2016-10-09 14:00

2016-10-09 14:00

Stort intresse för återträff

MUSIK: Forna Ungdomssymfoniker laddar för ny konsert i mars

Ungdomssymfonikerna bjöd under 1990-talet sin publik på tio bejublade nyårskonserter innan det tog slut. Nu har ungdomen blommat över men de medelålders män och kvinnor som samlades på lördagen inför nästa konsert glödde av förväntan.

Det är bara att boka in 25 mars 2017 i almanackan. Biljetterna släpps första advent och blir intresset tillräckligt stort utesluter inte Jörgen Ärlandsback, som ledde Ungdomssymfonikerna och lanserade idén med en återförening, att det kan bli en dubblering.

– Vi har inget tema för konserten utan har tagit det gôttaste ur de nyårskonserter vi gjorde, säger Jörgen Ärlandsback.

– Jag satt på åkgräsklipparen i Sunne och började plötsligt skratta för mig själv. Det var tur att ingen såg mig, fortsätter han när han berättar hur idén ploppade upp.

– Jag tyckte att det skulle vara kul att träffa dem igen innan jag går i pension, förtydligar Jörgen Ärlandsback, 64 år.

Stig Gustafson ledde Kulturskolans ungdomssymfoniker fram till 1987 då Jörgen Ärlandsback tog över. Jörgen berättar att det var svårt att hitta spelningar så när Rickard Hallste föreslog nyårskonserter nappade han. Den första genomfördes 1989 och den tionde och sista 1998. Fem år senare, 2003, var det dags för en återträff och 25 mars 2017 blir det en eller möjligen två konserter.

Stort intresse

Till lördagens repetition - den enda gemensamma innan genrepet dagen före konserten - kom över 90 tidigare ungdomssymfoniker, inklusive solister. Jörgen Ärlandsback uppskattar att han under sina år som ledare har haft ett par hundra elever i orkestern så intresset för återföreningen är alltså stort.

Magnus Lekberg, 40 år, spelade kontrabas i Ungdomssymfonikerna och var med fem, sex nyårskonserter. Han flyttade till Stockholm 2004 där han alltsedan dess bor.

– När jag fick noterna försökte jag tolka vad jag såg. Vad är det här? Men när jag stod här på scenen och tittade på noterna var det som om ögonen kopplades till något muskelminne. Jag vet att det är en floskel, men det kändes faktiskt som i går, säger Magnus Lekberg.

Cecilia Kinell, 37 år, spelar fiol och var med alla nyårskonserter från 1993 och framåt. Hon flyttade 1999 från Karlskoga och bodde ”lite överallt” innan hon 2006 återvände till Karlskoga.

– Nu jobbar jag som HR-chef på Malte Månsson i Örebro och pendlar till jobbet, säger Cecilia Kinell som inte släppt musiken.

– Jag brukar vara med i Karlskoga symfoniorkester men missade Bowiekonserten eftersom jag var bortrest.

"Himla roligt"

– Vi hade så himla roligt med Ungdomssymfonikerna. Allt runt omkring. Vi var ett otroligt gäng som träffades och pysslade. Det var så socialt, fortsätter Cecilia Kinell och lyfter bland annat fram fyrverkerierna som ingick i konserten.

– Jag minns ett år när jag blev så varm om nacken, tillägger hon och skrattar.

Malin Näsman, 41 år, sjöng på nyårskonserterna 1991, 1992, 1993 och 1998 och deltog även i återträffen 2003.

– Jag flyttade 1994 till västkusten för att plugga musik och sen blev det Stockholm i tolv år innan jag 2006 återvände till Karlskoga, säger Malin Näsman.

– Jag skulle bli sångerska hade jag tänkt, tillägger hon om Stockholmsåren.

– Nu jobbar jag med personalfrågor på Saab Dynamics och sjunger så mycket det bara går, fortsätter Malin Näsman och berättar att hon sjunger med Bofors Musikkår 25 oktober och även medverkar på Åsa Karlströms välgörenhetskonserter i Gastro i november.

Anna Sjöberg, 35 år, spelar fiol och är konsertmästare. Hon var bara elva år när hon medverkade på sin första nyårskonsert.

– Jag fyllde tolv under min första resa med orkestern. Vi gjorde nämligen resor på våren efter varje konsert, minns Anna Sjöberg som 2004 lämnade Karlskoga för Göteborg där hon skulle plugga på Musikhögskolan.

Gled över till annat

– Jag och fiolen frilansade några år efter skolan men jag gled mer och mer över till annat. Nu jobbar jag heltid som platschef på ett gym i Göteborg och spelar lite då och då, säger Anna Sjöberg och berättar om åren som frilans och den tärande fokuseringen på att ständigt jaga nya jobb.

– Till slut blir inte formen bra när man ska göra en provspelning. Jag tappade glädjen och såg till att få en fast inkomst.

– Men det är fantastiskt att få komma hem och spela med sina gamla kompisar. Det var ju en ofantligt stor del av livet, detta med fiolen och Ungdomssymfonikerna. Det var så mycket och jag var så liten. Jag var elva och många var 17-18 så det var många runt om mig som jag såg upp till, konstaterar Anna Sjöberg.

