2015-02-17 16:12

2015-02-17 16:12

Poängkungen Jatko sugen på norsk titel

INNEBANDY: Karlskoga IB-produkten Robin Jatko visar storform i norska elitserien

Åtta i seriens poängliga och tolv mål på de senaste fem matcherna. Traktens mest framträdande innebandyspelare Robin Jatko storspelar i norska elitserien.
– Poängmässigt ser det här ut att bli min bästa säsong. I alla fall i Norge, säger Sarpsborgspelaren.

Kommer ni ihåg Robin Jatko? Den hårt arbetande tvåvägsspelaren som 2008-2009 gjorde fantastiska 56 poäng på 18 matcher när Karlskoga IB tog det efterlängtade steget tillbaka till division 2?

Sedan vintern 2013 har närområdets mest framträdande spelare gjort sina poäng i norska elitserielaget Sarpsborg.

– Jag hade precis avslutat studierna i Sverige och skulle flytta till Kalifornien och plugga där ett halvår. Precis innan jag skulle åka ringde Sarpsborg och frågade om jag var intresserad när jag kom tillbaka till Sverige, berättar Jatko.

– Jag hade inget som band mig till Sverige så jag tänkte ”varför inte?”, säger den tidigare KIB-kaptenen som innan flytten gjorde 131 poäng på tre säsonger i Örebroklubben Lillån och starkt bidrog till att laget tog sig tillbaka till andradivisionen.

En match från final

Socialt sett fick Jatko jobb på Gate Security AS och i dag är han ansvarig för företagets säljavdelning. Föga överraskande lossnade det även snabbt på innebandyplanen.

Förra säsongen, som var 28-åringens första hela säsong i Norge, blev han offensivt sett seriens 19:e bäste poänggörare med 25 mål och 21 assist.

Hans sju slutspelsmål bidrog också till att Sarpsborg tvingade fram en femte och avgörande semifinal mot Osloklubben Tunet. Där föll Jatko och hans lagkamrater med 3–4.

– Det var tungt, riktigt tungt. Klart det hade varit kul att spela en final med så mycket folk (1008 mellan Sleivik och Tunet) och matchen direktsänds på tv också.

Jatko utmärkte sig redan i fjol. Den här säsongen har han tagit sitt spel ytterligare en nivå framåt. Trots att det har gått sämre för laget har Sarpsborgs poängkung noterats för 24 mål och 20 assist, vilket innebär en åttondeplats i hela seriens poängliga.

– Poängmässigt ser det här ut att bli min bästa säsong någonsin. I alla fall i Norge.

Hur känner man sig när det går så här bra?

– Det är jättekul. Det är därför jag är här – för att bidra. Det är begränsat med platser för utländska spelare och klubbarna vill självklart att de spelare de tar in ska prestera.

Vill vinna norskt guld

Jatko har fört sitt Sarpsborg till ytterligare ett slutspel, som drar i gång efter sjunde mars. Men den här gången är inte förhoppningarna lika stora.

– Realistiskt ska vi vara extremt nöjda om vi tar oss förbi kvartsfinalen.

För egen del då – vad har du kvar för ambitioner?

– Man börjar ju bli till åren, 29 i år... Men jag kommer fortsätta spela på så hög nivå som möjligt så länge jag känner att kroppen håller. Jag vet inte hur länge jag blir kvar i Norge, jag är lite sugen på att prova Oslo också. Det vore kul att vinna en titel här.

Kommer ni ihåg Robin Jatko? Den hårt arbetande tvåvägsspelaren som 2008-2009 gjorde fantastiska 56 poäng på 18 matcher när Karlskoga IB tog det efterlängtade steget tillbaka till division 2?

Sedan vintern 2013 har närområdets mest framträdande spelare gjort sina poäng i norska elitserielaget Sarpsborg.

– Jag hade precis avslutat studierna i Sverige och skulle flytta till Kalifornien och plugga där ett halvår. Precis innan jag skulle åka ringde Sarpsborg och frågade om jag var intresserad när jag kom tillbaka till Sverige, berättar Jatko.

– Jag hade inget som band mig till Sverige så jag tänkte ”varför inte?”, säger den tidigare KIB-kaptenen som innan flytten gjorde 131 poäng på tre säsonger i Örebroklubben Lillån och starkt bidrog till att laget tog sig tillbaka till andradivisionen.

En match från final

Socialt sett fick Jatko jobb på Gate Security AS och i dag är han ansvarig för företagets säljavdelning. Föga överraskande lossnade det även snabbt på innebandyplanen.

Förra säsongen, som var 28-åringens första hela säsong i Norge, blev han offensivt sett seriens 19:e bäste poänggörare med 25 mål och 21 assist.

Hans sju slutspelsmål bidrog också till att Sarpsborg tvingade fram en femte och avgörande semifinal mot Osloklubben Tunet. Där föll Jatko och hans lagkamrater med 3–4.

– Det var tungt, riktigt tungt. Klart det hade varit kul att spela en final med så mycket folk (1008 mellan Sleivik och Tunet) och matchen direktsänds på tv också.

Jatko utmärkte sig redan i fjol. Den här säsongen har han tagit sitt spel ytterligare en nivå framåt. Trots att det har gått sämre för laget har Sarpsborgs poängkung noterats för 24 mål och 20 assist, vilket innebär en åttondeplats i hela seriens poängliga.

– Poängmässigt ser det här ut att bli min bästa säsong någonsin. I alla fall i Norge.

Hur känner man sig när det går så här bra?

– Det är jättekul. Det är därför jag är här – för att bidra. Det är begränsat med platser för utländska spelare och klubbarna vill självklart att de spelare de tar in ska prestera.

Vill vinna norskt guld

Jatko har fört sitt Sarpsborg till ytterligare ett slutspel, som drar i gång efter sjunde mars. Men den här gången är inte förhoppningarna lika stora.

– Realistiskt ska vi vara extremt nöjda om vi tar oss förbi kvartsfinalen.

För egen del då – vad har du kvar för ambitioner?

– Man börjar ju bli till åren, 29 i år... Men jag kommer fortsätta spela på så hög nivå som möjligt så länge jag känner att kroppen håller. Jag vet inte hur länge jag blir kvar i Norge, jag är lite sugen på att prova Oslo också. Det vore kul att vinna en titel här.