2017-06-16 06:00

2017-06-16 06:00

Sten & Stanley fyllde Aggerudsviken

PÅ FLOTTEN

Ja, vad ska män säga om dessa grabbar i Sten & Stanley. Bröderna Sten och Ebbe Nilsson har frontat gänget sedan 1962 och har alltså kuskat runt på vägarna i 55 år. Respekt! Man har under åren lirat in kring 800 låtar på drygt 60 LP-skivor, varav 10 sålt guld och man har rekordet med 61 låtar på Svensktoppen.

Att de också är kungar på hemmaplan bevisades på onsdagskvällen när de uppträdde På Flotten. Platsen framför den flytande scenen var mer än välfylld när Sten Nilsson tog micken och hälsade på publiken. Inledningen ”En himla massa låtar” beskriver och befäster de kring 800 inspelade under åren och man gjorde ett gott försök att få med så många som möjligt under den timme man hade på sig ute på flotten medan solen sakta sänkte sig i nordväst och skapade magi. Bandet radade upp ett långt pärlband av kända dängor och publiken sjöng och gungade med.

En av de första inspelade låtarna och titeln på första plattan var ”Guns of Bofors”. En instrumental låt med lite Telstarvarning som fick plats denna kväll. Även i Shadows gamla ”Ghost Riders In The Sky” visade gitarristen Johann Helander sina färdigheter. Ett par medleys med gamla danshits samt covers på ABBA och Rolling Stones höjde temperaturen några grader innan bandet, med Alexander Nilsson vid micken, vackert hyllade den nyligen bortgångne Sven Erik Magnusson med Leonard Cohens ”Hallelujah”. Avslutningen var givetvis ”Jag vill vara din Margareta” som har 40 år på nacken och väl kan räknas som Sten & Stanleys signaturmelodi.

Efter Sten & Stanley äntrade Ewa Eastwood med sitt band The Major Keys den flytande scenen. Eva är Örebrotjejen som lirar rockabilly och rock´n roll och som skriver mängder av låtar, numera i huvudsak på svenska. Som genren kräver så var det pang på rödbetan från första ackordet. Med låttitlar som ”Han är kung” och Ös med klös” togs publiken med på en resa in i 50-talet. Jag vet inte varför jag kom att tänka på Siv Malmqvist under tiden Eva var på scenen, men på något sätt fick jag en känsla av schlagers i rocktempo när jag försökte lyssna in texterna och känna in musiken. Det var mer i lite äldre låtar som ”Hot Chicks And Cool Cats” som den riktiga rockabillykänslan infann sig hos mig.

Tråkigt och lite pinsamt var också att huvuddelen av publiken valde att lämna Aggerudsviken under Eva Eastwoods framträdande. Kanske var det kvällskylan eller så är det helt enkelt så att grabbarna i Sten & Stanley attraherar karlskogingarna så pass att man fortfarande går man ur huse för att få en dos gammal schlagers och dansbandslåtar framförda av dessa kultförklarade gubbar som fortfarande kan och gillar att underhålla en publik.

Att de också är kungar på hemmaplan bevisades på onsdagskvällen när de uppträdde På Flotten. Platsen framför den flytande scenen var mer än välfylld när Sten Nilsson tog micken och hälsade på publiken. Inledningen ”En himla massa låtar” beskriver och befäster de kring 800 inspelade under åren och man gjorde ett gott försök att få med så många som möjligt under den timme man hade på sig ute på flotten medan solen sakta sänkte sig i nordväst och skapade magi. Bandet radade upp ett långt pärlband av kända dängor och publiken sjöng och gungade med.

En av de första inspelade låtarna och titeln på första plattan var ”Guns of Bofors”. En instrumental låt med lite Telstarvarning som fick plats denna kväll. Även i Shadows gamla ”Ghost Riders In The Sky” visade gitarristen Johann Helander sina färdigheter. Ett par medleys med gamla danshits samt covers på ABBA och Rolling Stones höjde temperaturen några grader innan bandet, med Alexander Nilsson vid micken, vackert hyllade den nyligen bortgångne Sven Erik Magnusson med Leonard Cohens ”Hallelujah”. Avslutningen var givetvis ”Jag vill vara din Margareta” som har 40 år på nacken och väl kan räknas som Sten & Stanleys signaturmelodi.

Efter Sten & Stanley äntrade Ewa Eastwood med sitt band The Major Keys den flytande scenen. Eva är Örebrotjejen som lirar rockabilly och rock´n roll och som skriver mängder av låtar, numera i huvudsak på svenska. Som genren kräver så var det pang på rödbetan från första ackordet. Med låttitlar som ”Han är kung” och Ös med klös” togs publiken med på en resa in i 50-talet. Jag vet inte varför jag kom att tänka på Siv Malmqvist under tiden Eva var på scenen, men på något sätt fick jag en känsla av schlagers i rocktempo när jag försökte lyssna in texterna och känna in musiken. Det var mer i lite äldre låtar som ”Hot Chicks And Cool Cats” som den riktiga rockabillykänslan infann sig hos mig.

Tråkigt och lite pinsamt var också att huvuddelen av publiken valde att lämna Aggerudsviken under Eva Eastwoods framträdande. Kanske var det kvällskylan eller så är det helt enkelt så att grabbarna i Sten & Stanley attraherar karlskogingarna så pass att man fortfarande går man ur huse för att få en dos gammal schlagers och dansbandslåtar framförda av dessa kultförklarade gubbar som fortfarande kan och gillar att underhålla en publik.

  • Björn Reimers

På Flotten

Sten & Stanley

Sten Nilsson, sång

Ebbe Nilsson, sång och klaviatur

Alexander Nilsson, sång och bas

Johann Helander, gitarr

Eva Eastwood and The Major Keys

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.