2018-04-14 06:00

2018-04-14 06:00

Dan Lekbergs tillbakablick

KONST: Blandar djurteckningar med målningar från resa i Mexiko och illustrationer från bok

På lördagen har Dan Lekberg vernissage för sin utställning i Karlskoga konsthall. Det är första gången sedan 2009 som Karlskogakonstnären har en separatutställning i Konsthallen.
– Det är en väldigt retrospektiv, tillbakablickande utställning, berättar Lekberg.

Det mesta av innehållet i utställningen har ställts ut förut. Det blir en blandning av Dan Lekbergs målningar från sin resa till regnskogen i Mexiko tillsammans med djurteckningar och botaniska betraktelser.

Dessutom fylls utställningen av illustrationer från Lars Anderssons bok Salome Alexandra, målat i tusch.

– Boken utspelar sig för 2 000 år sedan och Lars bad mig illustrera. Jag höll på med det i ett år och det var väldigt kul. Lars fick plocka ut de han tyckte passade bäst och med omslag blev det nio bilder i boken. Under denna utställning visar jag ett 30-tal av bilderna, säger Karlskogakonstnären.

Djurintresse

Lekberg, som inte haft en separatutställning i Konsthallen på nio år, berättar att utställningen är en väldigt retrospektiv sådan.

Det äldsta på utställningen är Lekbergs djurteckningar, som han har ställt ut på olika museer både inom och utom Sverige.

Lekberg har tecknat djuren i olika tekniker – bland annat blyerts, kol och tusch.

– Jag har ett stort djurintresse och de flesta av teckningarna har jag gjort vid besök på djurparker. Det är lite som att avbilda modeller, det blir olika positioner, både vila och rörelse.

– Den tidigaste teckningen är från 1985 tror jag och den senaste är från 2005, så under 20 års tid har jag sysslat med det. Det har hänt mycket sen jag började avbilda djur. Flera av djuren som finns på teckningarna är det väldigt få av just nu i jämförelse med när jag startade, exempelvis är tigern och noshörningen i väldig fara.

Symbol för skogsgud

Under en längre resa till Mexiko inspirerades Lekberg till att måla regnskog. I ett av hans verk av kol och pastell syns en fjäril omgiven av regnskogens blad i alla färger.

– Jag har hunnit med att bli pensionär och då kan man resa, skrattar konstnären.

Och fortsätter:

– Jag har varit i både Egypten och Mexiko men endast det från Mexiko är med i denna utställning. Jag hämtade mycket inspiration från den fantastiska regnskogen i landet och från Mayafolket som håller till i södra delen. Bland Mayaindianerna finns det en symbol för skogsguden och det är en fjäril. Vi hade turen att uppleva en fjäril när vi gick i regnskogen.

Det mesta av innehållet i utställningen har ställts ut förut. Det blir en blandning av Dan Lekbergs målningar från sin resa till regnskogen i Mexiko tillsammans med djurteckningar och botaniska betraktelser.

Dessutom fylls utställningen av illustrationer från Lars Anderssons bok Salome Alexandra, målat i tusch.

– Boken utspelar sig för 2 000 år sedan och Lars bad mig illustrera. Jag höll på med det i ett år och det var väldigt kul. Lars fick plocka ut de han tyckte passade bäst och med omslag blev det nio bilder i boken. Under denna utställning visar jag ett 30-tal av bilderna, säger Karlskogakonstnären.

Djurintresse

Lekberg, som inte haft en separatutställning i Konsthallen på nio år, berättar att utställningen är en väldigt retrospektiv sådan.

Det äldsta på utställningen är Lekbergs djurteckningar, som han har ställt ut på olika museer både inom och utom Sverige.

Lekberg har tecknat djuren i olika tekniker – bland annat blyerts, kol och tusch.

– Jag har ett stort djurintresse och de flesta av teckningarna har jag gjort vid besök på djurparker. Det är lite som att avbilda modeller, det blir olika positioner, både vila och rörelse.

– Den tidigaste teckningen är från 1985 tror jag och den senaste är från 2005, så under 20 års tid har jag sysslat med det. Det har hänt mycket sen jag började avbilda djur. Flera av djuren som finns på teckningarna är det väldigt få av just nu i jämförelse med när jag startade, exempelvis är tigern och noshörningen i väldig fara.

Symbol för skogsgud

Under en längre resa till Mexiko inspirerades Lekberg till att måla regnskog. I ett av hans verk av kol och pastell syns en fjäril omgiven av regnskogens blad i alla färger.

– Jag har hunnit med att bli pensionär och då kan man resa, skrattar konstnären.

Och fortsätter:

– Jag har varit i både Egypten och Mexiko men endast det från Mexiko är med i denna utställning. Jag hämtade mycket inspiration från den fantastiska regnskogen i landet och från Mayafolket som håller till i södra delen. Bland Mayaindianerna finns det en symbol för skogsguden och det är en fjäril. Vi hade turen att uppleva en fjäril när vi gick i regnskogen.

  • Carl Bolinder

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.