2015-02-04 21:05

2015-02-04 22:55

Silvola fick avsluta SM med ett brons

DRAGHUND: SM-veckan i Örebro

Timo Silvola och hans hundar hade inte några bra förutsättningar i draghunds-SM i Ånnaboda och han missade bronset i grenen combined.

Men i linkörning blev det revansch – och han fick därmed avsluta SM med en bronsmedalj.

– Efter förutsättningarna är jag nöjd med brons – det måste jag vara, säger Timo Silvola.

Timo Silvola, som bor i Degerfors men tävlar för Hällefors BK, och hunden Susa missade bronset i combined med liten marginal och fick i stället nöja sig med en fjärdeplats.

Därför var det välkommet med lördagens revansch i Ånnaboda. Timo Silvola och tiken Susa körde hem bronset i nordisk stil linkörning i draghunds-SM trots mycket hårda förutsättningar. Degerfors-ekipaget gick i mål 51,4 sekunder efter segraren Mikael Henriksson, Sundsvalls BK. Tvåa blev Mikael Pettersson, Falu DHK.

”Glad vi kom till start”

– Susa gick kanon och jag är jättenöjd med henne. En medalj är alltid en medalj och efter förutsättningarna är jag nöjd med brons – det måste jag vara. Jag får vara glad att vi kom till start, säger Timo Silvola.

Han syftar på att han och hundarna haft en tuff uppladdning inför SM – och att förutsättningarna dessutom fortsatte att vara hårda väl där. Hans unga hundar, syskonen Susa och Puls som blir tre år i maj, kolliderade med varandra en månad innan SM och blev skadade.

Olycka och förkylning

– Båda hundarna fick en riktig smäll när de sprang ihop. Puls fick den värsta smällen och låg och hostade en vecka efter. Hade båda varit tillräckligt fräscha hade jag tänkt att köra combined med Susa och sedan köra Puls i linkörning men nu blev det Susa i båda disciplinera, säger Timo Silvola.

Han åkte dessutom på en förkylning innan SM som fortsatte under mästerskapet och fortfarande inte är över. Nu i veckan, efter SM, provade han att åka skidor men det gick inte och under onsdagen låg han nedbäddad på grund av förkylningen.

– Allt som kunde gå emot oss har gått emot oss, känns det som. Efter hundarnas kollision och min förkylning hoppades jag på att vara frisk till SM och att det skulle vara bra före, men i stället var det tufft med tung blötsnö, säger Silvola.

Det var på håret att det ens blev någon start under lördagens linkörning. Förkylningen var nära att sätta stopp.

– Jag hade inga förväntningar inför linkörningen. Jag var så risig att min flickvän tyckte att jag inte skulle starta. Därför blev det att jag tog ett varv i taget och gick in för att åka lugnt och tekniskt bra. Det lyckades vi med och jag är glad att det gick så pass bra som det gjorde. Susa gjorde det jättebra och backen upp på slutet var inga problem alls för henne, säger han.

Meriterad

Timo Silvola har under sina många tävlingsår i draghund skaffat sig en diger meritlista med flera fina mästerskapsmedaljer.

Men när SM-veckan avgjordes i Örebro var det med unga hundar som är relativt orutinerade på hög nivå som han kom dit med.

– De har provat på lite i fjol och tiken gick halva distansen då. Men detta är deras första riktiga säsong, säger Silvola som är nöjd med Susas prestationer som bådar gott inför framtiden.

Karlskogingen Hans Pettersson, som även han tävlar för Hällefors BK, blev fyra i B-klassen i nordisk stil linkörning. Han var 1:32.2 efter segraren Anders Johansson.

Timo Silvola, som bor i Degerfors men tävlar för Hällefors BK, och hunden Susa missade bronset i combined med liten marginal och fick i stället nöja sig med en fjärdeplats.

Därför var det välkommet med lördagens revansch i Ånnaboda. Timo Silvola och tiken Susa körde hem bronset i nordisk stil linkörning i draghunds-SM trots mycket hårda förutsättningar. Degerfors-ekipaget gick i mål 51,4 sekunder efter segraren Mikael Henriksson, Sundsvalls BK. Tvåa blev Mikael Pettersson, Falu DHK.

”Glad vi kom till start”

– Susa gick kanon och jag är jättenöjd med henne. En medalj är alltid en medalj och efter förutsättningarna är jag nöjd med brons – det måste jag vara. Jag får vara glad att vi kom till start, säger Timo Silvola.

Han syftar på att han och hundarna haft en tuff uppladdning inför SM – och att förutsättningarna dessutom fortsatte att vara hårda väl där. Hans unga hundar, syskonen Susa och Puls som blir tre år i maj, kolliderade med varandra en månad innan SM och blev skadade.

Olycka och förkylning

– Båda hundarna fick en riktig smäll när de sprang ihop. Puls fick den värsta smällen och låg och hostade en vecka efter. Hade båda varit tillräckligt fräscha hade jag tänkt att köra combined med Susa och sedan köra Puls i linkörning men nu blev det Susa i båda disciplinera, säger Timo Silvola.

Han åkte dessutom på en förkylning innan SM som fortsatte under mästerskapet och fortfarande inte är över. Nu i veckan, efter SM, provade han att åka skidor men det gick inte och under onsdagen låg han nedbäddad på grund av förkylningen.

– Allt som kunde gå emot oss har gått emot oss, känns det som. Efter hundarnas kollision och min förkylning hoppades jag på att vara frisk till SM och att det skulle vara bra före, men i stället var det tufft med tung blötsnö, säger Silvola.

Det var på håret att det ens blev någon start under lördagens linkörning. Förkylningen var nära att sätta stopp.

– Jag hade inga förväntningar inför linkörningen. Jag var så risig att min flickvän tyckte att jag inte skulle starta. Därför blev det att jag tog ett varv i taget och gick in för att åka lugnt och tekniskt bra. Det lyckades vi med och jag är glad att det gick så pass bra som det gjorde. Susa gjorde det jättebra och backen upp på slutet var inga problem alls för henne, säger han.

Meriterad

Timo Silvola har under sina många tävlingsår i draghund skaffat sig en diger meritlista med flera fina mästerskapsmedaljer.

Men när SM-veckan avgjordes i Örebro var det med unga hundar som är relativt orutinerade på hög nivå som han kom dit med.

– De har provat på lite i fjol och tiken gick halva distansen då. Men detta är deras första riktiga säsong, säger Silvola som är nöjd med Susas prestationer som bådar gott inför framtiden.

Karlskogingen Hans Pettersson, som även han tävlar för Hällefors BK, blev fyra i B-klassen i nordisk stil linkörning. Han var 1:32.2 efter segraren Anders Johansson.