2017-12-01 06:00

2017-12-01 06:00

Grymt franskt sväng på Kupolen

JAZZ

Thou Shalt Swings musik utgår i huvudsak från den Franska hotkvintetten eller på franska Quinttete du Hot Club de France. Drivande var Django Reinhardt på gitarr och Stephane Grappelli på fiol, två legendarer inom den som brukar kallas för ”Jazz Manouche”.

Det dräller inte direkt av jazzmusikanter som valt fiolen som huvudinstrument så att Cupol Jazz & Blues Club hittat Thou Shalt Swing och den ytterst begåvade Terese Lien Evenstad och hennes band var en vederkvickande upplevelse. Två slitna klyschor jag ofta har använt i mina jazzrecensioner genom åren är ”virtuost” och ”ekvilibrism”. Här kommer de ändå till sin fulla rätt. Det här är fyra musikaliska hantverkare som vet hur en slipsten ska dras.

Låtarna var, förutom det utlovade 30-tals Hot Swing, också några av bandets favoriter inom jazzstandards som Terese uttryckte det. Bland annat en magisk version av Ellingtons ”Caravan”, men också lite vemod mitt i all swing i den egna låten ”Dear Old You”.

Terese Lien Evenstad är, som sagt, en mycket begåvad violinist och hennes medmusikanter står inte långt efter. Makalösa dueller mellan gitarristerna Joakim Sandgren och Martin Widlund där man snyggt fördelade blixtrande solopartier mellan sig medan Niklas Wennströms bas utgjorde den ryggrad som stöttade upp de övriga tre. Det gungade skönt.

Det är också härligt att se när musikanterna emellanåt spricker upp i leenden under tiden de spelar. Det skapar den där lilla extra energin mellan scen och publik som är så viktig för helheten.

Det var således Thou Shalt Swing som fick slå igen dörren om Cupol Jazz & Blues Club efter 24 långa år och kring 240 arrangerade konserter. Det känns lite vemodigt, samtidigt som jag tror att det inte var sista gången det arrangerades jazz i Karlskoga. Tiden får utvisa. Nu får vi istället sätta på en platta hemma och med ett glas glögg i handen planera julklappsinköpen. Varför inte lite Fransk Hot Jazz.

Det dräller inte direkt av jazzmusikanter som valt fiolen som huvudinstrument så att Cupol Jazz & Blues Club hittat Thou Shalt Swing och den ytterst begåvade Terese Lien Evenstad och hennes band var en vederkvickande upplevelse. Två slitna klyschor jag ofta har använt i mina jazzrecensioner genom åren är ”virtuost” och ”ekvilibrism”. Här kommer de ändå till sin fulla rätt. Det här är fyra musikaliska hantverkare som vet hur en slipsten ska dras.

Låtarna var, förutom det utlovade 30-tals Hot Swing, också några av bandets favoriter inom jazzstandards som Terese uttryckte det. Bland annat en magisk version av Ellingtons ”Caravan”, men också lite vemod mitt i all swing i den egna låten ”Dear Old You”.

Terese Lien Evenstad är, som sagt, en mycket begåvad violinist och hennes medmusikanter står inte långt efter. Makalösa dueller mellan gitarristerna Joakim Sandgren och Martin Widlund där man snyggt fördelade blixtrande solopartier mellan sig medan Niklas Wennströms bas utgjorde den ryggrad som stöttade upp de övriga tre. Det gungade skönt.

Det är också härligt att se när musikanterna emellanåt spricker upp i leenden under tiden de spelar. Det skapar den där lilla extra energin mellan scen och publik som är så viktig för helheten.

Det var således Thou Shalt Swing som fick slå igen dörren om Cupol Jazz & Blues Club efter 24 långa år och kring 240 arrangerade konserter. Det känns lite vemodigt, samtidigt som jag tror att det inte var sista gången det arrangerades jazz i Karlskoga. Tiden får utvisa. Nu får vi istället sätta på en platta hemma och med ett glas glögg i handen planera julklappsinköpen. Varför inte lite Fransk Hot Jazz.

  • Björn Reimers

Cupol Jazz & Blues Club

Thou Shalt Swing

Terese Lien Evenstad, violin

Joakim Sandgren, gitarr

Martin Widlund, gitarr

Niklas Wennström, bas

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.