2015-01-23 17:00

2015-01-23 17:02

Går för nytt SM-guld

THAIBOXNING: Efterlängtad comeback för Iwersen

Regerande svenska mästaren Simon Ogolla är Johnny Iwersens motståndare i måndagens SM-final i thaiboxning i Örebro.

– Målsättningen är att vinna och kvalificera mig till landslaget och en VM-plats nästa år, säger Iwersen hoppfullt inför comebacken.

Det är drygt två år sedan, i samband med VM i St Petersburg i september 2012, som Johnny Iwersen gick sin senaste match i thaiboxning. Dit kom han med ett färskt SM-guld i bagaget – och ett trasigt knä.

– Landslagsläkaren skickade mig till en läkare som tog en magnetröntgen och knappt en månad senare låg jag på operationsbordet. Det gick väldigt bra och jag var snabbt på fötterna igen. Jag behövde inte ens hämta ut det smärtstillande som jag ordinerats, minns Iwersen.

Som så snart han kom i gång med träningen igen fattade beslut om att återvända till den vanliga boxningen för att inte riskera att drabbas av liknande skador igen.

– Jag tänkte att det fanns en risk att jag kanske aldrig skulle bli bra igen och därför satsade jag på boxningen.

Rankad etta

Under de drygt två år som gått sedan den första operationen har det blivit två till. Skadehelvetet till trots har Degerforsaren kämpat på och tränat hårt och 2014 fick han också betalt för arbetet. Johnny Iwersen blev uttagen till två landslagsläger och rankas i dag som nummer ett i Sverige i boxningens tyngsta klass – supertungvikt.

Parallellt med boxningen har Johnny Iwersen också tränat thaiboxning, bland annat tillsammans med VM-guldmedaljören i 76-kilosklassen Tobias Alexandersson från Örebro.

– Thaiboxning är den av kampsporterna som jag håller högst och jag har känt ett stort sug efter att få komma tillbaka och tävla igen. Och då jag var helt återställd efter skadorna bestämde jag mig i somras för att anmäla mig till SM, berättar Johnny Iwersen som sammanlagt gått 40 matcher i boxning och thaiboxning samt kickboxning i vilket han har två SM-guld från 2010 och 2011.

Final direkt

Med sina meriter är han normalt en av favoriterna till SM-guldet. Och även om han inte tävlat i thaiboxning på över två år har han mycket goda chanser att upprepa bedriften från 2012 – det är nämligen bara han och Simon Ogolla från Vallentuna som är anmälda i den tyngsta klassen.

– Det blir final direkt på måndag kväll och det kan jag tycka är lite tråkigt. Jag hade sett fram emot kanske ytterligare en eller två matcher innan finalen. Men det är som det är.

Med de förutsättningarna står inte en silvermedalj högt i kurs hos Johnny Iwersen.

– Nej, det är bara seger som räknas. Målsättningen är att vinna och därmed kvalificera mig till landslaget och en plats i VM-truppen nästa år. Det blir lite speciellt då eftersom VM går på hemmaplan, i Jönköping, och det vore jäkligt kul att få vara med där. Det lockar verkligen.

Tufft motstånd

Även om vägen till en guldmedalj är kort – SM-tävlingarna går ju dessutom i Örebro – så återstår ett hinder – tvåfaldige och regerande svenska mästaren Simon Ogolla.

– Han har vunnit båda åren när jag varit borta. Dessutom har han ett nordiskt mästerskapsguld, så det är en duktig kille vi pratar om.

SM i thaiboxning arrangeras alltså i samband med SM-veckan i Örebro och hela måndagen blir det finaler i idrottshuset bredvid Behrn arena. Evenemanget avslutas preliminärt klockan 21.00 och då vet vi också om Johnny Iwersen kan lägga ett nytt guld till samlingen.

Det är drygt två år sedan, i samband med VM i St Petersburg i september 2012, som Johnny Iwersen gick sin senaste match i thaiboxning. Dit kom han med ett färskt SM-guld i bagaget – och ett trasigt knä.

– Landslagsläkaren skickade mig till en läkare som tog en magnetröntgen och knappt en månad senare låg jag på operationsbordet. Det gick väldigt bra och jag var snabbt på fötterna igen. Jag behövde inte ens hämta ut det smärtstillande som jag ordinerats, minns Iwersen.

Som så snart han kom i gång med träningen igen fattade beslut om att återvända till den vanliga boxningen för att inte riskera att drabbas av liknande skador igen.

– Jag tänkte att det fanns en risk att jag kanske aldrig skulle bli bra igen och därför satsade jag på boxningen.

Rankad etta

Under de drygt två år som gått sedan den första operationen har det blivit två till. Skadehelvetet till trots har Degerforsaren kämpat på och tränat hårt och 2014 fick han också betalt för arbetet. Johnny Iwersen blev uttagen till två landslagsläger och rankas i dag som nummer ett i Sverige i boxningens tyngsta klass – supertungvikt.

Parallellt med boxningen har Johnny Iwersen också tränat thaiboxning, bland annat tillsammans med VM-guldmedaljören i 76-kilosklassen Tobias Alexandersson från Örebro.

– Thaiboxning är den av kampsporterna som jag håller högst och jag har känt ett stort sug efter att få komma tillbaka och tävla igen. Och då jag var helt återställd efter skadorna bestämde jag mig i somras för att anmäla mig till SM, berättar Johnny Iwersen som sammanlagt gått 40 matcher i boxning och thaiboxning samt kickboxning i vilket han har två SM-guld från 2010 och 2011.

Final direkt

Med sina meriter är han normalt en av favoriterna till SM-guldet. Och även om han inte tävlat i thaiboxning på över två år har han mycket goda chanser att upprepa bedriften från 2012 – det är nämligen bara han och Simon Ogolla från Vallentuna som är anmälda i den tyngsta klassen.

– Det blir final direkt på måndag kväll och det kan jag tycka är lite tråkigt. Jag hade sett fram emot kanske ytterligare en eller två matcher innan finalen. Men det är som det är.

Med de förutsättningarna står inte en silvermedalj högt i kurs hos Johnny Iwersen.

– Nej, det är bara seger som räknas. Målsättningen är att vinna och därmed kvalificera mig till landslaget och en plats i VM-truppen nästa år. Det blir lite speciellt då eftersom VM går på hemmaplan, i Jönköping, och det vore jäkligt kul att få vara med där. Det lockar verkligen.

Tufft motstånd

Även om vägen till en guldmedalj är kort – SM-tävlingarna går ju dessutom i Örebro – så återstår ett hinder – tvåfaldige och regerande svenska mästaren Simon Ogolla.

– Han har vunnit båda åren när jag varit borta. Dessutom har han ett nordiskt mästerskapsguld, så det är en duktig kille vi pratar om.

SM i thaiboxning arrangeras alltså i samband med SM-veckan i Örebro och hela måndagen blir det finaler i idrottshuset bredvid Behrn arena. Evenemanget avslutas preliminärt klockan 21.00 och då vet vi också om Johnny Iwersen kan lägga ett nytt guld till samlingen.