2018-01-13 06:00

2018-01-13 06:00

Ger litteraturens klassiker i teaterform

DEGERFORS: Rikt vårprogram efter skral höst

Efter en höst av motgångar och inställda föreställningar kommer nu Riksteatern i Degerfors igen med desto rikare vårprogram. Här kommer att ges föreställningar som bygger på, eller har anknytning till klassiker i den svenska litteraturen.

Efter en höst med magert utbud har inte Riksteatern råd med några större förluster. I vår satsar man rejält. Redan söndagen den 21 januari drar vårprogrammet i gång för Rksteatern i Degerfors och premiären hålls i Svartå Folkets hus.

– Vi vill visa Svartåborna att vi bryr oss om dem också och Utvecklingsgruppen och Hembygdsföreningen är väldigt engagerade och delar ut flygblad, berättar Agneta Pettersson, sekreterare i Riksteatern Degerfors.

– Sen är det också roligt för att det blir lite lokal anknytning, Maria Sedell är nämligen uppväxt i Mullhyttan och det kändes så naturligt att lägga föreställningen där, det är skogsbygd och så, säger Stina Borjo, kontaktperson Riksteatern i Degerfors.

Kvinnan i Bränntjärn

Föreställningen Anna-Stina Knas - Kvinnan i Bränntjärn handlar om Maria Sedells släkting, som dessutom var den kände diktaren Dan Anderssons farmor. Maria Sedell i sin tur är barnbarn till Dan Andersson.

Anna-Stina Knas, änka med fem barn, blir uppsagd från sitt rökpörte. Utan mat drar hon tjärstickor på en kälke genom skogen, för att sälja i gruvan för tre öre styck. Hon stämmer bruket och förlorar, men får en idé.

Medverkar i föreställningen gör också Andreas Jacobsson på cello.

– Många pensionärer här i Degerfors säger att söndag är den tråkigaste dagen och den här föreställningen ges söndag eftermiddag, så vi hoppas på mycket folk i Svartå Folkets hus, säger Stina Borjo.

Petter och hans getter

Därefter blir det barnföreställning på Tunet den 17 februari då Teater Tummeliten, från Stockholm, ger dockteatern Petter och hans fyra getter. Säkert är det många som minns Einar Norelius barnbok, kanske rent av kan rabbla ramsor om getterna ”en ena den var röd och åt bara smör och bröd...”

Arrangemanget gör Riksteatern tillsammans med biblioteket och man hoppas på samma succé som när man tog hit Bu & Bä i höstas, då det för ovanlighetens skull var utsålt.

– Vi måste också passa på att ge beröm till den unga publiken, barnen sköter sig exemplariskt, säger Borjo.

Storsatsning

Så kommer vi fram till vårens stora satsning, nämligen Kejsarn av Portugallien efter Selma Lagerlöfs berättelse i Riksteaterns tappning.

– Tack vare det är föreställningen subventionerad, så jag tror vi betalar runt 50 000 kronor för den, berättar Borjo.

Riksteatern i Degerfors är själva i länet om att ta hem denna föreställning och man räknar med publik från olika håll i länet.

– Kristinehamn får faktiskt föreställningen, men annars ges den närmast i Motala. Så vi har åkt runt och affischerat i Gullspång, Södra Råda, Fjugesta, Mullhyttan, Karlskoga, Björneborg och Örebro och även Laxå kommer få affischer, berättar Stina Borjo och Agneta Pettersson.

I rollerna som Klara Fina Gulleborg syns Lovisa Onnermark och som Kejsarn Niklas Falk. Som Klara Finas mamma syns Lia Boysen.

Första mars ges den i Folkets hus och Riksteatern har även mejlat svensklärare på högstadiet och gymnasiet, då Selma Lagerlöfs berättelser är en klassiker även i undervisningen.

Efter en höst med magert utbud har inte Riksteatern råd med några större förluster. I vår satsar man rejält. Redan söndagen den 21 januari drar vårprogrammet i gång för Rksteatern i Degerfors och premiären hålls i Svartå Folkets hus.

– Vi vill visa Svartåborna att vi bryr oss om dem också och Utvecklingsgruppen och Hembygdsföreningen är väldigt engagerade och delar ut flygblad, berättar Agneta Pettersson, sekreterare i Riksteatern Degerfors.

– Sen är det också roligt för att det blir lite lokal anknytning, Maria Sedell är nämligen uppväxt i Mullhyttan och det kändes så naturligt att lägga föreställningen där, det är skogsbygd och så, säger Stina Borjo, kontaktperson Riksteatern i Degerfors.

Kvinnan i Bränntjärn

Föreställningen Anna-Stina Knas - Kvinnan i Bränntjärn handlar om Maria Sedells släkting, som dessutom var den kände diktaren Dan Anderssons farmor. Maria Sedell i sin tur är barnbarn till Dan Andersson.

Anna-Stina Knas, änka med fem barn, blir uppsagd från sitt rökpörte. Utan mat drar hon tjärstickor på en kälke genom skogen, för att sälja i gruvan för tre öre styck. Hon stämmer bruket och förlorar, men får en idé.

Medverkar i föreställningen gör också Andreas Jacobsson på cello.

– Många pensionärer här i Degerfors säger att söndag är den tråkigaste dagen och den här föreställningen ges söndag eftermiddag, så vi hoppas på mycket folk i Svartå Folkets hus, säger Stina Borjo.

Petter och hans getter

Därefter blir det barnföreställning på Tunet den 17 februari då Teater Tummeliten, från Stockholm, ger dockteatern Petter och hans fyra getter. Säkert är det många som minns Einar Norelius barnbok, kanske rent av kan rabbla ramsor om getterna ”en ena den var röd och åt bara smör och bröd...”

Arrangemanget gör Riksteatern tillsammans med biblioteket och man hoppas på samma succé som när man tog hit Bu & Bä i höstas, då det för ovanlighetens skull var utsålt.

– Vi måste också passa på att ge beröm till den unga publiken, barnen sköter sig exemplariskt, säger Borjo.

Storsatsning

Så kommer vi fram till vårens stora satsning, nämligen Kejsarn av Portugallien efter Selma Lagerlöfs berättelse i Riksteaterns tappning.

– Tack vare det är föreställningen subventionerad, så jag tror vi betalar runt 50 000 kronor för den, berättar Borjo.

Riksteatern i Degerfors är själva i länet om att ta hem denna föreställning och man räknar med publik från olika håll i länet.

– Kristinehamn får faktiskt föreställningen, men annars ges den närmast i Motala. Så vi har åkt runt och affischerat i Gullspång, Södra Råda, Fjugesta, Mullhyttan, Karlskoga, Björneborg och Örebro och även Laxå kommer få affischer, berättar Stina Borjo och Agneta Pettersson.

I rollerna som Klara Fina Gulleborg syns Lovisa Onnermark och som Kejsarn Niklas Falk. Som Klara Finas mamma syns Lia Boysen.

Första mars ges den i Folkets hus och Riksteatern har även mejlat svensklärare på högstadiet och gymnasiet, då Selma Lagerlöfs berättelser är en klassiker även i undervisningen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.