2015-02-18 21:47

2015-02-18 21:47

Jonsson om debuten i SHL

ISHOCKEY: Karlskogakillen var en av linjemännen i mötet mellan HV 71 och Djurgården

Fick chansen. Karlskogakillen Gustav Jonsson gjorde debut som linjeman i SHL i matchen mellan HV 71 och Djurgården.

Dagen efter kan han konstatera att premiären verkligen gav mersmak.
– Riktigt kul att få chansen. Målet är att bli ordinarie i SHL, säger Gustav Jonsson.

Karlskogingen Gustav Jonsson, 25, gjorde sin första match som linjeman i hockeyallsvenskan den 19 september 2012.

Nu i tisdags fick han kliva in i hockeyns finrum när han gjorde sin premiär i SHL. Han var en av linjemännen när HV 71 vann över Djurgården med 4–0. Patrik Sjöberg och Mikael Sjöqvist var huvuddomare och Gustav Jonsson delade linjeman-ansvaret med Tobias Haster.

– Det känns jäkligt roligt att ha gjort det här. Jag är en erfarenhet rikare och det känns riktigt kul, säger Gustav Jonsson.

”Lite nervös”

Debuten i SHL innebar förstås en del nerver.

– Klart att jag var lite nervös. Det är nytt folk, både de man dömer med och domarcoacherna på läktaren, och första tio minuterna var jag väldigt inne i mitt och kunde inte njuta av stämningen i hallen. Men ju längre tid som gick desto mer kunde jag ta in allt och njuta, säger Gustav Jonsson.

– Jag fick väldigt bra uppbackning av huvuddomarna. När man dömer med så bra domare som man gör i en SHL-match är det inte svårt att komma som ny.

Skillnader

Jonsson beskriver sin premiärmatch som en väldigt snäll match utan svåra situationer eller gruff.

Vad säger du om din insats?

– Överlag kändes det okej. Men jag gjorde en tabbe som hela hallen vet om... Jag blåste för sex man när det inte var det. Det var en viktig match nu när jag fick chansen och det kändes jobbigt först, men huvuddomarna tog min rygg och det blev rätt i slutänden. Fel kommer alltid att hända, men det viktiga är att det blir rätt till slut.

Hur ser du på skillnaden mellan allsvenskan och SHL?

– Nu har jag ju bara en SHL-match att jämföra med, men utifrån den tycker jag att det verkar lite proffsigare i SHL där det ofta är lite mer rutinerade killar. Spelarna där kör sitt och vi vårt. I allsvenskan är de framme och tjatar lite mer. Jag tror att ju högre upp man är, desto mer fokus är det på spelet och mindre på domarna, säger Jonsson.

– Med fyrdomarsystemet i SHL blir det nog mer att spelarna går till huvuddomarna. I allsvenskan får linjemännen ta mer snack då det bara är tre domare. I SHL känner dessutom inte spelarna mig och åker därför till huvuddomaren. I allsvenskan har jag träffat spelarna mer och blivit lite ”tjenis” med dem och då tenderar de att komma fram mer.

Spelmässigt säger han så här om skillnaderna:

– Tempot i skridskoåkningen är ganska lika, men passningstempot och spelvändningar går snabbare i SHL. Detsamma gäller när SHL-lagen får tryck i anfallszon.

Sedan debuten i hockeyallsvenskan 2012 är han, inklusive träningsmatcher, uppe i runt 80–90 allsvenska matcher som linjeman.

Nästa match – BIK

– Just nu är jag allsvensk linjeman. Det är bara en match jag gjort i SHL och jag vet inte när, eller om, jag får chansen igen. Men målet är att bli ordinarie i SHL. Det gäller att göra varje match så bra jag kan och hoppas att de som bestämmer gillar det jag gör, säger Jonsson.

I dagsläget har han ingen match inbokad i SHL. På schemat härnäst väntar dock en för Karlskoga-publiken mycket intressant match...

– Min nästa match blir i Västerås på fredag när BIK Karlskoga gästar. Ute på isen spelar det ingen roll alls vilka lag som spelar.

Karlskogingen Gustav Jonsson, 25, gjorde sin första match som linjeman i hockeyallsvenskan den 19 september 2012.

Nu i tisdags fick han kliva in i hockeyns finrum när han gjorde sin premiär i SHL. Han var en av linjemännen när HV 71 vann över Djurgården med 4–0. Patrik Sjöberg och Mikael Sjöqvist var huvuddomare och Gustav Jonsson delade linjeman-ansvaret med Tobias Haster.

– Det känns jäkligt roligt att ha gjort det här. Jag är en erfarenhet rikare och det känns riktigt kul, säger Gustav Jonsson.

”Lite nervös”

Debuten i SHL innebar förstås en del nerver.

– Klart att jag var lite nervös. Det är nytt folk, både de man dömer med och domarcoacherna på läktaren, och första tio minuterna var jag väldigt inne i mitt och kunde inte njuta av stämningen i hallen. Men ju längre tid som gick desto mer kunde jag ta in allt och njuta, säger Gustav Jonsson.

– Jag fick väldigt bra uppbackning av huvuddomarna. När man dömer med så bra domare som man gör i en SHL-match är det inte svårt att komma som ny.

Skillnader

Jonsson beskriver sin premiärmatch som en väldigt snäll match utan svåra situationer eller gruff.

Vad säger du om din insats?

– Överlag kändes det okej. Men jag gjorde en tabbe som hela hallen vet om... Jag blåste för sex man när det inte var det. Det var en viktig match nu när jag fick chansen och det kändes jobbigt först, men huvuddomarna tog min rygg och det blev rätt i slutänden. Fel kommer alltid att hända, men det viktiga är att det blir rätt till slut.

Hur ser du på skillnaden mellan allsvenskan och SHL?

– Nu har jag ju bara en SHL-match att jämföra med, men utifrån den tycker jag att det verkar lite proffsigare i SHL där det ofta är lite mer rutinerade killar. Spelarna där kör sitt och vi vårt. I allsvenskan är de framme och tjatar lite mer. Jag tror att ju högre upp man är, desto mer fokus är det på spelet och mindre på domarna, säger Jonsson.

– Med fyrdomarsystemet i SHL blir det nog mer att spelarna går till huvuddomarna. I allsvenskan får linjemännen ta mer snack då det bara är tre domare. I SHL känner dessutom inte spelarna mig och åker därför till huvuddomaren. I allsvenskan har jag träffat spelarna mer och blivit lite ”tjenis” med dem och då tenderar de att komma fram mer.

Spelmässigt säger han så här om skillnaderna:

– Tempot i skridskoåkningen är ganska lika, men passningstempot och spelvändningar går snabbare i SHL. Detsamma gäller när SHL-lagen får tryck i anfallszon.

Sedan debuten i hockeyallsvenskan 2012 är han, inklusive träningsmatcher, uppe i runt 80–90 allsvenska matcher som linjeman.

Nästa match – BIK

– Just nu är jag allsvensk linjeman. Det är bara en match jag gjort i SHL och jag vet inte när, eller om, jag får chansen igen. Men målet är att bli ordinarie i SHL. Det gäller att göra varje match så bra jag kan och hoppas att de som bestämmer gillar det jag gör, säger Jonsson.

I dagsläget har han ingen match inbokad i SHL. På schemat härnäst väntar dock en för Karlskoga-publiken mycket intressant match...

– Min nästa match blir i Västerås på fredag när BIK Karlskoga gästar. Ute på isen spelar det ingen roll alls vilka lag som spelar.