2017-09-13 15:51

2017-09-13 15:52

"En historisk dag"

TEATER: Karlskoging chef för Sveriges första nationella scen för barn och unga

Unga Klara i Stockholm har av regeringen utsetts till Sveriges första nationella scen för barn och unga. Vid årsskiftet blir Unga Klara den första teaterensemble med ett renodlat barn- och ungdomsuppdrag som får status som nationell institution.

Gustav Deinoff från Karlskoga är tillsammans med Farnaz Arbabi konstnärlig ledare för Unga Klara. Deinoff och Arbabi tog över sommaren 2014 när Unga Klaras grundare Suzanne Osten avgick.

Gustav Deinoff debuterade 1996 som Andi i Andorra, en föreställning i regi av Eva Dällerud. Det var en mycket stark debut och efter att ha gått färdigt gymnasiet i Karlskoga valde han att flytta till Stockholm för att satsa fullt ut på teater. Han kom in på scenskolan i Stockholm och var examinerad skådespelare 2004 och har alltsedan dess varvat skådespeleri inom teater, film och tv med regiuppdrag. Gustav Deinoff kom 2011 tillbaka till Karlskoga för att sätta upp En midsommarnattsdröm i gropen bakom Rävåsskolan. Han hade en mycket stark vision av hur föreställningen skulle vara och det blev också en framgång.

Unga Klara grundades 1975 av Suzanne Osten som en del av Stockholms stadsteater. Sedan 2009 har Unga Klara varit en fri teatergrupp och när Osten 2014 lämnade teatern tog Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi över som konstnärliga ledare.

Det statliga stödet till verksamheten beräknas uppgå till 16,2 miljoner under 2018 för att därefter sänkas till 15,4 miljoner per år.

Farnaz Arbabi ser utnämningen som en historisk dag medan vd:n Nisha Besara uttrycker glädje över att Unga Klara utsetts till nationalscen. Det slås också fast att Unga Klara genom tetater vill involvera barn och unga i en professionell konstnärlig process för att inspirera och utmana dialogen om de viktigaste frågorna i livet.

Gustav Deinoff från Karlskoga är tillsammans med Farnaz Arbabi konstnärlig ledare för Unga Klara. Deinoff och Arbabi tog över sommaren 2014 när Unga Klaras grundare Suzanne Osten avgick.

Gustav Deinoff debuterade 1996 som Andi i Andorra, en föreställning i regi av Eva Dällerud. Det var en mycket stark debut och efter att ha gått färdigt gymnasiet i Karlskoga valde han att flytta till Stockholm för att satsa fullt ut på teater. Han kom in på scenskolan i Stockholm och var examinerad skådespelare 2004 och har alltsedan dess varvat skådespeleri inom teater, film och tv med regiuppdrag. Gustav Deinoff kom 2011 tillbaka till Karlskoga för att sätta upp En midsommarnattsdröm i gropen bakom Rävåsskolan. Han hade en mycket stark vision av hur föreställningen skulle vara och det blev också en framgång.

Unga Klara grundades 1975 av Suzanne Osten som en del av Stockholms stadsteater. Sedan 2009 har Unga Klara varit en fri teatergrupp och när Osten 2014 lämnade teatern tog Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi över som konstnärliga ledare.

Det statliga stödet till verksamheten beräknas uppgå till 16,2 miljoner under 2018 för att därefter sänkas till 15,4 miljoner per år.

Farnaz Arbabi ser utnämningen som en historisk dag medan vd:n Nisha Besara uttrycker glädje över att Unga Klara utsetts till nationalscen. Det slås också fast att Unga Klara genom tetater vill involvera barn och unga i en professionell konstnärlig process för att inspirera och utmana dialogen om de viktigaste frågorna i livet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.