2015-01-28 17:13

2015-01-28 17:14

Hemmahopp i SM

TRIAL: "Vill ta mig vidare till semifinal"

Tufft motstånd. Bofors trial teams Daniel Eriksson är hemmahopp då SM i X-trial avgörs i Conventum arena i Örebro på fredag.
– Med tanke på motståndet är jag nöjd om jag tar mig till semifinal, säger fjolårets SM-tvåa i A-klassen.

Trialföraren Daniel Eriksson från Karlskoga fick sitt genombrott 2005 då han som 19-åring vann svenska juniormästerskapet. Han har därefter framgångsrikt tävlat i såväl stora SM-klassen som i A-cupen, serien under. Det har under karriären också blivit flera lyckade framträdanden inom enduro/motocross där en av höjdpunkterna var totalsegern i det första Battle of vikings i Kilsbergen 2010.

2014 slutade Daniel Eriksson efter fem deltävlingar på andra plats i A-cupen i SM. Och i Nordiska mästerskapet stod han som segrare i sin klass.

Tufft motstånd

I samband med SM-veckan i Örebro har 29-åringen chansen att lägga ytterligare ett pris till samlingen då han tävlar i Svemo X-trial SM i Conventum arena på fredag. Men det blir tufft.

Bland motståndet återfinns nämligen flera av de bästa förarna från den stora SM-klassen som Marcus Eliasson från Uddevalla och Emil Gyllenhammar från Partille. Lägg därtill flera duktiga nordiska förare, som fjolårstvåan Timo Myhöhänen från Finland, som kommer ge allt för att försöka snuva svenskarna på segern.

– Det blir tufft. Jag möter ju flera förare som ska vara bättre än mig. Men visst, allt kan hända, säger Daniel Eriksson som håller Marcus Eliasson högst bland förhandsfavoriterna.

– Det ska bli väldigt kul oavsett hur det går. Men självklart hoppas jag få köra mycket och komma så långt som möjligt.

Hur ser målsättningen ut?

– Jag vill ta mig vidare till semifinal. Med tanke på motståndet måste jag vara nöjd om jag tar mig så långt.

Köre helst ute

SM i X-trial körs inomhus på en bana uppbyggd av konstgjorda hinder, så kallade sektioner. Till skillnad från vanlig trial utomhus handlar det inte så mycket om fart utan mer om teknik och balans.

– Jag är ingen fantast på att köra inomhus. Jag föredrar att köra utomhus på banor som inte är så tekniskt bökiga, de är roligare, säger Daniel Eriksson.

Tävlingen inleds med en kvalomgång där förarna kör fyra sektioner var. De sex bästa går vidare till huvudtävlingen. Denna startar med en semifinal där förarna kör mot varandra i en parallellsektion varpå man kör fyra vanliga sektioner.

De fyra bästa förarna går vidare för att göra upp om SM-guldet i ytterligare en omgång i parallellsektionen för att sedan avsluta med tre vanliga sektioner. Varje fotnedsättning genererar en prick och den med minst antal prickar vinner.

– Banan är varierad med både tekniskt svåra delar samt höga höjder. En av sektionerna mäter cirka fyra meter på högsta punkt. Vi hoppas på ett lika lyckat arrangemang som de senaste åren med fulla läktare och ett härligt drag på publiken, informerar arrangören Marcus Frändén inför tävlingen.

Trialföraren Daniel Eriksson från Karlskoga fick sitt genombrott 2005 då han som 19-åring vann svenska juniormästerskapet. Han har därefter framgångsrikt tävlat i såväl stora SM-klassen som i A-cupen, serien under. Det har under karriären också blivit flera lyckade framträdanden inom enduro/motocross där en av höjdpunkterna var totalsegern i det första Battle of vikings i Kilsbergen 2010.

2014 slutade Daniel Eriksson efter fem deltävlingar på andra plats i A-cupen i SM. Och i Nordiska mästerskapet stod han som segrare i sin klass.

Tufft motstånd

I samband med SM-veckan i Örebro har 29-åringen chansen att lägga ytterligare ett pris till samlingen då han tävlar i Svemo X-trial SM i Conventum arena på fredag. Men det blir tufft.

Bland motståndet återfinns nämligen flera av de bästa förarna från den stora SM-klassen som Marcus Eliasson från Uddevalla och Emil Gyllenhammar från Partille. Lägg därtill flera duktiga nordiska förare, som fjolårstvåan Timo Myhöhänen från Finland, som kommer ge allt för att försöka snuva svenskarna på segern.

– Det blir tufft. Jag möter ju flera förare som ska vara bättre än mig. Men visst, allt kan hända, säger Daniel Eriksson som håller Marcus Eliasson högst bland förhandsfavoriterna.

– Det ska bli väldigt kul oavsett hur det går. Men självklart hoppas jag få köra mycket och komma så långt som möjligt.

Hur ser målsättningen ut?

– Jag vill ta mig vidare till semifinal. Med tanke på motståndet måste jag vara nöjd om jag tar mig så långt.

Köre helst ute

SM i X-trial körs inomhus på en bana uppbyggd av konstgjorda hinder, så kallade sektioner. Till skillnad från vanlig trial utomhus handlar det inte så mycket om fart utan mer om teknik och balans.

– Jag är ingen fantast på att köra inomhus. Jag föredrar att köra utomhus på banor som inte är så tekniskt bökiga, de är roligare, säger Daniel Eriksson.

Tävlingen inleds med en kvalomgång där förarna kör fyra sektioner var. De sex bästa går vidare till huvudtävlingen. Denna startar med en semifinal där förarna kör mot varandra i en parallellsektion varpå man kör fyra vanliga sektioner.

De fyra bästa förarna går vidare för att göra upp om SM-guldet i ytterligare en omgång i parallellsektionen för att sedan avsluta med tre vanliga sektioner. Varje fotnedsättning genererar en prick och den med minst antal prickar vinner.

– Banan är varierad med både tekniskt svåra delar samt höga höjder. En av sektionerna mäter cirka fyra meter på högsta punkt. Vi hoppas på ett lika lyckat arrangemang som de senaste åren med fulla läktare och ett härligt drag på publiken, informerar arrangören Marcus Frändén inför tävlingen.