2017-06-16 06:00

2017-06-16 06:00

Wiehe kommer till Karlskoga

KARLSKOGA: Omfattande turné firade jubileet 2016

I augusti äntrar han Kupolens scen, legenden Mikael Wiehe.

Mikael Wiehe har hunnit fylla 70 år, men han har inte på något sätt tänkt sakta ner. Jubileet 2016 firades med en omfattande turné med nästan 40 datum. Nu släpper han en ny singel och ger sig ut på sommarturné, där Karlskoga är en av platserna han kommer att besöka.

Mikael Wiehe föddes 1946 i Stockholm och är en svensk musiker, sångare, textförfattare och kompositör. Han var en förgrundsfigur för den svenska vänsterinriktade musikrörelsen under 1970-talet. Han spelade ofta tillsammans med vännen Björn Afzelius och tillsammans hade de bland annat rockgruppen Hoola Bandoola Band, en av de främsta svenska proggrupperna. Utöver sitt sångskrivande, har han även tolkat andra artister.

2011 deltog han i Så mycket bättre, tillsammans med Eva Dahlgren, E-Type, Laleh, Tomas Ledin, Lena Philipsson och Timbuktu.

Priser och utmärkelser

Wiehe har fått flertalet priser och utmärkelser. Nämnas kan grammis, både som årets textförfattare och för årets visa, Evert Taube-stipendiet, Årets skåning, Malmö stads kulturpris, Cornelis Vreeswijk-stipendiet, Martin Luther King-priset, Sydsvenska Dagbladets kulturpris, Jan Myrdals stora pris - Leninpriset och Årets republikan.

Många kända låtar har det blivit under årens lopp. Vem har inte nynnat till Titanic, Vem kan man lita på, Flickan och kråkan och Det här är ditt land. Flertalet album har det blivit, både solo och tillsammans med bland andra Hoola Bandoola Band, Björn Afzelius och Totta Näslund.

Mikael Wiehe har hunnit fylla 70 år, men han har inte på något sätt tänkt sakta ner. Jubileet 2016 firades med en omfattande turné med nästan 40 datum. Nu släpper han en ny singel och ger sig ut på sommarturné, där Karlskoga är en av platserna han kommer att besöka.

Mikael Wiehe föddes 1946 i Stockholm och är en svensk musiker, sångare, textförfattare och kompositör. Han var en förgrundsfigur för den svenska vänsterinriktade musikrörelsen under 1970-talet. Han spelade ofta tillsammans med vännen Björn Afzelius och tillsammans hade de bland annat rockgruppen Hoola Bandoola Band, en av de främsta svenska proggrupperna. Utöver sitt sångskrivande, har han även tolkat andra artister.

2011 deltog han i Så mycket bättre, tillsammans med Eva Dahlgren, E-Type, Laleh, Tomas Ledin, Lena Philipsson och Timbuktu.

Priser och utmärkelser

Wiehe har fått flertalet priser och utmärkelser. Nämnas kan grammis, både som årets textförfattare och för årets visa, Evert Taube-stipendiet, Årets skåning, Malmö stads kulturpris, Cornelis Vreeswijk-stipendiet, Martin Luther King-priset, Sydsvenska Dagbladets kulturpris, Jan Myrdals stora pris - Leninpriset och Årets republikan.

Många kända låtar har det blivit under årens lopp. Vem har inte nynnat till Titanic, Vem kan man lita på, Flickan och kråkan och Det här är ditt land. Flertalet album har det blivit, både solo och tillsammans med bland andra Hoola Bandoola Band, Björn Afzelius och Totta Näslund.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.