2015-02-09 13:19

2015-02-09 15:46

DIF-stjärnan gömde miljoner

FOTBOLL: Andersson uppger att han gjort en rättelse

Tidigare fotbollsstjärnan Andreas Andersson, 40, ska ha gömt undan mångmiljonbelopp för Skatteverket, avslöjar Sveriges Radios Ekot-redaktion.

Vid taxeringsåret 2007 uppgav den före detta Degerfors IF-spelaren och klubbchefen Andersson att hans förmögenhet var 1,5 miljoner kronor. Enligt dokument som Sveriges Radio tagit del av fanns på hans nummerkonto i Schweiz cirka 16 miljoner kronor vid den tidpunkten. Han ska, alltså, ha redovisat endast ungefär en tiondel av sina tillgångar till Skatteverket. Till tidningen kommenterar Andreas Andersson:

– Jag har inte mer att säga än att jag lämnade in en självrättelse till Skatteverket som bekräftades av dem i oktober 2014.

Inte olagligt

Sveriges Radio uppger att det inte är olagligt att ha den här sortens konton men att få vill prata om det. Den svenska förmögenhetsskatten avskaffades 2007. Vinsten på kapital, avkastningen, är fortfarande skattepliktig. Enligt Skatteverket har 4 500 svenskar redovisat sina tidigare hemliga förmögenheter genom att själva rätta till uppgifterna.

Drygt 850 miljarder

Det är den schweiziska storbanken HSBC som ska ha hjälpt rika kunder att gömma sina pengar och undvika skatter, och vars dokument läckt ut. Uppgifterna som började publiceras på söndagskvällen i flera internationella medier har tagits fram av 130 journalister, bland annat från Sveriges Radio, i 45 länder.

De hemliga bankaffärerna ska enligt uppgifterna omfatta över 100 000 personer och företag över hela världen. Summorna det ska röra sig om är drygt 850 miljarder kronor. Slog igenom i DIF Andreas Andersson slog igenom som spelare i Degerfors, fortsatte karriären i IFK Göteborg och spelade sedan i både England (Newcastle) och Italien (Milan). Han fanns med i 43 A-landskamper. Efter den aktiva karriären, som på elitnivå tog slut 2005 (AIK), har han bland annat varit klubbchef i Degerfors (2008) då han under en period även fick ta över som tränare.

Vid taxeringsåret 2007 uppgav den före detta Degerfors IF-spelaren och klubbchefen Andersson att hans förmögenhet var 1,5 miljoner kronor. Enligt dokument som Sveriges Radio tagit del av fanns på hans nummerkonto i Schweiz cirka 16 miljoner kronor vid den tidpunkten. Han ska, alltså, ha redovisat endast ungefär en tiondel av sina tillgångar till Skatteverket. Till tidningen kommenterar Andreas Andersson:

– Jag har inte mer att säga än att jag lämnade in en självrättelse till Skatteverket som bekräftades av dem i oktober 2014.

Inte olagligt

Sveriges Radio uppger att det inte är olagligt att ha den här sortens konton men att få vill prata om det. Den svenska förmögenhetsskatten avskaffades 2007. Vinsten på kapital, avkastningen, är fortfarande skattepliktig. Enligt Skatteverket har 4 500 svenskar redovisat sina tidigare hemliga förmögenheter genom att själva rätta till uppgifterna.

Drygt 850 miljarder

Det är den schweiziska storbanken HSBC som ska ha hjälpt rika kunder att gömma sina pengar och undvika skatter, och vars dokument läckt ut. Uppgifterna som började publiceras på söndagskvällen i flera internationella medier har tagits fram av 130 journalister, bland annat från Sveriges Radio, i 45 länder.

De hemliga bankaffärerna ska enligt uppgifterna omfatta över 100 000 personer och företag över hela världen. Summorna det ska röra sig om är drygt 850 miljarder kronor. Slog igenom i DIF Andreas Andersson slog igenom som spelare i Degerfors, fortsatte karriären i IFK Göteborg och spelade sedan i både England (Newcastle) och Italien (Milan). Han fanns med i 43 A-landskamper. Efter den aktiva karriären, som på elitnivå tog slut 2005 (AIK), har han bland annat varit klubbchef i Degerfors (2008) då han under en period även fick ta över som tränare.