2016-10-04 09:31

2016-10-04 09:32

Djur och natur förenar

KONST: Barndomsvännerna Marianne Thelander och Lena Lundquist ställer ut tillsammans

De är 40-talister och vänner från barndomen i Aggerud. Den här veckan ställer de ut tillsammans på Galleri Kråkan och båda har djur och natur som huvudsaklig motivkrets. Det handlar om Marianne Thelander och Lena Lundquist.

Ingen av dem är med i det konstnärskollektiv som driver Galleri Kråkan.

– Vi är gästutställare, säger Marianne Thelander och berättar att båda är med i Föreningen Konstateljén som drivs av Asghar Modirassari i Degerfors. Marianne Thelander går fortfarande regelbundet hos Modir, som han ofta väljer att kalla sig, medan Lena Lundquist valt att hoppa av.

– Jag hamnade hos Modir för ett år sedan eftersom de hade behov av fler medlemmar. Men jag var nödbedd eftersom jag föredrar att måla hemma i lugn och ro, säger Lena Lundquist och klargör att det av den anledningen fick räcka med ett år.

– Jag går flitigt hos Modir, inflikar Marianne Thelander. Han har kurs tisdagar och onsdagar och jag försöker gå åtminstone en av dagarna, tillägger hon.

Konstens värld

Marianne Thelander bor i Öfalla och där hade hon får. Det var så hon hamnade i konstens värld i början av 2000-talet.

– Jag började med att tova ull och sen satte jag in akvareller i ulltavlorna, akvareller som jag köpte. Men sen tyckte jag att jag kunde göra bilderna själv och så blev det.

Marianne Thelander har arbetat som förskollärare i många år och därför är detta med bild och form inte nytt för henne. Två år tog hon också hand om kommunens konst på Grönfeldtstgården men när gården avvecklades försvann det jobbet.

– Jag har i perioder provat det mesta, jag har till exempel gått en akvarellkurs för Marie Johansson Gadde, men numera målar jag bara i olja, fortsätter Marianne Thelander och berättar att hon gått sex sommarkurser med Marianne Enquist som lärare.

– Marianne Enquist är väldigt duktig på att lära ut. Hon är vår mentor, konstaterar hon.

– Det blir mest djur och natur, sånt som är vackert och som jag blir glad av, tillägger Marianne Thelander.

Målar helst hemma

Lena Lundquist bor i Stråningstorp och målar helst hemmavid. Hon har gått från akryl till olja men även provat akvarell, kol och blyerts.

– Det blir mest natur, blommor och djur som motiv, säger Lena Lundquist.

– Jag tycker om färg och form, det är det jag vill uttrycka, förtydligar hon och berättar att hon arbetat som florist i 25 år och elevassistent på Karlskoga folkhögskola i nio.

– Jag gick den ettåriga konsthantverkslinjen på folkhögskolan, det var så det började för mig för 15 år sedan, tillägger Lena Lundquist.

Ingen av dem är med i det konstnärskollektiv som driver Galleri Kråkan.

– Vi är gästutställare, säger Marianne Thelander och berättar att båda är med i Föreningen Konstateljén som drivs av Asghar Modirassari i Degerfors. Marianne Thelander går fortfarande regelbundet hos Modir, som han ofta väljer att kalla sig, medan Lena Lundquist valt att hoppa av.

– Jag hamnade hos Modir för ett år sedan eftersom de hade behov av fler medlemmar. Men jag var nödbedd eftersom jag föredrar att måla hemma i lugn och ro, säger Lena Lundquist och klargör att det av den anledningen fick räcka med ett år.

– Jag går flitigt hos Modir, inflikar Marianne Thelander. Han har kurs tisdagar och onsdagar och jag försöker gå åtminstone en av dagarna, tillägger hon.

Konstens värld

Marianne Thelander bor i Öfalla och där hade hon får. Det var så hon hamnade i konstens värld i början av 2000-talet.

– Jag började med att tova ull och sen satte jag in akvareller i ulltavlorna, akvareller som jag köpte. Men sen tyckte jag att jag kunde göra bilderna själv och så blev det.

Marianne Thelander har arbetat som förskollärare i många år och därför är detta med bild och form inte nytt för henne. Två år tog hon också hand om kommunens konst på Grönfeldtstgården men när gården avvecklades försvann det jobbet.

– Jag har i perioder provat det mesta, jag har till exempel gått en akvarellkurs för Marie Johansson Gadde, men numera målar jag bara i olja, fortsätter Marianne Thelander och berättar att hon gått sex sommarkurser med Marianne Enquist som lärare.

– Marianne Enquist är väldigt duktig på att lära ut. Hon är vår mentor, konstaterar hon.

– Det blir mest djur och natur, sånt som är vackert och som jag blir glad av, tillägger Marianne Thelander.

Målar helst hemma

Lena Lundquist bor i Stråningstorp och målar helst hemmavid. Hon har gått från akryl till olja men även provat akvarell, kol och blyerts.

– Det blir mest natur, blommor och djur som motiv, säger Lena Lundquist.

– Jag tycker om färg och form, det är det jag vill uttrycka, förtydligar hon och berättar att hon arbetat som florist i 25 år och elevassistent på Karlskoga folkhögskola i nio.

– Jag gick den ettåriga konsthantverkslinjen på folkhögskolan, det var så det började för mig för 15 år sedan, tillägger Lena Lundquist.