2018-07-13 06:00

2018-07-13 06:00

Ombytta roller i Markurells

TEATER

Alla roller i Markurells i Wadköping var besatta, repetitionerna hade pågått några månader och det var ungefär en månad kvar till premiären när perukmakare Ström får ett erbjudande från Transcom i Örebro som han inte kan tacka nej till och därmed tvingas lämna Teater Nolby.

Det leder till att Lena Söderberg byter rollfigur och att Bella Vehkamäki gör tre roller i stället för två.

– Jag har i flera år tänkt att det skulle vara roligt att vara med en sommar men det har inte passat. Så när jag ändå debuterar kan jag lika gärna göra det ordentligt så att jag får ut så mycket som möjligt av Teater Nolby, säger Bella Vehkamäki och ler soligt.

Det var bestämt att hon skulle göra pigan Johanna, som tjänar hos Markurell på värdshuset Kupan, samt unga fröken Rüttenschöld. Men när Lena Söderberg hastigt men mindre lustigt fick ta över rollen som perukmakare blev grevinnan de Lorches praktfulla kostymering ledig och eftersom Bella Vehkamäkti fanns på plats fick hon hoppa i klänningen, sätta på sig fågelboet till hatt och kliva in i rollen.

– Jag lär mig ganska snabbt vem av de tre som ska säga vad. Två av damerna är dessutom av samma klass och ganska uppnästa så när jag gör grevinnan de Lorche tar jag lite av fröken Rüttencshöld och lägger till ännu mera uppnäsa och blir på så vis grevinnan, förklarar Bella Vehkamäki.

Giovanni Falcone skulle göra perukmakare Ström, en roll som är viktig för handlingen, men när han fick jobb i Örebro blev det omöjligt att förena teatern med arbetet så han tvingades hoppa av.

– Jag gifte mig med perukmakaren 1895 och fick en son som är jämngammal med Johan, eller gossen som Markurell kallar honom. Fast min son gick i hjälpklass och fick inte ta studenten men jag älskar honom ändå, säger Lena Söderberg som redan tycks ha gått in i rollen som perukmakare.

– Ström drog till Amerika och jag var ju tvungen att försörja mig och min son och eftersom jag tidigare hjälpt Ström tog jag över rörelsen, tillägger Hilda Ström eller om det är Lena Söderberg. Det är inte så gott att veta så här några dagar innan premiären.

– Jag går under benämningen perukmakare och inte perukmakerskan eftersom vi är moderna människor, påpekar Hilda Ström.

Teater Nolby har premiär på Markurells i Wadköping lördag 14 juli och sista föreställningen ges lördag 11 augusti. Olle Söderberg gör rollen som Harald Hilding Markurell och Gunnar Hjorth har som vanligt komponerat ett antal musikaliska teman som följer rollfigurerna.

Det leder till att Lena Söderberg byter rollfigur och att Bella Vehkamäki gör tre roller i stället för två.

– Jag har i flera år tänkt att det skulle vara roligt att vara med en sommar men det har inte passat. Så när jag ändå debuterar kan jag lika gärna göra det ordentligt så att jag får ut så mycket som möjligt av Teater Nolby, säger Bella Vehkamäki och ler soligt.

Det var bestämt att hon skulle göra pigan Johanna, som tjänar hos Markurell på värdshuset Kupan, samt unga fröken Rüttenschöld. Men när Lena Söderberg hastigt men mindre lustigt fick ta över rollen som perukmakare blev grevinnan de Lorches praktfulla kostymering ledig och eftersom Bella Vehkamäkti fanns på plats fick hon hoppa i klänningen, sätta på sig fågelboet till hatt och kliva in i rollen.

– Jag lär mig ganska snabbt vem av de tre som ska säga vad. Två av damerna är dessutom av samma klass och ganska uppnästa så när jag gör grevinnan de Lorche tar jag lite av fröken Rüttencshöld och lägger till ännu mera uppnäsa och blir på så vis grevinnan, förklarar Bella Vehkamäki.

Giovanni Falcone skulle göra perukmakare Ström, en roll som är viktig för handlingen, men när han fick jobb i Örebro blev det omöjligt att förena teatern med arbetet så han tvingades hoppa av.

– Jag gifte mig med perukmakaren 1895 och fick en son som är jämngammal med Johan, eller gossen som Markurell kallar honom. Fast min son gick i hjälpklass och fick inte ta studenten men jag älskar honom ändå, säger Lena Söderberg som redan tycks ha gått in i rollen som perukmakare.

– Ström drog till Amerika och jag var ju tvungen att försörja mig och min son och eftersom jag tidigare hjälpt Ström tog jag över rörelsen, tillägger Hilda Ström eller om det är Lena Söderberg. Det är inte så gott att veta så här några dagar innan premiären.

– Jag går under benämningen perukmakare och inte perukmakerskan eftersom vi är moderna människor, påpekar Hilda Ström.

Teater Nolby har premiär på Markurells i Wadköping lördag 14 juli och sista föreställningen ges lördag 11 augusti. Olle Söderberg gör rollen som Harald Hilding Markurell och Gunnar Hjorth har som vanligt komponerat ett antal musikaliska teman som följer rollfigurerna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.