2015-03-19 20:18

2015-03-19 20:18

Spelare åtalas för våldsam spark på fotbollsplanen

FOTBOLL: Är misstänkt för misshandel

Nu åtalas en fotbollsspelare i 25-årsåldern för misshandel på fotbollsplanen.
Enligt åklagaren har han medvetet sparkat en motståndare på benet så illa att benet gick av.
– Jag vill påstå att det här är väldigt ovanligt, säger Anders Hübinette, förbundsjurist i Svenska Fotbollförbundet.

Det handlar om en händelse i en fotbollsmatch förra våren mellan östvärmländska division 7-klubbar som nu får ett rättsligt efterspel. En av spelarna, en man i 25-årsåldern, ska enligt åtalet ha sparkat en motståndare på benet så att smärta och benbrott uppstod.

Den åtalade medger de faktiska omständigheterna, men nekar till brott då han hävdar att det var en kampsituation och naturlig del av spelet.

Åklagarens åsikt är att den åtalade spelaren hade uppsåt att sparka motståndaren. Flera vittnen kommer att höras i rättegången, bland annat domaren i den aktuella matchen.

Väldigt ovanligt

– Killen som utdelat tacklingen tycker nog att det var en kampsituation och tycker det är tufft att jag åtalar honom för misshandel, säger kammaråklagare Ola Lavie till Värmlandsnytt. Men man ska ju inte behöva utsätta sig för att bryta benet illa, när man ställer sig på en fotbollsplan.

Att en fotbollsspelare nu är misstänkt för misshandel efter en sådan här händelse är mycket uppseendeväckande.

– Jag vill påstå att det är väldigt ovanligt med åtal för den typen av förseelser. När det blivit åtal i fotbollsmatcher är det ofta regelrätta slagsmål. Jag vågar inte säga om det förekommit tidigare, men det är i alla fall väldigt ovanligt, säger Anders Hübinette, förbundsjurist i Svenska Fotbollförbundet.

”Kan inte tolereras”

Fotbollen har sitt eget bestraffningssystem.

– I de flesta fall tycker vi att det som sker på fotbollsplanen ska bedömas av domare eller våra disciplinorgan, men när rättsväsendet gör bedömningen att det är brott mot allmän lag, till exempel då en misshandel, måste det förstås ha sin gång, säger Anders Hübinette.

Han fortsätter:

– Begås det brott på fotbollsplanerna välkomnar vi absolut att det blir polisanmält och en sak för åklagare och domstol. Sådana handlingar kan inte tolereras och då handlar det inte bara om fotbollen utan är en sak även för rättsväsendet.

Anders Hübinette berättar att det handlar om två parallella processer, fotbollen och rättsväsendet, och att det inte är några konstigheter.

– Händer det en sådan här sak får spelaren en bestraffning av fotbollens disciplinorgan och blir avstängd en tid, och får samtidigt påföljd i allmän domstol.

”Viktigt fall”

Annelie Larsson, ordförande i Värmlands fotbollförbund, säger så här till Värmlandsnytt:

– Det är ett viktigt fall. Blir det fällande dom, kan en spelare känna att det finns ytterligare en instans att vända sig till. Om tingsrätten friar, så vet vi att det inte tjänar något till att söka samhällets rättvisa, en civil rättvisa.

Det handlar om en händelse i en fotbollsmatch förra våren mellan östvärmländska division 7-klubbar som nu får ett rättsligt efterspel. En av spelarna, en man i 25-årsåldern, ska enligt åtalet ha sparkat en motståndare på benet så att smärta och benbrott uppstod.

Den åtalade medger de faktiska omständigheterna, men nekar till brott då han hävdar att det var en kampsituation och naturlig del av spelet.

Åklagarens åsikt är att den åtalade spelaren hade uppsåt att sparka motståndaren. Flera vittnen kommer att höras i rättegången, bland annat domaren i den aktuella matchen.

Väldigt ovanligt

– Killen som utdelat tacklingen tycker nog att det var en kampsituation och tycker det är tufft att jag åtalar honom för misshandel, säger kammaråklagare Ola Lavie till Värmlandsnytt. Men man ska ju inte behöva utsätta sig för att bryta benet illa, när man ställer sig på en fotbollsplan.

Att en fotbollsspelare nu är misstänkt för misshandel efter en sådan här händelse är mycket uppseendeväckande.

– Jag vill påstå att det är väldigt ovanligt med åtal för den typen av förseelser. När det blivit åtal i fotbollsmatcher är det ofta regelrätta slagsmål. Jag vågar inte säga om det förekommit tidigare, men det är i alla fall väldigt ovanligt, säger Anders Hübinette, förbundsjurist i Svenska Fotbollförbundet.

”Kan inte tolereras”

Fotbollen har sitt eget bestraffningssystem.

– I de flesta fall tycker vi att det som sker på fotbollsplanen ska bedömas av domare eller våra disciplinorgan, men när rättsväsendet gör bedömningen att det är brott mot allmän lag, till exempel då en misshandel, måste det förstås ha sin gång, säger Anders Hübinette.

Han fortsätter:

– Begås det brott på fotbollsplanerna välkomnar vi absolut att det blir polisanmält och en sak för åklagare och domstol. Sådana handlingar kan inte tolereras och då handlar det inte bara om fotbollen utan är en sak även för rättsväsendet.

Anders Hübinette berättar att det handlar om två parallella processer, fotbollen och rättsväsendet, och att det inte är några konstigheter.

– Händer det en sådan här sak får spelaren en bestraffning av fotbollens disciplinorgan och blir avstängd en tid, och får samtidigt påföljd i allmän domstol.

”Viktigt fall”

Annelie Larsson, ordförande i Värmlands fotbollförbund, säger så här till Värmlandsnytt:

– Det är ett viktigt fall. Blir det fällande dom, kan en spelare känna att det finns ytterligare en instans att vända sig till. Om tingsrätten friar, så vet vi att det inte tjänar något till att söka samhällets rättvisa, en civil rättvisa.