Magnus Lekberg hakar på. Han minns hur det kändes att som 16-17-åring spela inför 600 personer och den efterföljande balen där alla var festklädda och dansade wienervals.

– Vilken grej!

Jörgen Ärlandsback utlovar en fest även efter konserten - eller konserterna - 25 mars.

Det är bara att boka in 25 mars 2017 i almanackan. Biljetterna släpps första advent och blir intresset tillräckligt stort utesluter inte Jörgen Ärlandsback, som ledde Ungdomssymfonikerna och lanserade idén med en återförening, att det kan bli en dubblering.

– Vi har inget tema för konserten utan har tagit det gôttaste ur de nyårskonserter vi gjorde, säger Jörgen Ärlandsback.

– Jag satt på åkgräsklipparen i Sunne och började plötsligt skratta för mig själv. Det var tur att ingen såg mig, fortsätter han när han berättar hur idén ploppade upp.

– Jag tyckte att det skulle vara kul att träffa dem igen innan jag går i pension, förtydligar Jörgen Ärlandsback, 64 år.

Stig Gustafson ledde Kulturskolans ungdomssymfoniker fram till 1987 då Jörgen Ärlandsback tog över. Jörgen berättar att det var svårt att hitta spelningar så när Rickard Hallste föreslog nyårskonserter nappade han. Den första genomfördes 1989 och den tionde och sista 1998. Fem år senare, 2003, var det dags för en återträff och 25 mars 2017 blir det en eller möjligen två konserter.

Stort intresse

Till lördagens repetition - den enda gemensamma innan genrepet dagen före konserten - kom över 90 tidigare ungdomssymfoniker, inklusive solister. Jörgen Ärlandsback uppskattar att han under sina år som ledare har haft ett par hundra elever i orkestern så intresset för återföreningen är alltså stort.

Magnus Lekberg, 40 år, spelade kontrabas i Ungdomssymfonikerna och var med fem, sex nyårskonserter. Han flyttade till Stockholm 2004 där han alltsedan dess bor.

– När jag fick noterna försökte jag tolka vad jag såg. Vad är det här? Men när jag stod här på scenen och tittade på noterna var det som om ögonen kopplades till något muskelminne. Jag vet att det är en floskel, men det kändes faktiskt som i går, säger Magnus Lekberg.

Cecilia Kinell, 37 år, spelar fiol och var med alla nyårskonserter från 1993 och framåt. Hon flyttade 1999 från Karlskoga och bodde ”lite överallt” innan hon 2006 återvände till Karlskoga.

– Nu jobbar jag som HR-chef på Malte Månsson i Örebro och pendlar till jobbet, säger Cecilia Kinell som inte släppt musiken.

– Jag brukar vara med i Karlskoga symfoniorkester men missade Bowiekonserten eftersom jag var bortrest.

"Himla roligt"

– Vi hade så himla roligt med Ungdomssymfonikerna. Allt runt omkring. Vi var ett otroligt gäng som träffades och pysslade. Det var så socialt, fortsätter Cecilia Kinell och lyfter bland annat fram fyrverkerierna som ingick i konserten.

– Jag minns ett år när jag blev så varm om nacken, tillägger hon och skrattar.

Malin Näsman, 41 år, sjöng på nyårskonserterna 1991, 1992, 1993 och 1998 och deltog även i återträffen 2003.

– Jag flyttade 1994 till västkusten för att plugga musik och sen blev det Stockholm i tolv år innan jag 2006 återvände till Karlskoga, säger Malin Näsman.

– Jag skulle bli sångerska hade jag tänkt, tillägger hon om Stockholmsåren.

– Nu jobbar jag med personalfrågor på Saab Dynamics och sjunger så mycket det bara går, fortsätter Malin Näsman och berättar att hon sjunger med Bofors Musikkår 25 oktober och även medverkar på Åsa Karlströms välgörenhetskonserter i Gastro i november.

Anna Sjöberg, 35 år, spelar fiol och är konsertmästare. Hon var bara elva år när hon medverkade på sin första nyårskonsert.

– Jag fyllde tolv under min första resa med orkestern. Vi gjorde nämligen resor på våren efter varje konsert, minns Anna Sjöberg som 2004 lämnade Karlskoga för Göteborg där hon skulle plugga på Musikhögskolan.

Gled över till annat

– Jag och fiolen frilansade några år efter skolan men jag gled mer och mer över till annat. Nu jobbar jag heltid som platschef på ett gym i Göteborg och spelar lite då och då, säger Anna Sjöberg och berättar om åren som frilans och den tärande fokuseringen på att ständigt jaga nya jobb.

– Till slut blir inte formen bra när man ska göra en provspelning. Jag tappade glädjen och såg till att få en fast inkomst.

– Men det är fantastiskt att få komma hem och spela med sina gamla kompisar. Det var ju en ofantligt stor del av livet, detta med fiolen och Ungdomssymfonikerna. Det var så mycket och jag var så liten. Jag var elva och många var 17-18 så det var många runt om mig som jag såg upp till, konstaterar Anna Sjöberg.

Magnus Lekberg hakar på. Han minns hur det kändes att som 16-17-åring spela inför 600 personer och den efterföljande balen där alla var festklädda och dansade wienervals.

– Vilken grej!

Jörgen Ärlandsback utlovar en fest även efter konserten - eller konserterna - 25 mars.