. Efter det väntar en tids hårdträning inför nya stora tävlingar, däribland EM nästa vår.

– Vissa delar kändes bra i helgen och andra mindre bra. Jag vet att jag kan bättre än jag presterade och det känns på sätt och vis bra, då har jag mer att ge, säger Mia.

– Jag presterar på en nivå på träning och sedan lite sämre på match, det är det mentala. Jag vill få ut tävlingsmomentet exakt likadant som på träning.

Siktar du på att erövra Europa nu?

– Självklart ska jag försöka med det. Målet är EM, men då måste man träna hårt också, säger NM-guldmedaljören som innan EM kommer utmana världseliten i ett par Premier League-tävlingar.

Silver av Adam Palonen

Mia Karlsson var långt från ensam om att försvara 0586-områdets färger på ett imponerande sätt. Karlskogasonen Adam Palonen, som för två helger sedan tog JSM-brons, slog nu till med ett juniorsilver i kumitedisciplinen för minus 76 kilo.

Att 17-åringen, som numera tävlar för karategymnasiet i Stockholm, gjorde sin första karateträning för drygt två och ett halvt år sedan gör knappast prestationen mindre imponerande.